Fostul premier al Japoniei Shinzo Abe a fost asasinat

Shinzo Abe, fostul premier al Japoniei în vârstă de 67 de ani,  a murit după ce a fost împușcat de un atacator în timp ce susţinea un discurs de campanie în apropierea unei gări de tren din oraşul Nara, în vestul Japoniei.

Fostul premier a decedat la spitalul din Nara unde a fost transferat după atac, a menţionat un înalt responsabil al Partidului Liberal Democrat, aflat la putere în Japonia.

Presupusul atacator, fost membru al Forţelor de autoapărare (armata niponă), a declarat după arestarea sa că a vrut să-l ucidă pe Abe pentru că era nemulţumit de acesta.

Suspectul, un anume Tetsuya Yamagami, ar fi tras înspre Abe două gloanţe folosind o armă improvizată.Shinzo

Cel mai tânăr și longeviv premier nipon

Abe a fost premierul Japoniei cu cel mai îndelungat mandat, din 2012 până în 2020, când a demisionat, din motive de boală, dar şi-a menţinut o prezenţă puternică pe scena politică, între principalele sale obiective numărându-se întărirea apărării Japoniei şi amendarea Constituţiei pentru a permite participarea ţării la misiuni militare în străinătate.

Airo Hino, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Waseda, a calificat atacul de vineri drept unul fără precedent în Japonia.

De regulă, politicienii niponi de rang înalt sunt însoţiţi de agenţi de securitate înarmaţi, dar se apropie frecvent de public, mai ales în cursul campaniilor electorale.

În 2007, primarul din Nagasaki a fost împuşcat mortal de un gangster din Yakuza, iar în 1960 şeful Partidului Socialist nipon a fost asasinat în timpul unui discurs de un tânăr de dreapta înarmat cu o sabie de samurai.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here