Cerceii cu care Putin a cumpărat-o pe șefa diplomației din Austria

putin-nunta-austria
Foto: Bild: APA/Roland Schlager

În august 2018, Vladimir Putin a participat, ca invitat de onoare, la nunta Karinei Kneissl, atunci ministrul de Externe al Austriei din partea Partidului Libertăţii (FPO).

La acea vreme, fotografiile cu cei doi valsând şi cu reverenţa făcută de Kneissl în faţa lui Putin au provocat un adevărat scandal.

Acum, cotidianul Kronen Zeitung susţine că deţine documentele despre darurile de nuntă făcute de preşedintele rus, printre se aflau şi nişte cercei cu safir, de 23 de grame, pe care o faimoasă casă de licitaţii i-a evaluat în 2019 la 50.000 de euro.

Proprietatea statului austriac

Cadoul a declanşat un conflict între Kneissl şi minister, care şi-a informat titularul că, în calitatea ei de om politic în activitate, nu putea accepta daruri de asemenea valoare şi că cerceii sunt proprietatea statului austriac.

Când Kneissl a părăsit postul în 2019, după ruperea coaliţiei de guvernământ, s-a decis că ea va putea folosi cerceii, sub formă de împrumut, dar că, în cazul în care ea ar deceda, moştenitorii ei trebuiau să-i înapoieze statului austriac.

Kronen Zeitung scrie că nu este clar dacă acest acord mai este în vigoare, dar afirmă că fosta şefă a diplomaţiei austriece l-a calificat drept un „contract de băgat pumnul în gură”.

A ajuns în solda Rusiei

După ieşirea din guvern, Kneissl a lucrat ca analist la televiziunea rusă RT, unul dintre principalele instrumente de propaganda rusă în afara ţării, iar în prezent este membră în consiliul de administraţie al companiei deţinute de statul rus, Rosneft, cel mai mare producător de petrol din această ţară.

Fostul ministru austriac nu s-a retras deocamdată din această funcţie, spre deosebire de alţi înalţi oficiali europeni care şi-au abandonat posturile pe care le aveau în companiile ruse de stat după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here