ȘTIRILE ZILEI – Iohannis vrea guvern de uniune naționala; avertizare de vreme rea pentru mai multe regiuni

18.30 Când va fi validat referendumul? Curtea Constituţională a Românei (CCR) va discuta în 12 iunie validarea referendumului convocat de preşedintele Klaus Iohannis şi care s-a desfăşurat odată cu alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai. Judecătorii constituţionali se vor pronunţa, în şedinţa din 12 iunie, asupra validării rezultatelor referendumului din 26 mai.

18.00 Reacția UDMR după consultărilor cu Iohannis. „Noi am avut o poziţie extrem de simplă şi foarte logică. Noi am spus că după acest referendum trebuie să se facă revizuirea Constituţiei şi pentru acest lucru e nevoie de un proiect de revizuire (…). Noi am spus că la prima întrebare răspunsul se cunoaşte, lucrurile sunt simple, la a doua întrebare, cu ordonanţele de urgenţă, noi considerăm că se poate face un pas mai hotărât, aşa cum noi considerăm că trebuie, şi nu credem că cetăţenii se vor supăra dacă vom elimina din Constituţie instituţia ordonanţelor de urgenţă. Fără ordonanţe de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă rămâne doar pentru cazuri excepţionale, în caz de război, calamităţi naturale, să nu avem parte de aşa ceva niciodată”, a declarat, marţi, Kelemen Hunor, la ieşirea de la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis. Kelemen a spus că trebuie redată Parlamentului funcţia de legiferare.

17.00 Ciorbea a devenit activ. Avocatul Poporului cere Poliţiei Române să comunice dacă au fost dispuse verificări în cazul poliţistului din Timiş împuşcat mortal de un bărbat urmărit şi dacă s-au constatat disfuncţionalităţi în organizarea misiunii. De asemene, IGPR ar trebui să precizeze dacă agenţii de poliţie implicaţi în misiune au fost instruiţi cu privire la obiectul misiunii, dacă au fost informaţi în legătură cu gradul de periculozitate şi dacă au fost dotaţi corespunzător în vederea îndeplinirii misiunii cu succes şi în siguranţă. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi solicită lămuriri Inspectoratului General al Poliţiei Române în legătură cu tragicul incident în care un poliţist a fost împuşcat mortal de către un urmărit general, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

14.15 Inițiativă. Coaliţia pentru Economia Digitală, care reprezintă principalele companii de ridesharing şi e-hailing din România, Uber, Clever şi Bolt, a depus, marţi, la Guvern, o parte din cele 400.000 de semnături ale românilor care vor reglementarea urgentă a serviciilor de ridesharing, a declarat, pentru News.ro, preşedintele asociaţiei, Cătălin Codreanu. Acesta este un mod de a aminti Guvernului de promisiunile referitoare la ordonanţa care să reglementeze aceste servicii, a subliniat Codreanu.

14.00 Ministrul Apelor a ajutat după viitura din Galați. Ministrul Apelor și Pădurii, Ioan Deneș, a vizitat localitatea gălățeană care noaptea trecută a fost inundată de o viitură formată în urma ploilor torențiale. Demnitarul a stat de vorbă cu localnicii, a vizitat zonele inundate și a anunțat că Guvernul va oferi ajutoare din fondul de rezervă. În timpul vizitei, una dintre mașinile care îl însoțeau pe ministru a rămas blocată în noroi, iar Deneș și alți oficiali au împins autoturismul. Mai multe detalii în articolul de pe cetateanul.net.

12.40 Iohannis ar vrea o alta majoritate care sa susțină un guvern. Consultările de la Palatul Cotroceni dintre președintele Klaus Iohannis și partidele parlamentare au început cu PNL, primul partid invitat. Șeful sttaului i-a felicitat pe liberali pentru rezultatele obținute la alegerile europarlamentare, cel mai bun scor din istoria post-decembristă a PNL. Şeful statului mai are programate marţi consultări cu reprezentanţii USR şi cu cei ai UDMR.

12.10 Amânare. Curtea Constituțională (CCR) a amânat marţi, pentru a treia oară, sesizările USR, PNL şi ale preşedintelui Klaus Iohannis privind modificările aduse de Parlament Codului penal şi Codului de procedură penală, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Curții.

12.00 Atenționare meteo. Meteorologii au emis, marţi, o avertizare Cod galben de ploi abundente, descărcări electrice, vijelii şi condiţii de grindină, valabilă în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, în 11 judeţe din Moldova şi nord-estul Munteniei va intra în vigoare un Cod portocaliu de ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină, iar cantităţile de apă vor putea depăşi 40-50 de litri pe metrul pătrat şi izolat chiar 60-80 de litri pe metrul pătrat.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.