Visul PSD, economia României ca o prăjitură: Fantezie cu rahat

buget construit pe minciună economia României ca o prăjitură rectificare bugetară românia fără buget

Visul PSD este ca economia României să fie ca o prăjitură, din păcate, acea prăjitură este  Fantezie cu rahat. Asta se poate spune după ce PSD-iștii se laudă în sus și în jos că bugetul de stat pentru acest an este mai mare cu 5,5% faţă de 2018, principalele obiective ale acestuia fiind susţinerea investiţiilor publice, educaţia şi sănătatea.

Indicatorii macroeconomici ai construcţiei bugetare pe 2019 prevăd creşterea numărului de salariaţi, în paralel cu scăderea ratei şomajului la 3,2%. Toate par un pic cam ciudate în condișiile în care economiile europene încep să stagneze, iar Italia chiar a intrat în recesiune.

Potrivit deputatei Carmen Holban, cheltuielile cu investiţiile sunt preconizate la 46,8 miliarde lei (4,57% din PIB), în creştere cu 12,5 miliarde lei faţă de 2018.
„Principalele cheltuieli vizează Programul Naţional de Dezvoltare Locală (2,5 miliarde lei), Programul de interes public şi social derulat de Compania Naţională de Investiţii (1,1 miliarde lei), investiţii ale operatorilor din industria de apărare (200 milioane lei), investiţii în infrastructura de transport (5,6 miliarde lei, din care 4,1 miliarde de lei aferente proiectelor finanţate din fonduri europene) şi investiţii în domeniul apelor (400.000 lei)”, spune aceasta.
Extrem de important este că bugetul destinat Sănătăţii a fost majorat cu aproximativ 5 miliarde de lei faţă de 2018, în creştere de 12% faţă de anul trecut, atât în bugetul Ministerului Sănătăţii cât şi cel al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
„S-au alocat 1,18 miliarde lei pentru aparatură, investiţii şi echipamente în spitale, în special pentru achiziţia de incubatoare şi ecografe şi 305,3 milioane lei din împrumutul acordat de BIRD achiziţiei de echipamente de screening, RMN şi radioterapie.De asemenea, Educaţia va primi în plus faţă de anul trecut circa 9,8 miliarde lei, reprezentând o majorare de 47%. Banii vor fi folosiţi pentru acoperirea creşterilor salariale, investiţii şi implementarea unor proiecte finanţate din fonduri europene, în vederea modernizării procesului de predare-învăţare cu ajutorul tehnologiilor informaţiilor şi comunicării, prin dotarea şcolilor cu table interactive”, mai spune deputata.
De asemenea, sunt alocate 1,1 miliarde lei pentru implementarea unui nou program prin care sunt asigurate rechizite pentru copiii din învăţământul preuniversitar.Nu în ultimul rând, bugetul din acest an acoperă majorarea pensiilor cu 15% din septembrie, fapt ce reprezintă o suplimentare cu 6,5 miliarde lei a Bugetului asigurărilor sociale de stat.
„Sunt convinsă că bugetului de stat pentru anul 2019 este bine construit, axat pe adevăratele necesităţi investiţionale, în aşa fel încât modernizarea României să continue în ritm susţinut, iar efectele creşterii economice estimate la 5,5% să se regăsească în gradul de bunăstare şi în calitatea vieţii românilor”, conchide Holban.

LĂSAȚI UN MESAJ

*