Amnistia fiscală va fi impusă de Ministerul de Finanțe. Ce presupun noile măsuri și cine scapă de datorii

Măsurile de amnistie fiscală pregătite de Ministerul Finanțelor presupun inclusiv măsuri de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei.

Aceste măsuri vor reprezenta o şansă pentru companiile de stat cu mari probleme, dar este corect ca această măsură să fie aplicată şi sectorului privat, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a subliniat că măsurile de amnistie vor reprezenta o şansă pentru companiile de stat cu mari probleme, pentru care nu ar exista o altă soluţie, dar sectorul privat va fi principalul beneficiar. Declarațiile sale au avut loc astăzi în cadrul unui eveniment organizat de Intact Media.

”Este ideea de la companiile de stat, cele cu foarte mari probleme, şi care nu cred că au altă soluţie de salvare. Este o şansă pe care încercăm să o dăm acestor companii. În celaşi timp, este corect să aplicăm un astfel de regim şi companiilor private, şi companiilor de stat. Numărul de companii private care o să beneficieze de această măsură este mai mare în zona privată, faţă de zona publică. Şi ca valoare, şi ca număr şi ca tot. Ceea ce înseamnă că sectorul privat va fi principalul beneficiar”, a spus Teodorovici.

Explicații

Potrivit documentului prezentat, pentru diminuarea arieratelor au fost luate în calcul două scenarii, care propun instituirea unor măsuri de acordare a unor facilităţi fiscale în funcţie de valoarea obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018. Astfel, ministerul are în vedere măsuri de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei, bazată pe un plan de restructurare, plată eşalonată şi supraveghere fiscală pe perioada înlesnirii.

”Aplicarea măsurii pe o perioadă limitată de timp (6 luni) astfel încât contribuabilul care se află în această situaţie să ia o decizie cu privire la situaţia sa, în sensul de a-şi restructura datoriile bugetare, care implică şi o restructurare a companiei”, se arată în document.

În al doilea rând, se are vedere anularea accesoriilor în cazul datoriilor sub un milion lei sau a celor peste un milion care nu pot beneficia de restructurare (eşalonare, reorganizare, insolvenţă) dacă obligaţiile bugetare principale se achită până la 30 noiembrie 2019.

”Anularea tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale datorate bugetului general consolidat, restante la de 31 decembrie 2018, administrate de ANAF, cu următoarele condiţii: – stingerea până la 30 noiembrie 2019 a obligaţiile bugetare principale restante la 31 decembrie 2018; – stingerea până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor a obligaţiilor bugetare principale cu termene de plată cuprinse între data de 1 ianuarie 2019 şi 30 noiembrie 2019, – depunerea până la data înregistrării cererii de anulare a accesoriilor, a tuturor declaraţiilor fiscale, potrivit vectorului fiscal; – depunerea, până la data de 30 noiembrie 2019, a cererii de anulare a accesoriilor”, se arată în document.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.