Seria de activități incluse în programul candidaturii Bucureştiului la titlul de Capitală Culturală Europeană trebuie să creeze „o dezbatere non-politică”, a declarat Trevor Davies, consilier al programului „București 2021″.
„Doar prin dezbatere, printr-un conflict de idei se poate ajunge la concluzii constructive”, a spus el.
Trevor Davies este președintele Teatrului Internațional din Copenhaga și coordonatorul proiectelor Capitala Culturală Europeană: Copenhaga (1996) și Aarhus (2017). El a vorbit despre strategiile privind candidatura Bucureștiului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, alături de Anca Ioniță, coordonatoarea unui „Curatorium” creat în acest sens.
Curatorium-ul este format din artiști și persoane cu experiență vastă în diferite domenii, care vor coordona diverse programe sub umbrela „București 2021”. „Este a doua oară în istorie când se folosește un curatorium în strategia unui oraș candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană”, a subliniat Trevor Davies. De obicei, strategia orașelor candidate este stabilită de un director artistic.
În acest grup se identifică atât vulnerabilitățile orașului, cât și potențialul său neexploatat. Anca Ioniță a explicat că în acest sens au fost realizate șapte workshop-uri în sectoarele Bucureștiului — două în sectorul 1 și câte unul în fiecare dintre celelalte. Bucureștenii au fost rugați să răspundă la chestionare referitoare la viața culturală din sectorul lor, despre „plusurile” și „minusurile” zonei în care locuiesc.
Ioniță a arătat că una dintre concluziile acestor sondaje a fost că majoritatea bucureștenilor sunt atenți la componenta de agrement în spațiile verzi ale orașului. În ceea ce privește viața culturală, aceasta este „foarte slabă” în cartiere.
„Oferta culturală este aproape în întregime în centru”, a spus aceasta și a subliniat că una dintre strategiile București 2021 este să aducă mai multe activități culturale în cartiere.
Cetățeanul TV