Un lac de peste 850 de hectare, care conținea nămoluri terapeutice, aflat în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, a secat. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) susţine că lacul Nuntaşi nu ar fi secat dacă erau decolmatate canalele care asigură tranzitarea apei în alte două lacuri şi acesta. Lacul conținea nămoluri terapeutice, asemănătoare cu cele din lacul Techirghiol.
„Astăzi, în urma unei adrese primite de la primăria Istria, prin care ni se cere sprijinul pentru remedierea unei situații nemaiîntâlnite, m-am dus personal la fața locului, însoțit de directorul ABADL, dl. Bogdan Bola și de specialiști din cadrul instituției. Recunosc, nu-mi imaginam că situația poate fi atât de gravă, mai ales că vorbim despre un lac atât de căutat în trecut, cu real potențial.
Situația stă în felul următor: din cauza secetei pedologice și a obturării canalelor prin care putea fi alimentat cu apă, lacul Nuntași este secat în proporție de 95%! Și vorbim despre un lac cu apă sărată, asemănător celui din Techirghiol, care se întindea pe mai bine de 800 de hectare. Acolo, în urmă cu zeci de ani, oameni din toată țara veneau să se bucure de efectul terapeutic al nămolului sapropelic. Acum? O imagine dezolantă și nimic mai mult.
În perioada următoare, vom veni cu soluții. În primul rând, decolmatarea canalelor de alimentare. Atât cel care face legătura între lacul Sinoe și lacul Istria, cât și între lacul Istria și lacul Nuntași. Abia apoi se va putea remedia această situație și lucrurile vor reveni la normal.
Pentru un plan concret și o acțiune cât mai rapidă, i-am convocat la o întâlnire de lucru, care va avea loc mâine, la sediul Prefecturii Constanța, pe reprezentanții ABADL, ARBDD, APM Constanța și cei ai Primăriei Istria”, a sceis prefectul județului Constanța, George-Sergiu Niculescu, pe Facebook.
Și directorul Administrației Bazinală de Apa Dobrogea Litoral (ABADL), Bogdan Bola, a postat pe pagina sa de Facebook date despre secarea acestui lac.
„Asa arata acum lacul Nuntasi din Dobrogea, care avea o suprafata totala de 851 de hectare de luciu de apa. Astazi, in mai putin de doua luni, este secat in proportie de 95%…Lacul Nuntasi se afla in administrarea Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii (ARBDD), precum si lacurile adiacente – Sinoe si Histria. ARBDD se ocupa de ingrijirea si exploatarea in conditii normale a acestor lacuri. Conditiile climatice semiaride determina o evaporatie mai ridicata, care, asociate cu lipsa unui aport subteran de apa dulce, a dus la acumularea de saruri, cu calitati balneo-terapeutice”, a scris Bogdan Bola.
Lacul Nuntași se află în administrarea Rezervației Biosfera Delta Dunării, precum și lacurile adiacente Sinoe și Histria. Lacul Nuntași este un lac cu apă sărată care în trecut se întindea pe 817 hectare. Anula, în stațiunea Băile Nuntași veneau sute de străini pentru a profita de nămolul extras din lac.
Specialiștii în domeniu spun că nămolul sapropelic care se găsește în Lacul Nuntași are calități tămaduitoare si este chiar mai bun decat cel din lacul Techirghiol, întrucât are un conținut ridicat de săruri minerale, potrivit wikimapia.
Cetățeanul TV