Orașul Cluj-Napoca și-a depus candidatura pentru a deveni, peste șapte ani, Capitală Culturală Europeană, lucru pentru care doi bloggeri clujeni au străbătut peste 10.000 km, vizitând 16 țări, timp de cinci sătămâni.
Numele orașului Cluj Napoca a răsunat în toate colțurile Europei, grație celor doi bloggeri care au decis să iasă din mediul online și să se implice activ în promovarea orașului de la poalele Feleacului.
„Ne-a venit această idee să facem un țur al fostelor, actualelor și viitoarelor capitale europene, să învățam de la ei ce au făcut bine și ce au făcut rău”, a declarat Dan Ciulea, blogger cjx.ro, citat de Stirile Pro TV. Călătoria, care a durat cinci săptămâni, a presupus multe ore de stat în trafic, puține ore de somn și multă muncă de documentare. În fiecare oraș în care s-au oprit, au bătut la ușile primăriilor, muzeelor și cafenelelor.
„Un sfat pe care l-am primit de la câteva orașe este să nu mergem în față juriului și să ne batem cu pumnul în piept cât de tari suntem, ci e mai important ce probleme avem și cum le putem schimba prin acest titlu”, a spus, la rândul lui, Gabriel Aldea, blogger cjx.ro.
Mulți dintre străinii cu care au stat de vorbă nu mai auziseră niciodată de Cluj Napoca, însă cei doi tineri au reușit să le demonstreze că este un oraș care merită un loc pe hartă culturală a Europei.
Austria, Olanda sau Letonia sunt doar câteva dintre țările care au trăit deja experiența de a avea orașe Capitală Culturală Euorpeană. Mesaje precum „Servus Cluj” sau „Susținem România” au fost pe buzele tuturor străinilor întâlniți de cei doi bloggeri clujeni.
Misiunea bloggerilor nu s-a încheiat odată cu revenirea lor în țară. Ei lucrează acum, în parteneriat cu Primăria, la stabilirea unor proiecte prin care să pună în aplicare ceea ce au învățat pe parcursul celor cinci săptămâni de călătorie.
Sibiul a fost singurul oraș din România desemnat Capitală Culturală Europeană, în 2007.
Cetățeanul TV