Campania electorală pentru alegerile europarlamentare și pentru referendumul din 26 mai se încheie sâmbătă la ora 7.00.
Conform legislaţiei în vigoare, după încheierea campaniei electorale, se interzice difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice ori private, precum şi prin intermediul unor vehicule special amenajate.
În cursa electorală pentru un loc în Parlamentul European au intrat 13 formaţiuni politice:
PSD, Alianţa 2020 USR PLUS, Partidul Pro România, UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unităţii Naţionale – BUN.
Candidați independenți: Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion şi Peter Costea.
Referendumul pe Justiție
Duminică, la urne, sunt așteptați peste 18.000.000 de cetăţeni cu drept de vot. Tot pe 26 mai va avea loc referendumul naţional consultativ convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe teme legate de Justiţie. Astfel, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” cu privire la următoarele întrebări:
1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.
Pentru cele două scrutine vor fi organizate 18.730 de secţii de votare pe teritoriul naţional, în străinătate cetăţenii români putând să voteze în 441 de secţii.
Duminică, activitatea biroului electoral al secţiei de votare începe la ora 6.00, iar secţiile de votare se vor deschide la ora 7.00și se vor închide la ora 21.00.
Cetățeanul TV