După modelul „nașul și finul”, un secretar de stat a închiriat restaurantul Mogoșoaia unui subaltern un local de lux. Este vorba de restaurantul din Palatul lui Brâncoveanu, unul dintre cele două amenajate în Palatul Brâncoveanu de la marginea Capitalei, care a fost închiriat în 2016 de Adrian Vlad Chioțan, președinte al Autorității Naționale pentru Persoane cu Dizabilități, din cadrul Ministerului Muncii, consilierului său personal din această instituție.
O firmă deținută de Alexandru Alexandrescu, consilier personal al președintelui Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD), secretarul de stat Adrian Vlad Chioțan, a ajuns să dețină unul dintre cele două restaurante deschise acum în cadrul Palatului Mogoșoaia. Până anul trecut a fost singurul. Mai mult, firma lui Alexandrescu deține domeniul de internet palatulmogosoaia.ro și chiar comercializează vin sub această marcă.
Însă, frapant este faptul că Alexandru Alexandrescu a obținut spațiul comercial tocmai de la șeful său, președintele ANPD, Adrian Vlad Chioțan, secretar de stat în guvernul condus de Viorica Dăncilă.
Legături dubioase
Totul a început în martie 2016, când instituția denumită Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului închiriază pentru șase luni 376 metri pătrați firmei Alval International. La acel moment, Centrul de Cultură era condus chiar de Adrian Vlad Chioțan. Acționar unic și administrator la Alval International era, ca și acum, Alexandru Alexandrescu.
Pe data de 24 mai 2016 se semnează contractul de utilizare spațiu nr. 106 dintre Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și firma Alval International din București.
Societatea se alegea în urma contractului cu un spațiu de 376 de metri pătrați în zona denumită Terasa de vară a Vilei D’Elchenghen din cadrul Palatului Mogoșoaia. Contractul era inițial pe o durată de șase luni.
Adrian Vlad Chioțan ne-a declarat că a ales firma Alval pentru că a avut cea mai bună ofertă financiară: 17.000 de lei pe lună. „Au fost patru oferte, am ales-o pe cea mai bună. Îl cunoșteam la acel moment pe Alexandrescu, dar nu eram prieteni. Îl știam, așa cum știu multe alte persoane. Au fost patru oferte, una ne-a dat în judecată și a pierdut. Semn că modul în care a fost ales câștigătorul a fost unul corect. Repet, a fost oferta cea mai bună, nu cred că se scot banii aștia nici acum”, ne-a explicat Chioțan.
Pe lângă acest spațiu, pe site-ul restaurantului amenajat de Alexandrescu în Palatul Mogoșoaia, reiese că societatea mai administrează și Salonul „Domnița Bălașa”.
Centrul Cultural este o instituție aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București și are în administrare Palatul Mogoșoaia.
Salonul „Domnița Bălașa” este amplasament la intrarea în incinta complexului și are o suprafață utilă de 180 mp. Salonul „Principele Bibescu” este amplasat la parterul Vilei D`Elchingen și dispune de o suprafață de 69 mp, având o capacitate de 60 locuri. Are ieșire la terasa acoperită dinspre grădini și Palat.
Contract prelungit până în decembrie 2018 pentru restaurantul Mogoșoaia
În contractul amintit se preciza că dacă firma Alval International va investi minimum 10.000 de euro în amenajarea și întreținerea locației până la finalul anului 2016, atunci societatea poate cere prelungirea documentului.
Înțelegerea contractuală din mai 2016 era semnată de Adrian Vlad Chioțan, director general al Centrului Cultural, și Alexandru Alexandrescu, acționar unic și administrator al firmei Alval International.
În august 2016, Alval primește dreptul de a folosi spațiul de la Palatul Mogoșoaia până la finalul anului 2018. Se încheie un act adițional în acest sens. Prelungirea a fost motivată prin clauza din contractul inițial, potrivit căreia dacă Alval investea peste 10.000 de euro în amenajarea spațiului primea dreptul la o prelungire.
Vânzătorul și cumpărătorul își unesc interesele la ANPD
În martie 2017, Chioțan este avansat. Directorul instituției de cultură este mutat responsabil pe probleme sociale. Este numit președinte secretar de stat în cadrul Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități.
Însă, noul președinte al instituții avea nevoie și de un consilier personal, așa că alesul a fost patronul de la restaurantul Mogoșoaia, Adrian Alexandrescu.
Pe 8 martie 2017, fostul premier Sorin Grindeanu îl numește pe Chioțan în fruntea ANPD. În ziua următoare, conform datelor propriului CV, Alexandru Alexandrescu este numit consilier personal al lui Chioțan.
Secretarul de stat spune că deși pare o curiozitate, nu este nicio neregulă în faptul că l-a ales pe patronul de la Alval să-i fie consilier. „Ne-am apropiat mai mult după ce am făcut contractul de la Mogoșoaia. Așa am ajuns să-l cunosc și să-l numesc consilier personal când am ajuns la autoritate. Nu este funcționar, el este angajat cu contract ca personal contractual”, ne-a mai spus Chioțan.
Acesta ne-a mai asigurat că nu este niciun conflict de interese în această situație, poate cel mult o curiozitate din partea presei.
Alexandru Alexandrescu tace
Reprezentanții Centrul de Cultură nu au dorit să ne răspundă la solicitările noastre. Din documentele obținute de cetățeanul.net reiese că din 2018, societatea plătea aproape 3.800 de lei pe lună pentru închiriererea a 87 de mp, spațiu din interiorul palatului.
Alexandru Alexandrescu este un personaj apreciat și de conducerea Primăriei București, instituție condusă de Gabriela Firea. Pe lângă patron de restaurant, consilier personal al unui secretar de stat, Alexandrescu a mai trecut în CV și funcția de administrator la Compania Municipală București.
Alexandru Alexandrescu nu a dorit până în acest moment să ne răspundă la solicitări și mesaje. La telefonul societății Alval International, ne-a răspuns o persoană care a afirmat că numărul nu a fost niciodată al companiei.
Investițiile în Palat: scaune și mese în restaurant
Tot în 2017, Ștefan Florin Vasile este numit în locul lui Chioțan în fruntea Centrului Cultural. Acesta descoperă că prelungirea contractului de închiriere a fost una cel puțin suspectă.
Trimite mai multe notificări către Alval International, prin care cere rezolvarea amiabilă a problemelor referitoare la valabilitatea contractului de închiriere, dar și la folosirea mărcii „Palatul Mogoșoaia” pe sticlele de vin.
Mai exact, din chitanța obținută de Cetateanul.net care proba investițiile în clădirea culturală prin care a obținut o prelungire de 2 ani a contractului de închiriere, reiese că Alexandru Alexandrescu a cumpărat: 42 bucăți scaune Venice, 76 bucăți scaune Andora, 19 bucăți masa bistro cu blat de tablă, 7 mese rectangulare bistro cu blat de tablă 1800x800x740 mm și 120 bucăți perne de scaun, toate în valoare de 42.671 de lei.
„Din conținutul acestei facturi nu rezultă că ați realizat vreo investiție în spațiul dat în folosință temporară, ci societatea dumneavoastră a achiziționat o serie de bunuri care vor rămâne societății, nu va profita spațiul, așa cum era prevăzut în caietul de sarcni”, se arată într-o notificare trimisă de Centrul de Cultură de la Mogoșoaia către Alval.
Adrian Vlad Chioțan ne-a explicat că a fost vorba de investiții care au rămas și după ce firma Alval a părăsit locația: „Erau scaune forjate, de calitate. Ele au rămas la Palat și după ce firma lui Alexandrescu a plecat. El sunt utilizate probabil de altă societate. Nu trebuie interpretat greșit faptul că s-a cumpărat scaune, acele scaune erau necesare locației, nu doar restaurantului”.
Restaurantul Mogoșoaia, o afacere profitabilă
Conducerea actuală a Centrului de Cultură de la Mogoșoaia nu ne-a oferit până acum date referitoare la situația actuală a spațiilor închiriate către Alval până în 2018, nici câți bani a încasat instituția de societatea lui Alexandrescu în cursul anului trecut.
De pe pagina de Facebook a restaurantului, reiese că acesta este în continuare deschis în Palatul Mogoșoaia, în Salonul „Domnița Bălașa”. În locația locația „Terasa de vară” a Vilei D’Elchenghen este acum deschis restaurantul Royal Palace.
Oaspeții care trec pe la restaurantul Mogoșoaia pot servi și „Vin Românesc Domeniile Sarica Niculițel – Palatul Mogoșoaia”. Marca a fost înregistrată de Alval International încă din iunie 2016, fără ca vreo instituție să o conteste până acum.
Meniul de nuntă din restaurantul Mogoșoaia cuprinde: mușchiuleț de porc marinat, sărmăluțe de purcel în foi de varză cu costiță afumată, piept de rață cu smochine sau tartină cu icre de crap. Un astfel de meniu de nuntă costă între 80 și 90 de euro de persoană.
Pentru anul 2017, ultimul pentru care s-a depus bilanțul la Ministerul de Finanțe, Alval a anunțat o cifră de afaceri de 1,3 milioane de lei și un profit de aproape 300.000 de lei.
Cetățeanul TV