vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăJudecătorii constituționali, verificați de CNSAS abia în urmă cu un deceniu

Judecătorii constituționali, verificați de CNSAS abia în urmă cu un deceniu

-

Unii judecători CCR au fost verificați în relația cu fosta Securitate în urmă cu un deceniu de Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Asta se întâmplă în condițiile în care anual sunt desecretizate și predate Colegiului noi documente care ar putea dezvălui surprize.

Acest lucru este posibil deoarece legea de funcționare a CNSAS interzice Colegiului să facă verificări din oficiu în cazul mai multor categorii de înalți funcționari ai statului, inclusiv în cazul judecătorilor CCR. Aceștia pot fi verificați doar la cererea unei persoane sau a instituției din care fac parte.

Valer Dorneanu a fost verificat și a primit adeverință de necolaborare în 2004 și 2006, când a candidat pentru alegeri, decizie care a fost menținută în 2008. De atunci, Valer Dorneanu nu a mai fost verificat, în condițiile în care, potrivit CV-ului public, a fost între 1974 și 1980 procuror în cadrul Direcţiei Recursuri Extraordinare Civile din Procuratura Generală a Republicii Socialiste România și a fost cursant între 1985 și 1988 al Academiei de Științe Economice București, curs pentru comerț exterior în limba franceză.

Marian Enache a fost verificat de CNSAS în ceea ce privește relația cu fosta Securitate de două ori. Odată cu ocazia alegerilor parlamentare, când primește adeverința cu numărul 2641/2009, unde se menționează că dosarul său a dispărut. „SRI a comunicat că domnul Enache Marian figurează cu dosar F.R. (fond rețea) 7259/Vaslui, dar dosarul nu s-a păstrat în arhivă”, se arată în adeverința din mai 2009. Surse avizate au declarat pentru Cetateanul.net că asemenea mențiuni sunt proprii celor care au avut dosar la Securitate, însă documentele au fost distruse în timpul Revoluției din 1989 sau când titularul dosarului se înscria în Partidul Comunist Român (PCR).

În același an a fost verificat în calitate de deținător de titlu de revoluționar și s-a menținut prima decizie, următoarea verificare fiind trei ani mai târziu când a candidat pentru un post de senator în Parlamentul României și i s-a păstrat verdictul de necolaborare. De atunci, dosarul fostului consilier al lui Ion Iliescu nu a mai fost analizat.

Petre Lăzăroiu, (fost Ceaușescu) a fost verificat prima și ultima dată dată în 2012, la cererea unei publicații, când a primit adeverință de necolaborare cu Securitate. El este raportor pe sesizarea lui Florin Iordache privind completurile specializate de 3 judecători de la instanța supremă, sesizare care va fi analizată miercuri de CCR. Potrivit unor surse judiciare, CCR a cerut, luni, instanței supreme statistici cu referire la completurile de 3 judecători pe mai mulți ani în urmă.

Daniel Marius Morar, fostul șef al DNA, a fost verificat prima și ultima dată în anul 2008, el primind adeverință de necolaborare cu fosta Securitate.

Mona Pivniceru a fost și ea verificată prima dată în 2010, verdictul fiind de necolaborare.

Livia Doina Stanciu are două adeverințe de necolaborare, fiind verificată la cererea unei persoane. Prima din 2008 și a doua din martie 2019, care a menținut decizia de necolaborare.

Simona Maya Teodoroiu a fost verificată o singură dată, în 2006, în baza legii 187/199 privind accesul la propriul dosar.

Varga Attilla a fost verificat prima dată în baza legii accesului la propriul dosar în 2004, apoi decizia de necolaborare a fost păstrată în 2008.

Ștefan Mircea Minea a fost verificat în ceea ce privește relația cu fosta Securitate în 2012 și a primit adeverință de necolaborare un an mai tîrziu.

Potrivit raportului de activitate pe 2017 al CNSAS, Consiliul a continuat să preia documente de la Serviciul Român de Informaţii, în special din fondurile: informativ (2.896 role de microfilm, conţinând 156.953 de dosare, urmate de 207 unităţi arhivistice pe suport hârtie), reţea (10.034 de role, conţinând 67.990 dosare), documentar (862 de cote, cu 1.812 volume) şi cadre (207 dosare pe suport hârtie), la care se adaugă 21.349 fişe de cartotecă.
De asemenea, s-au preluat 162 de cote (însumând 170 de volume) din fondul Paşapoarte al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi 27 de unităţi arhivistice (cu 74 de volume) pe suport hârtie, 4 jachete şi 60 de fişe de cadre privind ofiţeri ai fostelor DIE / CIE, de la Serviciul de Informaţii Externe.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...