Elena Faur, șefa achizițiilor de la spitalul Obregia, amenința subordonații dacă nu alegeau firmele agreate de ea. Dacă refuzau, angajații primeau sarcini suplimentare și sancțiuni pe motiv că, din cauza lor, nu se realizau investițiile.
Aceste presiuni constau în ”supraîncărcarea cu sarcini a martorelor ce contestau corectitudinea procedurilor, altele decât cele din fișa postului, cu termene scurte de îndeplinire, ceea ce le expunea riscului de a nu le putea îndeplini și, deci, de a fi sancționate pentru neîndeplinirea atribuțiilor”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Amenințările șefei se lăsau cu scandal
O altă metodă de determinare a angajaților să contracteze servicii doar de la anumite firme era aceea de a tergiversa încheierea contractelor cu firme ce practicau prețuri mai mici, până în momentul în care autorul referatului de necesitate începea să își manifeste nemulțumirea față de lipsa produselor necesare, moment în care documentația de achiziție se restituia martorilor cu indicația de a face urgent achiziția ”că a ieșit scandal”.
Uneori, Faur refuza explicit, în calitate de șef al serviciului, de a aproba încheierea contractului cu societăți identificate de angajați ce practicau un preț
mai bun.
Elena Faur, fost șef al Serviciilor Achiziții din cadrul spitalului de psihiatrie Alexandru Obregia a fost trimisă în judecată de procurorii DNA după ce ar fi determinat opt angajați ai spitalului să accepte ca ofertanți câteva firme agreate de ea. Potrivit rechizitoriului, Faur le cerea expres celor opt martori să încheie contractele spitalului cu societățile Freemac Med SRL, Trendy Alien SRL, Total Utilaje Profesionale Service SRL, Frigoterm Eco Service SRL, Sorel 99 SRL și făcea presiuni asupra acestora să semneze.
În perioada 2011 – 2016, Elena Faur, în calitate de Șef Serviciu Achiziții, se subordona doar managerului instituției, arată procurorii DNA. Curios lucru, aceștia nu l-au trimis în judecată pe managerul spitalului, adică pe Monica Boer, cea care a deținut funcția de manager al spitalului de psihiatrie din 2009 până în 2017.
A recepționat lucrări în fals
Un alt angajat al spitalului trimis în judecată este Claudiu Cristian Alexandru Popescu, cel care a recepționat serviciile prestate de firmele ”prietene”. El este acuzat de fals că intelectual după ce în perioada 2014 – 2016, în calitate de președinte al comisiei de recepție a serviciilor prestate cu societatea Trendy Alien SRL, a atestat în fals că ”a procedat la recepția serviciilor ce au făcut obiectul contractului de servicii”, ocazie cu care ”comisia de recepție constată și consemnează că
serviciile care au făcut obiectul contractului au fost prestate de prestator cu respectarea cerințelor, exigențelor, cantitățile și în graficul de timp prevăzute în contractul de servicii” iar ”Prestatorul și-a îndeplinit obligațiile asumate prin contractul încheiat între părți”, se mai arată în rechizitoriu.
Mai mult, el a făcut presiuni asupra a două angajate să semneze pentru recepția lucrărilor.
Prețuri supraevaluaate de 11 ori
Procurorii mai arată în rechizitoriu că firmelor agreate de conducerea spitalului Obregia li s-a solicitat să furnizeze atât propria ofertă de preț pentru produsele/serviciile/lucrările ce urmau a fi achiziționate, cât și ”contraoferte” din partea altor operatori, întocmite în așa fel încât prețul cel mai bun să fie cel firmelor agreate.
În realitate, la final, spitalul plătea cu 200% până la 1100% mai mult decât prețul pieței, în condițiile în care potrivit datelor comunicate de conducerea spitalului, în perioada 2010 – 2017, în proporție de peste 90%, veniturile spitalului au provenit din contractul de furnizare de servicii medicale încheiat cu Casa de Asigurări de
Sănătate a Municipiului București, subvenții de la bugetul de stat și bugetul local.
Pe durata cercetărilor, Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Alexandru Obregia” a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 4,8 milione de lei bani care au intrat în conturile firmelor beneficiare ale contractelor de achiziții publice.
Conturi blocate și firme trimise în judecată
Pe 27 februarie 2019, procurorii DNA au trimis în judecată cinci persoane, printre care Elena Faur și Claudiu Popescu, angajați ai spitalului Obregia sub acuzațiile de abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu. Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor imobile ce aparţin inculpaţilor Faur Elena, Ştefu Camelia, Grigore Ion şi Tacu Nicolae şi măsurii asiguratorii a popririi asupra sumelor aflate în prezent sau care vor intra în viitor în conturile aparţinând inculpatelor societăţi comerciale, SC Freemac Med SRL, SC Trendy Alien SRL, SC Frigoterm Eco Service SRL, SC Total Up Service SRL şi SC Sorel 99 SRL.
A recunoscut faptele
În acelaşi dosar, în data de 22 ianuarie 2019, Emilian Emilian Mircea Gherache a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
„Inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice precum şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, se arată într-un comunicat al DNA.
Cetățeanul TV