duminică, decembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalStatul a înșelat românii cu câteva sute de milioane de euro

Statul a înșelat românii cu câteva sute de milioane de euro

-

Statul a înșelat românii și este mai dator decât a fost vreodată, iar în momentul de față nu mai reușește să își achite aceste restanțe. Așa este și cazul celor 250.000 – 300.000 de români care și-au făcut contracte de economise-creditare și care de 4-5 ani nu au mai primit prima de la stat de 250 de euro.

Vorbim aici, bineînțeles de clienții căncilor pentru locuințe, două câte au mai rămas în România BCR Banca pentru Locuințe și Raifeissen Banca pentru Locuințe. Față de toți acești clienți care au depus bani la bancă pentru a lua și prima de la stat, Guvernul României nu și-a mai îndeplinit datoriile financiare încă din 2014.

Dar deocamdată întreg sistemul de economisire-creditare este blocat de o lege care nu are norme metodologice și care trebuia pusă în aplicare acum jumătate de ani și de procesele dintre bănci și stat.

Cum stau clienții la capitolul prime de la stat

Pentru a fi cinsitiți prima pe 2014 a fost încasată de 85% dintre clienții băncilor, dar banii aferenți anilor, 2015, 2016, 2017, 2018, nu au mai fost dați. Deci sunt câte 1000 de euro pentru fiecare dintre acești până în 300.000 de clienți. Asta înseamnă că statul datorează cam 300 de milioane de euro pe care clienții s-ar putea să nu îi mai vadă.

Situația este cu atât mai ciudată cu cât, România are o nouă lege care reglementează situația, dar aceasta nu are norme metodologice. Iar acum clienții existenți vor încasa (dacă vor încasa prima de la stat) pe două legi: unii după legea veche și unii după noua lege, care nu are norme metodologice.

Băncile au procese cu statul

În octombrie 2018, BCR BpL câștiga definitiv, la Înalta Curte de Casație și Justiție, procesul împotriva raportului Curții care pusese lacăt pe afacerile băncii, în timp ce procesul Raiffeisen BpL a fost amânat tocmai zilele trecute.

Cu toate acestea, deși BCR BpL mai are un proces împotriva Ministerului Dezvoltării care ar trebui să dea prima de la stat și împotriva Curții de Conturi, care are ședință de abia în aprilie 2019.

În cazul Raiffeisen BpL care mai are un proces cu Curtea de Conturi, termenul dat de Înalta Curte de Casație și Justiție este de abia în 9 ianuarie 2020.

De ce s-a blocat sistemul in 2014

În anul 2014, un raport realizat de Curtea de Conturi a României, vinea cu concluzii dure pentru cele două bănci. Din acest motiv, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fonduri Europene, nu a mai plătit prima de la stat de 250 de euro.

În raportul Curții de Conturi a României se arăta că „s-a constatat acordarea nelegală a primei de stat  pentru clienți persoane fizice – copii minori (cu vârsta sub 18 ani) care nu erau îndreptățiți să primească această primă de stat, prin încheierea de contracte de economisire-creditare cu părintii acestora în calitate de reprezentanţi legali”.

De asemenea, s-a constatat acordarea nelegală a primei de stat pentru clienti persoane fizice vârstnice (peste 65 de ani), prin încheierea de contracte de economisire-creditare cu acestia, şi care în fapt au constituit contracte de economisire consecinta încheierii unor astfel de contracte fiind aceea de încasare a primei de stat si utilizarea soldului economisit în orice alt scop decât în domeniul locativ pentru care prima de stat a fost alocată de la bugetul de stat prin ministerul de resort.

Statul trage de timp, clienții rămân tot fără bani

În iulie, preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.

Conform legii adoptate de Parlament, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) vor modifica în mod corespunzător normele metodologice de aplicare necesare punerii în practică a noii legi.

Deși legea a intrat în vigoare de la jumătatea anului trecut, aceasta nu are norme metodologice după care să fie puse în aplicare măsurile. „Noua lege ar rezolva cam 95% din situația creată de controlul efectuat de Curtea de Conturi, dară până nu există normele nu putem face nimic”, au maid eclarat oficialii Asociației Băncilor pentru Domeniul Locativ din România.

Ce spune legea națională

OUG nr. 99/ 2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului spune la art. 311 că „ Fiecare client, persoană fizică cu cetăţenia română şi cu domiciliul stabil în România, beneficiază de o primă de stat pentru depunerile anuale efectuate în baza unui contract de economisire-creditare încheiat cu o bancă de economisire şi creditare în domeniul locativ”.

De asemenea, la art. 315 se menționează că „Pentru a beneficia în mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie să aibă o durată de minimum 5 ani, fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ a sumei economisite, şi este obligatoriu ca înainte de expirarea termenului de economisire stabilit să nu se fi efectuat restituiri totale sau parţiale din sumele economisite”.

Care e practica europeană

În toate țările în care sistemul Bauspar (economisire – creditare) funcționează, minorii și vârstnicii  pot încheia contracte de economisire-creditare, ne-existând nicio restricție de vârstă.

„Din momentul în care copilul se naște și primește un Cod Numeric Personal, el poate deveni client al sistemului Bauspar”, spune Jiri Plisek, CEO-ul Stavebni sporitelna Ceske sporitelny, una dintre cele mai mari bănci de economisire creditare din Cehia.

În Cehia și Austria este deja o tradiție că bunicii să economisească pentru nepoții lor. Cu unul din 10 contracte semnate în numele titularilor minori, România se înscrie în tendința piețelor din UE unde sistemul de economisire-creditare funcționează de zeci de ani, iar ponderea contractelor încheiate în numele copiilor este chiar dublă. Astfel, în Austria fiecare al cincilea contract de economisire creditare este semnat în favoarea unui copil, iar în Cehia fiecare al șaselea contract.

Participanții la sistemul de economisire-creditare din Cehia care pot beneficia de prima anuală de la stat pot fi toți cetățenii cehi sau cetățenii Uniunii Europene cu rezidență, indiferent de vârstă, stătut social sau venituri, deci inclusiv bebeluși, copii, studenți sau pensionari.

„În sistemul Bauspar din Cehia este ceva normal că fiecare membru al unei familii să aibă un contract de economisire-creditare, inclusiv copiii și pensionării, cel mai vârstnic client al nostru având o varstă de 107 ani, a declarat Vladimir Stanura, președintele celei cele mai mari bănci de economisire-creditare din Cehia, Ceskomoravska Stavebni Sporitelna.

Altă scuză a statului

O altă „descoperire” a statului a fost că nici măcar 5% dintre cei care făceau contracte de economisire-creditare nu mai făceau credite. De menționat este că scopul acestor împrumuturi are de înoirea sau îmbunătățirea spațiului locativ, în condițiile în care peste 3 milioane de case din România nu au mai avut parte de îmbunătățiuri de mai bine de 30 de ani. Mai mult, potrivit unui studiu IRSOP, aproape jumătate dintre români locuiesc în case care o o vechime medie de 34 de ani

Pe de altă partea, tot din practiuca europeană, niciun sistem Bauspar din nicio țară nu impune acordarea unui credit pentru toți cei care economisesc, este de părere Vladimir Stanura, preşedintele celei cele mai mari bănci de economisire-creditare din Cehia, Ceskomoravska Stavebni Sporitelna.

 

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Poliţişti condamnaţi pentru tortură

0
Nouă agenţi de poliție de la Secţia 16 din Capitală au fost condamnaţi vineri de Tribunalul Bucureşti, fiind găsiţi vinovaţi pentru că au sechestrat şi torturat doi tineri în timpul pandemiei de COVID-19. CITEŞTE ŞI: A crescut de 7...