Licitația pentru dotarea spitalelor județene cu aparatură tip RMN și Computer Tomograf a fost finalizată de Ministerul Sănătății. Înainte de anunțul oficial al câștigătorilor au apărut informații că licitația a fost dirijată pentru anumite companii. Cumpărarea echipamentelor, organizată cu fonduri de la Banca Mondială, în cadrul unui împrumut de 250 de milioabne de euro.
Ministerul Sănătății urmează să anunțe, cel mai probabil, în câteva zile, câștigătorii licitației de dotare a spitalelor județene cu aparate RMN (rezonanță magnetică nucleară), CT (Computer Tomograf) și PACS (Sistem de Arhivare și Transmitere a Datelor).
Licitație cu dedicație pentru RMN?

Deși nu s-a făcut încă anunțul oficial, mai multe spitale au fost înștiințate deja, neoficial, despre câștigătorii licitației. Dacă furnizorul de aparate RMN este, din câte se spune, General Electric, în cazul aparatelor Computer Tomograf (CT) este un producător din China, fapt ce stârnește deja o profundă îngrijorare.
Surse din domeniul medical s-au declarat deja profund îngrijorate în ceea ce privește demnarea drept câștigătoare a firmei chinezești. Specialiștii se întreabă cum vor fi asigurate mentenanța și service-ul de către o firmă care, spun ei, nu ar mai fi vândut niciun astfel de aparat în România.
În ceea ce privește aparatele RMN, situația este mai gravă, potrivit surselor. Astfel, unele dintre oferte nu ar îndeplini nici măcar cerințele tehnice obligatorii din caietul de sarcini, caz în care ar fi trebui descalificată, nicidecum desemnate, eventual, câștigătoare. Vom reveni cu detalii.
Programul de dotare a tuturor spitalelor judeţene care nu au computer tomograf şi RMN, a fost bugetat ca parte a unui împrumut de la Banca Mondială, de 250 milioane de euro. Urmare a acestuia vor fi dotate 12 spitale cu aparate CT și 21 de spitale cu aparate RMN.
Cetățeanul TV