Fostul primar al municipiului Piatra Neamț Gheorghe Ștefan a declarat că s-a întâlnit la Nisa în vara anului 2012 cu Sorin Blejnar, prilej cu care fostul șef al ANAF i-a spus că a rezolvat problema contractelor primite de firma Romsys.
Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, a fost audiat marți la Tribunalul București, în calitate de martor, în dosarul în care Sorin Blejnar este judecat pentru trafic de influență, fiind acuzat că ar fi primit bani de la omul de afaceri Horațiu Berdilă, pentru a acorda contracte firmei Romsys.
Fostul primar a spus în sala de judecată că, în primăvara anului 2011, a fost contactat de reprezentantul firmei de IT Romsys, Horațiu Berdilă, prin intermediul unui cunoscut, Dan Grigoriu, care l-a rugat să-i facă legătura cu cineva din conducerea ANAF, știind că la ANAF se vor face licitații pentru contracte de informatizare și este dispus să dea un comision de 15-20% pentru a câștiga.
„Cunoșteam că în ANAF sunt funcționari care ar putea să îl sprijine. L-am sunat imediat pe Sorin Blejnar, care se afla la un restaurant. M-am deplasat acolo cu un autoturism și am constatat că era la masă cu Codruț Marta. M-am retras cu Blejnar la altă masă și i-am transmis oferta lui Horațiu Berdilă de a achita un comision de 15-20% din contracte. Am stabilit să vin cu Berdilă peste o săptămână la biroul lui Blejnar. Ulterior, am ajuns la biroul lui Blejnar, unde se afla și Codruț Marta. Horațiu Berdilă a reiterat propunerea, însă nu a mai spus procentul de 15-20%, ci 20%. Blejnar a sunat pe interior la Dan Stroe (fost director în ANAF — n.red.), care a venit la el în birou. A rămas ca Berdilă și Dan Stroe să pună la cale o strategie pentru încheierea contractelor”, a explicat Gheorghe Ștefan.
El a adăugat că, în vara anului 2012 sau 2013, se afla în concediu la Nisa, unde s-a întâlnit întâmplător cu Blejnar. „Ne-am întâlnit întâmplător în zona pietonală din Nisa. Blejnar a spus din proprie inițiativă că a rezolvat problema cu Romsys și a dat de înțeles că au fost achitate comisioanele. Întors în țară, am avut o discuție cu Horațiu Berdilă, iar acesta mi-a spus că a achitat în totalitate comisioanele. Dacă nu îmi spunea Blejnar la Nisa nici nu aș mai fi știut dacă aceste contracte s-au încheiat sau nu. Bănuiala mea e că a făcut referire la această chestiune la întâlnirea de la Nisa pentru că și eu aș avea de încasat vreun comision, ceea ce nu era cazul. (…) Îmi făceam vacanțele la Nisa, pentru că fata mea era acolo. (…) Din câte am înțeles era și soția lui Blejnar. Mai erau prezenți patronul hotelului Irisa și soția acestuia, dar și Mircea Sandu”, a declarat Gheorghe Ștefan.
Întâlnirea de la Nisa dintre Blejnar și Gheorghe Ștefan a fost confirmată și de o martoră sub acoperire, audiată marți la tribunal. „Mă aflam în orașul Nisa în vara anului 2012, în concediu cu domnul Gheorghe Ștefan. Acesta s-a întâlnit întâmplător cu Blejnar, care i-a spus că și-a rezolvat problema cu Berdilă. Eu nu știam cine este Berdilă la momentul respectiv. Blejnar l-a întrebat pe Gheorghe Ștefan dacă și-a rezolvat și el problema cu Berdilă, iar acesta a spus că nu știe, dar va verifica la întoarcerea în țară. L-am întrebat pe Gheorghe Ștefan cine este Berdilă și el mi-a spus că este proprietarul companiei de IT Romsys, care are contracte cu ANAF. De la domnul Ștefan am aflat că anumite comisioane din acele contracte mergeau către Sorin Blejnar”, a spus martora.
Sorin Blejnar a fost trimis în judecată pe 16 decembrie 2016, fiind acuzat de DNA că, în cursul anului 2011, în contextul inițierii unor proceduri de achiziții publice la nivelul ANAF, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituției publice respective.
„Banii respectivi urmau să-i fie remiși inculpatului în schimbul exercitării influenței sale asupra unui subaltern, pentru ca acesta să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obținute de firma omului de afaceri. În aceste circumstanțe, în perioada noiembrie 2011 — ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin și celălalt funcționar implicat în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme cu comportament tip ‘fantomă’ controlate de aceștia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive”, arată DNA.
Procurorii susțin că, din această sumă de bani, lui Blejnar i-a revenit efectiv suma de 12.513.894 lei. Sorin Blejnar a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în iulie 2014, în dosarul „Motorina”, pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat, în care a primit în primă instanță o condamnare de cinci ani de închisoare cu executare.
Cetățeanul TV