vineri, decembrie 27, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalDupă Dan Diaconescu în 2012, cine sunt cei opt ofertanți care vor...

După Dan Diaconescu în 2012, cine sunt cei opt ofertanți care vor acum să cumpere Oltchim Râmnicu Vâlcea

-

Termenul până la care s-au putut depune oferte pentru a intrat în posesia întregului combinat chimic din Vâlcea sau a unor bucăți din unitatea industrială a fost joi după-amiaza. Oltchim a fost scos la privatizare de statul român în nouă bucăți. Primul proces de privatizare a avut loc în 2012, când în urma unui circ, Dan Diaconescu a câștigat licitația.

Opt oferte pentru privatizarea Oltchim au fost depuse până azi la ora 18.00, termenul limită pentru depunerea de oferte angajante, potrivit surselor apropiate procesului de privatizare.

Cele opt oferte au fost depuse de Chimcomplex Borzeşti, grupul american Louisiana Chemical, Grup Feroviar Român (GFR), IPP, Louisiana Chemical, GFR Group (Gruia Stoica), Aiotech, Dynamic SG Galați și BNS Group.

A opta oferta ar putea fi cea a PCC (grup germano-polonez, acţionar minoritar al Oltchim), însă reprezentanții autorităților române nu au confirmat numele celui de al optulea ofertant.

Ofertanții

Unele oferte sunt pentru mai multe pachete de active, în timp ce altele sunt pentru active separate. Spre exemplu, Grup Feroviar Român, companiia controlată de lui Gruia Stoica, a depus o ofertă pentru vagoanele deținute de Oltchim.

Chimcomplex Borzeşti (controlat de afaceristul Ştefan Vuza) susține că i s-a alăturat gigantul american Tricon Energy, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, cinci bănci europene coordinate de ING și două fonduri de investiții din Londra și Dubai, arată un comunicat emis joi de Chimcomplex. Grupului SCR, care deține în prezent Chimcomplex, va deveni garantul direct al tranzacției, având active de peste 120 de milioane de euro.

Louisiana Chemical este o companie americană care este însă specializată în relocări de echipamente chimice.

Dynamic SG Galați se prezintă ca fiind cel mai mare distribuitor de PVC din România și este o companie care a avut mai multe contracte cu Oltchim. Acționarii companiei din Galați sunt Gabriel Stoian și Cristian Stoleru. Reamintim, Ramplast DMC, divizia de materiale de construcții a Oltchim a fost vândută firmei Dyanamic Selling Group Galați în anul 2013 contra sumei de 7,75 milioane de euro în urma unei licitații de privatizare.

Insolvența

Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar. În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe bucăţi, prin nouă pachete de active. Compania a înregistrat în primul trimestru al lui 2017 un profit net de 1,68 milioane euro, în creştere cu 76% faţă de perioada similară a anului trecut, şi o cifră de afaceri de 49,06 milioane euro, mai mare cu 30% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut. Ultimul an în care Oltchim a înregistrat profit din activitatea curentă a fost 2006.

Dan Diaconescu a câștigat prima licitație

Oltchim a mai fost privatizat o dată, în anul 2012. Atunci, Dan Diaconescu, cel care deținea postul OTV, a fost declarat câştigătorul pachetului de acţiuni deţinut de Ministerul Economiei la Oltchim, devenind astfel noul proprietar al combinatului. Diaconescu a oferit pentru pachetul majoritar de acţiuni 203 milioane de lei, aproximativ 45 de milioane de euro, bani pe care de fapt nu îi avea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Şoşoacă, atac la Georgescu: Nu văd faptele. Bla bla știu toți. Noapte bună

0
Diana Șoșoacă a continuat seria atacurilor la adresa lui Călin Georgescu. Ultima ieșire a eurodeputatei a fost pe pagina oficială de Facebook, acolo unde, într-o discuție cu urmăritorii săi, Diana Șoșoacă a spus că nu are nimic de dat...