vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalDNA a transformat PNL în Partidul Corupților. Ce dosare au Vasile Blaga,...

DNA a transformat PNL în Partidul Corupților. Ce dosare au Vasile Blaga, Marian Petrache și Bogdan Olteanu

-

Cinci dintre cele mai importante dosare de corupție ale Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din ultimul an au vizat nume importante din Partidul Național Liberal (PNL), în timp ce din PSD, procurorii s-au întâlnit aproape exclusiv cu aceiași Victor Ponta, Nicușor Constantinescu, Radu Mazăre și Sebastian Ghiță. Singurul nume social-democrat important care a făcut cunoștință cu anchetatorii anticorupție a fost Constantin Niță.

La capitolul realizări, DNA se poate mândri în primul an în care Parchetul nu a mai fost ajutat de SRI, cu deschiderea unor dosare care îi privesc pe Marian Petrache, Vasile Blaga, Relu Fenechiu, Ludovic Orban și Bogdan Olteanu. O altă anchetă nouă, a fost cea care l-a vizat pe fostul ministru al Energiei, Constantin Niță, trimis în judecată astă vară pentru luare de mită. Dintre aceste nume, doar ultimul este al unui social-democrat, iar restul sunt actuali sau foști lideri importanți liberali.

Restulul cauzelor – anchete care îi privesc pe Elena Udrea, Sebastian Ghiță, Traian Băsescu sau miniștri din Dosarul Microsoft – sunt disjunse din cauze începute anterior. Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, a susținut mereu, atunci când au fost suspiciuni că favorizează un partid sau altul în detrimentul PSD, că instituția pe care o conduce nu face politică.

Liderii liberali vizati de DNA

Dosarul lui Vasile Blaga. Fostul copreședinte al PNL a fost trimis în judecată pentru săvârșirii infracțiunii de trafic de influență. El ar fi solicitat 700.000 de euro. În perioada 2011 — 2012, în calitate de secretar general al PDL, Vasile Blaga “a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de Horațiu Bruno Berdilă, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenței prin intermediul inculpatului Ștefan Gheorghe (vicepreședinte al aceluiași partid) asupra unei persoane care a deținut consecutiv funcții de conducere la două companii naționale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horațiu Bruno să obțină contracte la cele două companii naționale”, au susținut procurorii DNA. Potrivit procurorilor, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul lui Gheorghe Ștefan și 200.000 de euro printr-un alt intermediar.

Dosarul lui Marian Petrache. Președintele Consiliului Județean Ilfov este anchetat din februarie pentru luare de mită și șantaj, fapte săvârșite în 2008, când acesta era secretar de stat în Ministerul de Interne. Mita ar fi fost sub forma unei vacanțe la Monte Carlo. El este acuzat că l-ar fi șantajat pe primarul din Jilava, Adrian Mladin, pentru că ar fi aflat că și-a schimat buletinul, iar în schimb ar fi primit o excursie în valoare de 2.800 de euro la Monte Carlo. El a recunoscut însă că a fost în acea excursie, plătită de Mladin, dar spune că nu a fost vorba de șantaj.

Dosarul Relu Fenechiu. El a recunoscut că în perioada 2012-2014 a primit de la o firmă de software, un procentaj de 15% din valoarea unor contracte de aproape 14 milioane de lei.

Dosarul Bogdan Olteanu. Fostul președinte al Camerei Deputaților din partea PNL a fost trimis în judecată pentru trafic de influență în schimbul unei sume de un milion de euro.

Dosarul lui Ludovic Orban. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au achitat în ianuarie pe pe Ludovic Orban, fostul candidat PNL la Primăria Capitalei, în dosarul în care este judecat pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. Decizia nu este definitivă.

Ludovic Orban
Ludovic Orban

PSD-istul de pe listă

În cauza care îl  vizează pe Constantin Niță, deputat PSD și fost ministru al Energiei, acesta i-ar fi solicitat în perioada 2012-2013 unui om de afaceri un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu.
Potrivit înțelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niță Constantin în două forme: parțial în numerar și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul inculpatului.
“În consecință, la data de 21 iulie 2013, Constantin Niță a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din București”, susțin procurorii anticorupție.

Constantin Nita

DNA, ul nu face politică

Laura Codruța Kovesi a susținut mereu că parchetul pe care îl conduce nu face dosare în funcție de interesele unui partid sau altul. Cu toate aceste, dosarul care l-a vizat pe Ludovic Orban a schimbat candidatul liberal pentru Primăria Capitalei.
“Au fost ani în care DNA a fost acuzată — și sper că cu această ocazie am să dărâm un mit — și anume că DNA face dosare politice. Pot să vă spun că printre persoanele cărora noi le-am solicitat ridicarea imunității sau care au fost investigare și trimise în judecată se regăsesc oameni care făceau parte din aproape toate partidele politice din România. Este important de spus că noi nu investigăm politicieni. Nu ne interesează dacă un politician aparține unui partid sau dacă face politică. Noi investigăm persoane care dețin funcții în instituții publice”, a afirmat Kovesi la sfârșitul anului trecut.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...