BOTOȘANI: Primarul din Săveni, reţinut de DNA pentru fraudare de fonduri europene

fonduri europeneProcurorii DNA au făcut 16 percheziţii în judeţele Botoşani şi Suceava, la sediul APIA Botoşani şi la cel al unei primării, precum şi la puncte de lucru ale unor firme, într-un dosar privind fapte de corupţie şi obţinere nelegală de fonduri europene.

Primarul oraşului Săveni, Petru Relu Tîrzioru, membru PNL, şi directorul APIA Săveni, Liviu Stelian Zaharia, au fost reţinuţi de procurorii DNA Suceava în cazul de fraudare a fondurilor europene, iar audierile în acest dosar continuă cu alţi suspecţi.

Procurorul şef al Serviciului Teritorial Suceava al DNA, Mihaela Mihai, a declarat pentru Mediafax că primarul oraşului Săveni, Petru Relu Tîrzioru, a fost reţinut, fiind suspectat că a prezentat documente false pentru obţinerea de fonduri europene sau de la bugetul de stat, cu complicitatea unor funcţionari din cadrul APIA Săveni.

Ea a menţionat că în acelaşi dosar a fost reţinut şeful APIA Săveni, Liviu Stelian Zaharia, pentru abuz în serviciu şi acordarea de subvenţii cu încălcarea legii şi luare de mită.

Procurorul-şef al DNA Suceava a precizat că în acest dosar prejudiciul este estimat la peste un milion de euro. Conform DNA, două dintre percheziţii au avut loc la sedii de instituţii publice, iar restul la punctele de lucru ale unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane fizice.

Un dosar de corupţie privind suspiciunea acordării ilegale de subvenţii a fost instrumentat de DNA Suceava, în ceea ce priveşte activitatea APIA Suceava, instituţie la care, la începutul lunii iunie, au fost făcute percheziţii.

În acest dosar privind acordări ilegale de subvenţii agricole în judeţul Suceava sunt cercetaţi Dorel Gheorghe Benu, directorul general al APIA la data faptelor, Eugen Mogoş, fostul director al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, fostul director adjunct al APIA Suceava, şi alte cinci persoane.

Cercetările în această cauză vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate. Din documentele anchetatorilor a reieşit că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013 alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava. Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.