Liderii coaliției de guvernare au luat o decizie surprinzătoare și au hotărât mazilirea lui Toni Greblă de la șefia Autorității Electorale Permanente.
CITEŞTE ŞI: Toni Greblă va fi schimbat de la șefia AEP
Decizia este una neașteptată, mai ales că mai s-a intrat în linie dreaptă cu organizarea alegerilor prezidențiale din 4 și 18 mai.
Surse politice ne-au explicat faptul că săptămâna trecută Toni Greblă i-a chemat la el în birou pe șefii de departamente și le-a cerut să verifice, dacă există, posibilități legale pentru reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale.
Toni Greblă le-a cerut să verifice toată legislația electorală și modul în care au fost interpretate rezultatele altor alegeri.
Jocul lui Toni Greblă a ajuns și la urechile liderilor coaliției de guvernare, cei care au decis să-l înlăture de urgență pe acesta de la șefia AEP. Procedura de revocare a fost inițiată în regim de urgență în Parlament. Propunerea de revocare se va baza pe raportul Curții de Conturi referitor la mărirea presupus ilegală a salariului lui Greblă.
Până va fi numit un nou președinte, atribuțiile îi pot reveni unui vicepreședinte al AEP: Cosmin-Gabriel Popp sau Zsombor Vajda.
Controversele din jurul lui Greblă
În ultimele luni, Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a fost implicat în mai multe controverse legate de organizarea alegerilor și de relațiile sale personale.
După ce Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024, în care Călin Georgescu a obținut un rezultat surprinzător, au apărut critici privind modul de organizare a scrutinului. Uniunea Salvați România (USR) a solicitat revocarea lui Toni Greblă din funcția de președinte al AEP, acuzând deficiențe în verificarea cheltuielilor de campanie, în special în cazul candidatului Călin Georgescu, care a declarat cheltuieli de zero lei, deși au existat indicii privind plăți semnificative pentru promovare.
În replică, Toni Greblă a afirmat că nu are motive să demisioneze, susținând că alegerile au fost organizate „impecabil”.
O altă controversă a apărut după publicarea unor fotografii în care Toni Greblă participa, în urmă cu trei ani, la un eveniment privat alături de persoane din anturajul lui Călin Georgescu și al liderului AUR, George Simion. Mai multe organizații neguvernamentale au cerut demisia sa, invocând lipsa de integritate și neutralitate. Greblă a respins acuzațiile, declarând că participarea sa la „tăierea unui porc” în urmă cu trei ani nu are legătură cu actualul context politic și că nu cunoștea la acel moment afilierile politice ale participanților.
În contextul acestor controverse și al cererilor de demisie, Toni Greblă și-a delegat atribuțiile către vicepreședinții AEP pentru perioada 11 decembrie 2024 – 10 ianuarie 2025. El a explicat că această decizie este una procedurală și că intenționează să delege și alte atribuții vicepreședinților instituției.
În ciuda solicitărilor de revocare, propunerea USR a fost respinsă de majoritatea parlamentară formată din PSD și PNL, iar Toni Greblă și-a păstrat funcția de președinte al AEP.
Cetățeanul TV