Tabloul „San Sebastian”, capodoperă realizată de celebrul pictor spaniol El Greco, a devenit obiectul unei dispute juridice internaţionale, după ce așa-zisul prinț Paul de România a iniţiat un proces în Statele Unite pentru a-l revendica.
CITEŞTE ŞI: Paul al României se plânge jurnaliştilor maltezi: Nu sunt obișnuit să fiu arestat…
Lucrarea, estimată de casa de licitaţii Christie’s la o valoare cuprinsă între 7 şi 9 milioane de dolari, a fost retrasă de la vânzare la licitaţia organizată pe 5 februarie la New York, în urma intervenţiei Guvernului României.
Blocarea licitaţiei
Guvernul României a reuşit să blocheze temporar licitaţia tabloului, motivând că opera de artă aparţine fostei Colecţii a Coroanei Regale a României şi a fost transferată ilegal din patrimoniul naţional. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că acest tablou este „fără echivoc proprietatea statului român” şi că acţiunile demarate de guvern reprezintă un prim pas spre recuperarea sa definitivă.
Memorandum
Un memorandum adoptat de Guvern pe 16 ianuarie stabileşte cadrul legal pentru iniţierea unor proceduri judiciare într-un efort de recuperare a tabloului. Surse oficiale au confirmat că până pe 28 februarie lucrarea va rămâne sub custodia casei de licitaţii, timp în care se vor desfăşura procedurile legale.
Paul de România, autoproclamat moştenitor al regelui Carol al II-lea, a deschis un proces în Manhattan împotriva casei de licitaţii Christie’s, susţinând că tabloul i-ar aparţine de drept. Acesta afirmă că statul român nu are o revendicare legitimă asupra lucrării, argumentând că provenienţa sa a fost fabricată, notează Profit.ro. Conform declaraţiilor depuse în instanţă, Paul susţine că lucrarea, alături de alte picturi, a fost ascunsă timp de decenii în seifurile băncii elveţiene UBS din Zurich, fiind ulterior vândută de regele Mihai în 1976 unui dealer de artă din New York. Paul afirmă că nu ştia de existenţa tabloului până când a fost anunţată licitaţia organizată de Christie’s.
Cetățeanul TV