Lucrările grupului de lucru privind cooperarea în domeniul transporturilor și infrastructurii de transport între Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii al României au început astăzi, la Chișinău, și se vor desfășura în perioada 5-7 februarie 2025.
Republica Moldova. Interconectarea rețelelor de transport cu România
Părțile urmează să pună în discuție soluții concrete care vor contribui la implementarea rapidă și eficientă a obiectivelor stabilite, printre care: finalizarea lucrărilor la segmentul de cale ferată Fălciu, redeschiderea liniei Cahul–Giurgiulești și dezvoltarea infrastructurii rutiere prin construirea podului peste Prut la Ungheni. De asemenea, planurile sunt legate de construirea unor noi poduri la Stânca, Răducăneni, Bumbăta și Fălciu, precum și modernizarea podurilor existente la Albița, Oancea și Sculeni. Totodată, interconectarea rețelelor de transport la standarde europene rămâne un obiectiv prioritar.
„Cooperarea noastră cu România are ca scop nu doar modernizarea rețelelor de transport, ci și crearea unor oportunități concrete pentru mediul de afaceri și creșterea fluxurilor comerciale. Este momentul să ne pregătim pentru viitor printr-o infrastructură interconectată și eficientă”, a declarat Vladimir Bolea, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.
Podul de la Ungheni
Podul de la Ungheni, parte a Autostrăzii Unirii, urmează să fie construit până în anul 2026. Autostrada Unirii este primul proiect de infrastructură terestră care va conecta România, Republica Moldova și Ucraina la spațiul european. Astfel, România urmează să construiască 304 kilometri de autostradă care va uni localitățile Târgu Mureș cu Iași, până la Ungheni din Republica Moldova, inclusiv construcția unui pod peste râul Prut.