marți, ianuarie 28, 2025

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăDiasporaGeorge Simion: Apel pentru recunoaşterea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina

George Simion: Apel pentru recunoaşterea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina

-

Fac un apel public către Prim-ministrul României, domnul Marcel Ciolacu, şi către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, să intervină pe lângă Preşedintele Ucrainei, domnul Volodimir Zelenski, şi pe lângă preşedintele Cabinetului de Miniştri al Ucrainei, Denis Şmygal, în vederea recunoaşterii oficiale şi înregistrării juridice a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, garantând astfel drepturile etnicilor români din această ţară la exprimarea liberă a credinţei şi la păstrarea identităţii lor, arată președintele AUR George Simion într-un comunicat dat joi publicității.

„Pe 29 februarie 2024, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat o hotărâre prin care binecuvânta, încuraja şi susţinea iniţiativele comunităţilor ortodoxe româneşti din Ucraina de a restabili comuniunea cu Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă denumită „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”. Aceasta nu este doar o expresie a identităţii religioase, ci şi a dreptului legitim al etnicilor români din Ucraina de a-şi păstra tradiţiile, cultura şi limba.

Pe 25 august 2024, la Cernăuţi, a avut loc adunarea de constituire a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, iar la 28 august 2024 aceasta a solicitat înregistrarea sa juridică de către Serviciul de Stat pentru Etnopolitică şi Libertatea de Conştiinţă din cadrul Guvernului Ucrainei.

Amintesc că art. 13, alin. 6 al Tratatului cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare dintre România şi Ucraina, din 2 februarie 1997: „Părţile contractante recunosc că, în exercitarea dreptului la asociere, persoanele aparţinând acestor minorităţi naţionale pot înfiinţa şi menţine, în conformitate cu legislaţia internă, propriile organizaţii, asociaţii, precum şi instituţii sau aşezăminte de învăţământ, culturale şi religioase”.

În septembrie 2024, Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina (CNRU), organizaţia care reprezintă românii din Ucraina, a făcut un apel public pentru urgentarea procesului de trecere a comunităţilor ortodoxe româneşti din Ucraina sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române.

La 27 septembrie 2024, sfidând normele legale din Ucraina, Serviciul de Stat pentru Etnopolitică şi Libertatea de Conştiinţă de la Kiev a făcut cunoscut refuzul de a înregistra juridic Biserica Ortodoxă din Ucraina, sub pretextul necesităţii organizării unor consultări extinse cu oameni de ştiinţă.

Pe 22 octombrie, potrivit informaţiilor din spaţiul public, au avut loc discuţii la Bucureşti între oficiali români şi ucraineni pentru a rezolva situaţia a circa 200 de preoţi şi a sutelor de mii de români din Ucraina care îşi doresc slujbe în limba maternă. Trei zile mai târziu, pe 25 octombrie, după o întâlnire între trimisul Ucrainei la Bucureşti şi un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române, Sinodul Patriarhiei Române, condus de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a atras atenţia asupra faptului că autorităţile ucrainene amână nejustificat recunoaşterea juridică a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina.

Această tergiversare inexplicabilă este o piedică majoră în respectarea drepturilor românilor din Ucraina. Această amânare nejustificată din partea autorităţilor ucrainene este regretabilă, având în vedere că toate condiţiile legale sunt îndeplinite. Este esenţial ca autorităţile române să intensifice demersurile pentru a soluţiona această situaţie care afectează sute de mii de cetăţeni români din Ucraina, prinşi în tensiunile religioase şi culturale din această ţară.

Pentru a proteja comunitatea românească din Ucraina, solicit domnilor Marcel Ciolacu şi Klaus Iohannis să facă un demers oficial către domnul Volodimir Zelenski şi către domnul Denis Şmygal pentru înregistrarea juridică a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina. Recunoaşterea acestei instituţii religioase este nu doar o chestiune de identitate culturală şi de respectare a drepturilor omului, ci şi un act necesar de dreptate şi respect faţă de o comunitate numeroasă de români ce are dreptul să-şi păstreze limba, credinţa, valorile şi tradiţiile.

Deputat George-Nicolae Simion,

Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Sute de posturi desfiinţate la Camera Deputaţilor: Se taie în carne vie

0
Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, a făcut o analiză și au fost identificate 240 de posturi care urmează a fi desființate. CITEŞTE ŞI: O angajată SRI a furat aproape 1.000.000 de lei din fondul pentru ofiţeri operativi pentru a-i trimite...