Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, dar şi referendumul privind modificarea Constituţiei pentru a confirma aderarea ţării la Uniunea Europeană pot fi declarate valide ca urmare a votului exercitat de peste o treime dintre alegători, a anunţat duminică seară, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.
Potrivit sursei citate, la alegerile prezidenţiale, până la ora 19.00 s-au prezentat la urne 48,70% din totalul alegătorilor înscrişi în liste, cu 7,7 puncte procentuale mai mult decât la alegerile prezidenţiale din 2020.
Totodată, la referendum au votat, până la ora 18.00, un număr de 1.228.658 persoane, ceea ce înseamnă 42,44% din totalul alegătorilor.
„În conformitate cu prevederile Codului Electoral, atât alegerile prezidenţiale, cât şi referendumul republican pot fi declarate valabile dacă la ele au participat cel puţin o treime dintre alegătorii înscrişi în listele electorale”, a afirmat Caraman.
Numărul votanţilor din diasporă, până la ora 19.00, a fost de 198.000, iar cel din Transnistria se ridică la 15.000.
Alegeri în Republica Moldova
Mai multe încălcări în procesul electoral au fost depistate la secţiile de votare din afara Republicii Moldova, inclusiv în România. La secţiile de votare din Rusia, au fost oferite drept recompense alegătorilor jachete cu inscripţia „Rusia-Moldova” şi invitaţii la o cafenea, relatează agora.md.
Duminică, la cele două secţii de votare din Rusia, Promo-LEX a depistat tentative şi situaţii de recompense materiale sau financiare oferite alegătorilor în perimetrul de 100 de metri al secţiei de votare pentru a determina votul alegătorilor. Mai exact, un grup de tineri a oferit alegătorilor jachete cu inscripţia „Rusia-Moldova” şi invitaţii la cafenea.
Cazuri de nereguli la secţiile de votare au fost înregistrate inclusiv în state membre ale Uniunii Europene. La unele secţii din România, Turcia, Ţările de Jos, Elveţia, Italia, Belgia şi Germania au fost înregistrate cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, afişare a buletinului cu votul exprimat şi alte încălcări ale secretului votului.
La mai multe secţii din Italia, Germania, Spania, Marea Britanie şi Franţa, buletinele de vot nerepartizate nu au fost păstrate într-un seif din interiorul secţiei de votare.
În Italia şi Franţa, Promo-LEX a raportat câte un caz când urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale. În Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, a fost înregistrat un caz de acces restricţionat pentru observatori sau obstrucţionarea procesului de observare liberă.