Fostul prefect de Gorj Mugurel Surupăceanu a fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DNA pentru instigare la infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
„Prezentul dosar s-a format ca urmare a disjungerii din dosarul de corupție instrumentat de DNA – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție, finalizat prin emiterea rechizitoriului și trimiterea în judecată a mai multor inculpați la data de 3 iulie 2007”, se precizează într-un comunicat al DNA dat publicității miercuri.
În dosarul din 2007 au fost deferiți justiției mai mulți foști directori din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, printre care și fostul director general Ion Dumitru, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. Faptele care i se impută lui Mugurel Surupăceanu în noul dosar ar fi fost comise, potrivit procurorilor, în perioada iulie 2003 – decembrie 2004.
„Inculpatul Surupăceanu Mugurel, prefect al județului Gorj, l-a determinat pe administratorul unei societăți comerciale să participe și să câștige licitația organizată de Romsilva la data de 27 august 2004, privind achiziționarea unui utilaj sub denumirea de <buldozer universal cu macara hidraulică pe șenile>. Întrucât societatea respectivă nu îndeplinea condițiile pentru a putea participa la licitație, administratorul acesteia a interpus o altă societate în încheierea contractului cu RNP Romsilva”, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii mai susțin că, în urma adjudecării licitației, administratorul societății interpuse a vândut utilajul la un preț supraevaluat de peste 8,6 miliarde de lei vechi, echivalentul a 243.720 de euro la momentul respectiv. Suma a fost virată de Romsilva pe 16 decembrie 2004 societății interpuse, care la rândul ei a transmis-o integral societății care a deținut inițial utilajul respectiv. „Beneficiarul real al întregii sume a fost inculpatul Surupăceanu Mugurel, care era administratorul în fapt al acestei din urmă societăți. Probatoriul administrat a arătat că achiziția utilajului a avut loc în condițiile nerespectării legislației privind achizițiile publice, a legii finanțele publice, a legii controlului financiar preventiv propriu, precum și cu încălcarea propriilor ordinelor interne referitoare la acest control precum și a regulamentului intern al RNP Romsilva”, se mai precizează în comunicat.
Anchetatorii au apreciat că produsul achiziționat a fost inutil și necorespunzător calitativ, având în plus un adaos de 1.744%, paguba provocată Romsilva ridicându-se la 8.685.695.760 de lei vechi, sumă cu care regia s-a constituit parte civilă.
Cetățeanul TV