vineri, septembrie 20, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăPoliticăCiolacu către studenții români de pretutindeni:România are nevoie de energia, creativitatea şi...

Ciolacu către studenții români de pretutindeni:România are nevoie de energia, creativitatea şi determinarea voastră

-

Premierul Marcel Ciolacu a participat, miercuri, la Palatul Victoria, la deschiderea celei de-a IV-a ediţii a Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni, cărora le-a transmis că România are nevoie de energia, creativitatea şi determinarea lor pentru a face faţă provocărilor complexe ale viitorului, dar, mai ales, pentru a se dezvolta.

„Dragi studenţi, (…) vă felicit, faceţi un lucru extraordinar aici, aducând împreună tineri români din toate colţurile lumii, tineri care împărtăşesc o dorinţă comună de a contribui la dezvoltarea României. Voi sunteţi, de fapt, România de mâine şi nu spun asta uitându-mă la tinereţea voastră, ci la maturitatea de care daţi dovadă. Voi aţi înţeles că România se poate dezvolta doar luptând pentru ceva, nu împotriva cuiva! Soluţiile concrete pentru dezvoltarea României, propuse în ediţiile anterioare, sunt o dovadă clară în acest sens. Astăzi, mai mult ca oricând, România are nevoie de energia, creativitatea şi determinarea voastră pentru a face faţă provocărilor complexe ale viitorului, dar, mai ales, pentru a se dezvolta”, a subliniat Ciolacu.

Potrivit prim-ministrului, în România există un context favorabil dezvoltării profesionale a tinerilor.

„Mă uit în sală şi mă bucur, pentru că văd că România are viitor. Ştiu că este obligaţia mea, ca părinte, în primul rând, să fac tot ceea ce ţine de mine, în calitate de prim-ministru, pentru ca voi să beneficiaţi de toate posibilităţile necesare dezvoltării potenţialului vostru. Contextul actual vă este extrem de favorabil. (…) România a avut generaţii întregi de ingineri, jurişti sau economişti care au făcut orice altceva mai puţin meseria lor învăţată în şcoală. De aceea, exodul tinerilor bine pregătiţi a atins atunci nivelul maxim. Astăzi, din fericire, lucrurile s-au schimbat. Economia românească a crescut, industria a crescut, mari uzine de metalurgie, siderurgie şi petrochimie, al căror singur viitor părea fierul vechi, renasc cu ajutorul capitalului privat. Specialiştii, profesioniştii sunt extrem de apreciaţi şi căutaţi, iar mediul privat autohton sau mari corporaţii internaţionale dau o adevărată bătălie pentru a-i avea alături. Astăzi, salariile pentru profesionişti rivalizează cu cele din ţările dezvoltate, la care ne-am uitat atâţia ani cu jind. Astăzi un tânăr are şansa de a se împlini profesional aici, în România”, a susţinut Marcel Ciolacu.

El a evidenţiat că este vitală, de asemenea, creşterea unor noi generaţii de specialişti prin sistemul de învăţământ tehnologic.

„Este vitală, în opinia mea, creşterea unor noi generaţii de specialişti prin sistemul de învăţământ tehnologic. Peste 1 miliard de euro din fonduri europene, PNRR şi bugetul de stat pentru învăţământul dual, inclusiv cel universitar, în următorii 5 ani. Aceşti bani, care finanţează programele de învăţământ tehnic dual, sunt garanţia pentru cei ca voi şi pentru cei care vin după voi că veţi putea avea o viaţă decentă aici, în România. În calitatea vremelnică pe care o deţin, de prim-ministru al României, ştiu că este cel mai bine investit miliard, pentru că el va contribui şi la reducerea presiunii deficitului de forţă de muncă, dar şi a şomajului în rândul tinerilor, pentru că toţi trebuie ajutaţi să-şi găsească un drum în viaţă, tineri absolvenţi şi, în mod special, cei cu risc mare de marginalizare”, a mai subliniat premierul.

Ciolacu i-a felicitat pe membrii Ligii Studenţilor Români din Străinătate pentru curajul şi eforturile depuse pentru a se pregăti profesional departe de casă. „Nu e uşor, nici să ajungi acolo şi nici să fii, atât de tânăr, departe de familia şi prietenii tăi. Vă lansez o provocare, o temă la care să vă gândiţi: învăţaţi cât mai mult, acumulaţi cât mai multe cunoştinţe acolo unde sunteţi, dar aplicaţi tot ce aţi învăţat, aici, în România. În România de astăzi vă puteţi dezvolta profesional mai mult decât au avut şansa generaţiile trecute. În România de astăzi, salariile voastre sunt la un nivel comparabil cu cele de acolo, costurile vieţii, însă, sunt mai mici acasă. Putem gândi împreună un model de încurajare, de susţinere a tinerilor care se întorc, după modelul ţărilor cu o diasporă numeroasă care au luat deja măsuri pentru a-şi aduce înapoi cetăţenii, unde fiecare cetăţean care s-a întors în ţară a fost scutit, timp de 10 ani, de impozite pentru banii aduşi înapoi. Vă rog să vă gândiţi la asta”, a transmis prim-ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Şoşoacă s-a trezit cu microfonul tăiat în Parlamentul European: Aţi încercat să omorâţi cât mai mulţi bătrâni…

0
Eurodeputata Diana Șoșoacă s-a trezit cu microfonul tăiat, când a vorbit de la tribuna Parlamentului European despre posibilitatea unui nou vaccin împotriva Variolei Maimuței. CITEŞTE ŞI: Lasconi refuză să participe la dezbateri cu Şoşoacă „Nu v-a ajuns plandemia de Covid care...