Beletristică, manuale mai vechi sau mai noi, volume cândva mult-căutate, povești care ne-au fascinat copilăria sau reviste de specialitate. Cu toate au prins, din nou, viață în biblioteca înființată de Eco Sud SA în incinta Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din localitatea Vidra – județul Ilfov, relatează jurnalista Floriana Jucan.
De curând, aici a fost pusă la punct o instalație modernă de tratare mecano-biologică a deșeurilor menajere, cu cea mai mare capacitate din Europa.
Cărțile, selectate din gunoiul menejer, au fost igienizate și recondiționate de angajații Eco Sud SA, iar apoi au fost organizate într-o bibiliotecă.
„Prin această acțiune, vrem să dăm un exemplu că reutilizarea și refolosirea pot îmbrăca forme multiple, iar orice obiect sau lucru care unuia îi este de prisos, altuia îi poate fi de folos! Cei mici, dar și cei mari, sunt invitați la biblioteca noastră, pentru a intra în universul cuvintelor, dar și al faptelor mari, pentru că deja am salvat de la distrugere sute de cărți”, a precizat Sorin Bituleanu, managerul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Vidra, pentru Q Magazine.
Conducerea Eco Sud SA dorește ca această inițiativă să fie extinsă la nivelul tuturor depozitelor ecologice de deșeuri menajere pe care le operează în țară.
Nu în ultimul rând, se are în vedere – atunci când colecția va fi din ce în ce mai generoasă – o formă de valorificare a acestora. Mai exact, cărțile să ajungă la cei care ar dori să le citească, dar nu și le permit!
„Ideea ne-a venit pentru a da un nou înțeles expresiei cărțile sunt nemuritoare. De altfel, la nivel național, acțiunea este o premieră pentru un depozit ecologic de deșeuri menajere”, spune Adrian Scarlat, directorul general al Eco Sud SA.
Comoara de la gunoi
Angajații Eco Sud au povestit că mai multe persoane au venit la depozit încercând să recupereze cărți sau documente aruncate de firme pe care le-au angajat pentru a le amenaja case vechi cumpărate în provincie, unele chiar la țară, despre care au înțeles ulterior că erau valoroase.
„Noi ne-am cumpărat o casă la țară, lângă București, care avea o bibliotecă pe un perete. Am angajat o firmă de arhitectură și design interior pe care am însărcinat-o cu renovarea casei și primul lucru pe care l-au făcut a fost să elibereze spațiul de tot ce era vechi. Așa am aflat după două săptămâni, când ne-am dus să vedem șantierul, că au aruncat toate cărțile. Am venit la Depozitul de la Vidra, știind că aici se duc gunoaiele din zonă, și-am vrea să recuperăm ce se mai poate recupera, însă constatăm, cu stupoare, că sunt munți de cărți aruncate și de alții. ”, a povestit unul dintre angajați dialogul pe care l-a avut cu un domn, venit în urmă cu câteva luni.
Eco Sud, lider național în domeniu
Eco Sud SA ar vrea să facă astfel de biblioteci în toate cele șapte centre de management al deșeurilor pe care le administrează în țară.
Prin procentul semnificativ din cantitatea de deșeuri produsă în România pe care îl administrează, Eco Sud este lider național în acest domeniu.
Societatea deține, în incinta Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din localitatea Vidra – județul Ilfov, cea mai mare instalație integrată de tratare mecano-biologică a deșeurilor menajere din Europa, cu o capacitate de tratare de peste 900.000 de tone de deșeuri anual.
Dat fiind faptul că România este deficitară, această instalație contribuie în mod esențial la îndeplinirea țintelor de mediu ale României, asumate în fața Comunității Europene, dar si la devierea de la depozitare a peste 500.000 de tone de deșeuri anual și reintroducerea în economia circulară a materialelor reciclabile.
Cetățeanul TV