sâmbătă, septembrie 28, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalPrimarul Statului Paralel. Careul de nași: Nicușor – Orban - Trăilă -...

Primarul Statului Paralel. Careul de nași: Nicușor – Orban – Trăilă – Coldea

-

În campania din 2012, Nicușor Dan a candidat ca independent și anti-politicieni. A luat  9% din voturile bucureștenilor sub deviza „Primul dușman e clasa politică” și declarând că nu este interesat de politică și mai ales de parlament.

Doi ani mai târziu, Nicușor anunța că intenționează să își facă partid. Legea era însă draconică – partidul trebuia să aibă filiale în cel puțin 18 județe și cel puțin 25.000 de semnături. Greu la deal pentru Nicușor Dan! Îi sare însă în ajutor Curtea Constituțională, care decide, în februarie 2015, la scurt timp după ce Iohannis a ajuns președinte, că un partid poate fi înființat de numai 3 membri (Florian Coldea era atunci mare șef în SRI și avea în „cazier” scandalul „SRI – poliție politică”, în care Geoană îi acuzase pe Traian Băsescu și pe general că exercită un control „prin dosare” asupra judecătorilor Curții Constituționale).

Nicușor Dan, capul ONG-urilor șantajiste

După decizia Curții Constituționale, în vara anului 2015, Nicușor Dan lansează Uniunea „Salvați Bucureștiul” (USB), simbolic, chiar în fața sediului Direcției Naționale Anticorupție. Pierde alegerile pentru Primăria Generală, în iunie 2016, dar cu un scor foarte bun care îngroapă, efectiv, PNL (15 mandate în consiliul general pentru USB, față de doar 8 pentru PNL). Totul în contextul în care au fost pompate fonduri substanțiale în campania electorală. „Nicușor Dan cel sărac și cinstit are o campanie a partidului său cu costuri cât ale celorlalte partide la un loc”, spunea atunci Vasile Blaga, citat de Inpolitics.

Anunțul de transformare a USB în USR era însă tardiv. Partidul Uniunea Salvați România fusese înființat cu câteva luni înainte de alegerile locale și de anunțul lui Nicușor, încă din martie 2016.

Chiar de la început, Nicușor Dan a declarat că intenția este ca USR să devină o balama între marile partide: „Vrem ca guvernul să depindă de mandatele din Parlament ale USR, să impunem lucrurile pentru care am luptat și să fim o sperietoare că, dacă nu îndeplinește programul, poate pierde mandatul. Nu vrem funcții sau să formăm o majoritate în care se negociază funcții, vrem să influențăm guvernarea”.

USB/USR, creația SRI

În paralel, au apărut în spațiul public acuzațiile că USB/USR era de fapt creația Serviciului Român de Informații. Mai mulți politicieni, dar și foști sefi în serviciile de informații, afirmau că partidul nou creat era un vehicul politic creat „pentru a băga în Parlament acoperiții serviciilor secrete”. Mai mulți analiști politicieni și jurnaliști, între care Cozmin Gușă, Dan Andronic și Alina Mungiu, pronunță în spațiul public numele șefului operativ al SRI, generalul Florian Coldea, și sugerează că și-ar fi creat propriul partid. Greul pesedist Miron Mitrea, specialist al marilor campanii, a spus-o și mai direct: USR a fost creat cu un soft importat de Coldea din SUA, potrivit Qmagazin.

Premierul Statului Paralel

În decembrie 2016, USR a administrat al doilea croșeu PNL-ului, iar Coldea a plătit. Klaus Iohannis a anunțat  trecerea lui Florian Coldea în rezervă, fără să-i laude în vreun fel activitatea sau măcar să-i acorde a patra stea de general.

În 2020, Ludovic Orban era premier PNL și  fost angajat al lui Doru Trăilă, avocatul din siajul generalilor Florian Coldea și Dumitru Dumbravă. Președintele de atunci al PNL, Ludovic Orban, declara, chiar înainte de a se consulta cu colegii de partid, ca PNL îl va sustine la Primăria Capitalei pe independentul Nicușor. „În urma discuţiilor cu Nicușor Dan, care au vizat problematica Bucureștiului, am luat decizia de a-l propune pe Nicușor Dan candidat la primăria Capitalei, susţinut de PNL. În zilele următoare voi susţine această propunere în faţa conducerii PNL Bucureşti, în Biroul Executiv şi Biroul Permanent Naţional al PNL”, declara Ludovic Orban.

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Ulterior, în mandatul de primar al lui Nicușor Dan, Orban și-a adus oamenii de încredere în echipa lui Nicușor – citește și Caracatița lui Nicușor Dan din Primăria Capitalei.

Simplă coincidență sau Statul Paralel?

Iată un exemplu. În mandatul Gabrielei Firea, Primăria Capitalei a obținut fonduri europene pentru achiziția a 100 de tramvaie, iar licitația a fost câștigată de firma turcească  Durmazlar Makina San Ve Tic. Licitația a fost contestată și anulată la cererea Astra Vagoane Arad, care a primit contractul pentru cele 100 de vagoane. În 2021, Cristina Trăilă, fosta soție a avocatului Doru Trăilă și avocata Astra Vagoane, anunța pe Facebook, după semnarea contractului de către PMB și Astra Vagoane Călători SA: „Astăzi, 11 mai 2021, s-a reușit semnarea unui contract important pentru București și bucureșteni! Vor fi achizitionate un numar de 100 de tramvaie fabricate de singura companie românească care produce astfel de vehicule, AstraVagoane Arad S.A. Sunt mândră că am reprezentat ca avocat compania românească care a reușit să câștige această licitație! Felicitări primarului Capitalei, Nicușor Dan, pentru deschiderea de care a dat dovadă. A demonstrat încă o dată că reprezintă cu adevărat interesele bucureștenilor! Le mulțumesc și consilierilor generali și viceprimarilor PNL și USR solidari în acest demers!”.

Relatia dintre Cristina Trăilă si Astra Vagoane Călători SA este mai veche, aceasta reprezentând societatea (tot la CNSC) în anul 2013, într-un caz privind reparația tramvaielor din Timișoara. Trăilă nu este singura hârtie de turnesol a cazului. În august 2020, când întreaga planetă era blocată de pandemia COVID, premierul Ludovic Orban (fost consultant și angajat al lui Doru Trăilă) făcea o vizită la fabrica Astra Vagoane din Arad (în cercuri restrânse este cunoscută amiciția dintre patronul Astra Arad – Valer Blidar și Ludovic Orban).

Date fiind relațiile semnalate de-a lungul anilor în presa dintre Ludovic Orban, Dumitru Dumbravă, Doru Trăilă și Nicușor Dan rămâne la aprecierea opiniei publice dacă și în acest caz au fost folosite „culoarele din justiție” ale Statului Paralel sau este doar o simplă coincidență.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

George Simion, dat în judecată: Minciuna trebuie să aibă un preţ

0
Europarlamentarul PSD Dani Nica a anunțat vineri, 27 septembrie, că îl dă în judecată pe președintele AUR, George Simion, după ce acesta din urmă a lansat zvonuri în spațiul public conform cărora eurodeputatul ar deține anumite construcții hidrotehnice. CITEŞTE ŞI:...