Un nou conflict mocnește în interiorul coaliției de guvernare, având în centru controversata cotă unică de impozitare.
CITEŞTE ŞI: Politica PSD de susținere a producătorilor și procesatorilor locali dă rezultate
Liberalii, determinați să protejeze această măsură fiscală, au depus în Parlament un proiect de lege prin care cota unică de impozitare să fie menținută neschimbată pentru următorii zece ani.
Această inițiativă vine în ciuda presiunilor din partea premierului Marcel Ciolacu și a Partidului Social Democrat (PSD), care solicită repetat renunțarea la impozitul unic.
Potrivit Antena 3 CNN, proiectul de lege (propunere legislativă), semnat de zeci de senatori și deputați liberali, stipulează că în perioada cuprinsă între intrarea în vigoare a legii și 31 decembrie 2033, nu se vor adopta acte normative care să modifice, completeze sau elimine cota unică de impozitare asupra veniturilor și profiturilor.
Argumentele liberalilor
Liberalii susțin că introducerea cotei unice de impozitare a fost motorul economic al României, contribuind la o rată de creștere economică peste media europeană. De asemenea, aceștia argumentează că această măsură fiscală a dus la crearea de noi locuri de muncă și la creșterea veniturilor la bugetul de stat. Senatorii din Comisia de Buget Finanțe, condusă de un liberal, urmează să dea raport pe acest proiect de lege în cursul zilei de astăzi.
Poziția premierului și a PSD
În contrast cu poziția liberalilor, premierul Marcel Ciolacu și Partidul Social Democrat (PSD) susțin renunțarea la cota unică de impozitare. Premierul a declarat recent că, deși nu dorește să discute acum despre introducerea impozitului progresiv, va iniția în perioada următoare discuții cu partenerii sociali pentru a „reaseza lucrurile” în ceea ce privește impozitarea muncii. Ciolacu și-a exprimat în mod repetat susținerea pentru introducerea impozitării progresive sau a impozitului pe gospodărie.
Cetățeanul TV