miercuri, ianuarie 15, 2025

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăPoliţiştii reclamă faptul că nu au cum să combată violenţa: Suntem sufocați...

Poliţiştii reclamă faptul că nu au cum să combată violenţa: Suntem sufocați de atribuțiile în avalanșă primite în ultimii ani!

-

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual își exprimă îngrijorarea cu privire la aplicarea practică a noilor reglementări referitoare la ordinul de protecție, din cauza constrângerilor existente în cadrul Poliției Române.

CITEŞTE ŞI: Scandal URIAŞ: Poliţist, atacat în timpul audierilor

Noul act normativ (Legea 26/2024) este considerat util din punct de vedere social, urmând să contribuie, în timp, la diminuarea faptelor de agresiune asupra persoanelor. În practică, spun sindicaliștii din poliție, va fi greu de aplicat, cel puțin o vreme, „având în vedere realitatea actuală de la nivelul Poliției Române, marcată de o lipsă cronică nu doar de personal, ci și de logistică și de fonduri financiare, acestea fiind insuficiente chiar și pentru îndeplinirea actualelor sarcini și misiuni date deja în competență până în prezent”.

„De exemplu, măsurile privind Ordinul de protecție provizoriu (cap. II din lege), de care vor uza frecvent victimele, revin exclusiv în sarcina Poliției Române, ceea ce incumbă atribuții suplimentare pentru polițiști, și așa sufocați de atribuțiile în avalanșă primite în ultimii ani, în condițiile unui deficit de personal, la nivel național, de circa 20%, așa cum a recunoscut recent chiar și ministrul Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat al SNPPC.

Ordinul de protecţie

De asemenea, și aplicarea reglementărilor privind Ordinul de protecție pe care îl vor decide instanțele de judecată (cap. III din lege) va reveni, în concret, tot Poliției, care a primit sarcini exprese, prin noua lege, cum ar fi: evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună; obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, montat și supravegheat de poliție; obligarea agresorului de a preda poliţiei armele, componentele esenţiale şi muniţiile deţinute; implementarea Sistemul informatic de monitorizare electronică, conform Legii nr. 146/2021, pe raza unităţii administrativ-teritoriale unde se aplică măsura; obligarea agresorului de a se prezenta periodic, la un interval de timp stabilit de instanţă, la secţia de poliţie competentă cu supravegherea respectării ordinului de protecţie; verificări periodice şi/sau spontane, de către Poliție, privind locul în care se află agresorul; obligarea agresorului de a da informaţii organului de poliţie cu privire la noua locuinţă, în cazul în care prin ordin s-a dispus evacuarea lui din locuinţa comună și multe alte sarcini, mai arată sindicatul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Întâlnire de URGENŢĂ pentru bugetul României

0
Premierul Marcel Ciolacu are miercuri, la ora 10:00, o întâlnire de lucru la sediul Ministerului Finanțelor cu viceprim-ministrul, ministrul Finanțelor, Tánczos Barna. CITEŞTE ŞI: În ziua în care Rusia anunță că va negocia cu Trump schimbarea lumii, Ciolacu și...