Marți, la 0:30, SpaceX a dus pe orbită satelitul românesc ROM-2, construit de copii.
ROM-2 se află la bordul rachetei Falcon 9 care a decolat, potrivit anunțului SpaceX, la 0:30 ora României, de la baza spațială din Vandenberg, California.
Proiectat și construit de elevi ai Liceului Internațional de Informatică București (echipa RomSpace), testat în laboratoarele Politehnicii din Madrid și integrat pe lansator de compania britanică Alba Orbital, ROM-2 e un cub cu latura de 5 cm, care are ca principală misiune observarea Pământului.
Este echipat cu o cameră de 2 megapixeli și cu senzori care vor culege date din spațiu, din atmosfera terestră și de la suprafața Pămîntului. După ce racheta Falcon 9 a ajuns pe orbită, ROM-2 va aștepta la bordul ei între 7 și 14 zile până când va fi eliberat în spațiu, pentru că au prioritate sateliții mari și cei militari.
De ce depinde succesul
Cu cât timpul de așteptare va fi mai scurt, cu atât șansele ca misiunea ROM-2 să fie un succes cresc. Principala provocare tehnică este, în acest moment, rezistența bateriei Li-Ion, care alimentează instalația electrică. Solicitată la temperaturi foarte scăzute, bateria trebuie să reziste în frigul cosmic până când satelitul va primi energie de la panourile solare.
ROM-2 va transmite pe frecvența de 436.235 MHz, iar datele sale vor fi recepționate atât prin antena construită de elevi, cât și prin rețeaua de radioamatori din toată lumea.
Echipa RomSpace care a realizat proiectul este formată din: Filip Bușcu, Alexandru Luchianov, Vladimir Necula, George Chirilă, David Constantinescu, Rareș Bălășescu, Vlad Erceanu, Andra Palada, Eliza Constantinescu.
Cetățeanul TV