Producătorii de ţigări i-au cerut premierului Dacian Cioloş amânarea cu şase luni a termenului de conformare a producţiei la noile prevederi din Directiva tutunului.
Reprezentanţii industriei tutunului (Japan Tobacco International, British American Tobacco şi Philip Morris Romania) i-au transmis vineri o scrisoare premierului referitoare la procesul de transpunere a Directivei 2014/40/UE. Producătorii de ţigări explică faptul că ei au cerut încă din 2014 transpunerea cât mai rapidă a directivei, fără ca nimeni să-i ia în seamă, dar că acum au nevoie de şase luni pentru conformarea fabricaţiei.
În cursul întâlnirii din 21 ianuarie cu comitetul inter-ministerial responsabil de transpunere, reprezentanţii companiilor British American Tobacco, Japan Tobacco International şi Philip Morris au solicitat „prorogarea termenului de fabricaţie, la şase luni de la data la care legea va intra în vigoare”. ”Considerăm că este evident faptul că industria tutunului a acţionat consecvent, în deplină transparenţă şi cu bună credinţă, dorind conformarea la data indicată de textul Directivei”, spun producătorii de ţigări, în scrisoarea trimisă primului ministru.
Companiile de tutun cer încă din aprilie 2014 şi spun că transpunerea a fost întârziată atât de mult încât acum nu se pot conforma termenului de 20 mai 2016. Evident, pentru conformare este nevoie de unele modificări pe linia de producţie a fiecărei companii de ţigări
Mai mult, susţin reprezentanţii companiilor de tutun, statul pierde lunar 230 milioane de euro, reprezentând taxe şi contribuţii, dacă nu se acceptă amânarea cu şase luni a transpunerii Directivei, din cauză că nu vor putea nici să producă, dar nici să vândă, iar piaţa s-ar bloca. „Subliniem, de la bun început, că dorim să ne conformăm prevederilor Directivei, a cărei transpunere am solicitat-o oficial, în mod repetat, pe parcursul ultimului an şi jumătate. La fel ca orice altă industrie, avem nevoie, însă, de minimum şase luni pentru adaptarea proceselor de producţie. Noile cerinţe privesc atât produsul, cât şi ambalajele, drept urmare este necesară achiziţionarea de noi maşini, utilaje şi materiale”, spun companiile producătoare de ţigări.
Directiva prevede modificări importante pornind de la forma pachetelor (standardizată), la modificări cu privire la ingrediente. Nu vor mai exista pachete cu formă alungită sau sub formă de ruj. Avertismentele de sănătate vor ocupa nu mai puţin de 65% din suprafaţa pachetului, În prezent, avertismente sub formă de text sunt de 30% pe faţă şi de 40% plus un chenar pe spatele pachetului.
În 2014, industria tutunului a virat la buget peste 2,7 miliarde de euro, fiind al doilea mare contribuabil, după sectorul petrolier. În acest domeniu lucrează aproape 4.000 de angajaţi, iar aproximativ 60% din producţia fabricilor din România merge la export.
Cetățeanul TV