joi, decembrie 26, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalCondamnat fără probe, Fernando Vieru stă 13 ani închis pentru crimă! Statul...

Condamnat fără probe, Fernando Vieru stă 13 ani închis pentru crimă! Statul român a recunoscut la CEDO că nu i-a oferit un proces echitabil

-

fernando_vieruFernando Vieru a fost condamnat la 13 ani de închisoare în anul 2010. Din puşcărie încearcă să-şi dovedească nevinovăţia, ca să-şi scape fetele de ruşine. Curtea Europeană a Drepturilor Omului rămăsese singura şansă a bărbatului că procesul se va relua. Spera că o decizie a tribunalului european îi va oferi şansa să ceară revizuirea în dosarul în care a fost găsit vinovat după un deceniu de cercetări. Statul român şi-a recunoscut vina că nu i-a oferit un proces corect şi s-a grăbit să-i ofere despăgubiri în baza unui articol făcut pentru a limita numărul mare de sesizări primite de CEDO. Curtea europeană a trebuit să declare cauza anulată înainte de a începe.

Statul român a recunoscut, anul trecut, în faţa Curţi Europene a Drepturilor Omului (CEDO) că nu i-a oferit un proces corect lui Fernando Fieru, condamnat pentru crimă, cauza întinzându-se pe 11 ani. Fernando Vieru şi familia sa vor primi prin această recunoaştere a vinei doar 5.040 de euro. Prin acest tertip, statul român a evitat judecarea cauzei, CEDO scoţând de pe rol dosarul românului.

Statul român recunoaşte că nu a asigurat un proces corect în cauza lui Fernando Vieru
Statul român recunoaşte că nu a asigurat un proces corect în cauza lui Fernando Vieru

În România nu mai aveam nicio şansă, CEDO este ultima mea speranţă. Sper ca acolo să mi se facă dreptat. Dacă primesc o decizie favorabilă, pot cere revizuirea aici. Procurorii vor fi obligaţi apoi să redeschidă ancheta. Este ce vreau, ca anchetatorii să verifice dosarul încă o dată. Se poate afla adevărul chiar şi acum„, mărturisea acesta în urmă cu doi ani, din Penitenchiarul Focşani. Şi acum, acesta se află în aceeaşi închisoare. Ar urma să fie pus în libertate în 2023 sau după 2018, dacă i se va aproba eliberarea condiţionată.

Povestea crimei

Începutul are loc în luna iulie, 1997, când Fernando Vieru (46 de ani), născut în comuna Rugineşti – Vrancea, s-a trezit cu poliţiştii la uşă. Era reţinut, apoi acuzat de crimă. A urmat o judecată de 11 ani şi în final, în 2010, trimis după gratii printr-o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Fernando Vieru se jură cu lacrimi în ochi şi cu o voce care pare sinceră că nu el a comis crima şi pentru asta invită pe cei care-l ascultă să-şi dea cu părerea. „Puteai fi tu sau oricine altcineva în locul meu„, spune acesta înainte de a-şi începe povestea.

Pe 14 iulie 1997, pe marginea drumului spre comuna Burcioaia, Vrancea, a fost găsit cadavrul lui Petrică Drăgălai, 17 ani. Fusese înjunghiat. Fernando Vieru a fost considerat criminalul.

Proba procurorilor a fost faptul că a trecut cu Dacia Break pe acelaşi drum, în intervalul orar în care a fost stabilită şi ora decesului: 19.30. Martorii nu au relatat că deţinutul din Penitenciarul Focşani a oprit automobilul, dar anchetatorii au considerat în rechizitoriu că acesta şi-a înjunghiat victima direct în inimă, cu o şurubelniţă, în timp ce şofa. „Pare un scenariu de film prost să se scrie aşa ceva într-un rechizitoru şi mai ales să fiu condamnat pentru crimă pe aşa ceva. Dar aşa am fost condamnat!„, se plânge acesta.

foaie caz fernando vieru
Nu cunoştea victima

„În acea seară de iulie, am plecat din satul meu spre casa părinţilor din satul Burcioaia, la vreo opt kilometri . De acolo, am plecat spre Suceava pentru a rezolva nişte afaceri legate de atelierul de croitorie pe care îl aveam. Am dovedit cu acte că am fost în Suceava”, povesteşte acesta.

Cât despre întâlnirea cu victima: „Nu-l cunoşteam pe acel băiat. A fost vorba doar de o intersectare a autoturismului condus de mine cu o căruţă condusă de un tânăr, fapt prezentat şi de martori”.

Scenariul procurorilor

Cu toate acestea, procurorul Attila Santa de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea întocmeşte rechizitoriul 680/P/2001 şi îl trimite pe Fernando Vieru în judecată sub acuzaţia de omor. Ancheta s-a bazat pe presupunerea că, în momentul intersectării, căruţa, care avea deja roata stângă faţă căzută, ar fi blocat acel drum situat într- un câmp.

Pentru că nu avea pe unde să treacă decât ocolind, ar fi fost un conflict între Vieru şi căruţaş, soldat cu lovirea lui Petrică Drăgălai, prin geamul portierei maşinii, cu o şurubelniţă. Martorul Dumitru Cernică a relatat încă de la început că automobilul suspectului nu s-a oprit.

Arma crimei, aleasă „la plesneală”, după trei ani

La trei ani de la crimă, Fernando a fost invitat să se prezinte la Poliţie cu toate obiectele pe care le avea în maşină.

M-au rugat să mă duc la postul de poliție cu toate obiectele din mașină. Din mai multe asemenea obiecte, procurorul a ales șurubelnița. Nu știa ce caută”, este părerea bărbatului. Procesul s-a desfăşurat pe parcursul a opt ani, după alţi cinci ani de anchetă. “În final, la 13 ani de la acel eveniment şi după ce s-au dat șapte sentinţe de achitare în cauză, dintre care două chiar de către Înalta Curte de Casație și Justiție și doar una de condamnare, am rămas condamnat definitiv printr-o decizie nedreaptă şi abuzivă a unui complet de la ICCJ, care s-a dat în data de 30 iunie 2010”, ne mai povestește Fernando Vieru. Procurorul de caz a ieşit la pensie de mulţi ani.

Din 2002, au fost 11 procese în care Fernando Vieru a fost găsit nevinovat sau vinovat:

2002 – achitat de Tribunalul Vrancea (TV);
2003 – condamnat de Curtea de Apel Galaţi (CAG);
2004 – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) casează ambele sentinţe;
2005 – achitat de TV;
2005 – casare la CAG;
2006 – achitat de TV;
2007 – achitat de CA;
2007 – casare la ICCJ;
2009 – condamnat de TV;
2009 – achitat de CAG.

În 2010, ICCJ casează achitarea şi menţine decizia Tribunalului Vrancea de 13 ani de închisoare. Trei judecători, între care Georgeta Barbălată, au dat ultima sentinţă. „Nu putem comenta deciziile judecătorilor. Probele de care au ţinut cont magistraţii se regăsesc în motivare (n.r – vezi facsimul)”, ni s-a transmis de la Biroul de Relaţii Publice.

Georgeta Barbălată se află şi ea închisă acum, fiind condamnată la patru ani de închisoare, din 2015, într-un dosar DNA privind divulgarea de informaţii clasificate.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Elena Udrea, mesaj din închisoare: Vă doresc să peteceţi un Crăciun ca al meu!

0
Condamnată în dosarul „Gala Bute", Elena Udrea a ajuns în urmă cu mai mulți ani în spatele gratiilor și nu a reușit să fie eliberată, chiar dacă a încercat de mai multe ori acest lucru. CITEŞTE ŞI: Alertă de vreme...