duminică, decembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalCe a găsit Daniel Băluță după era Piedone și cum vede gestionarea...

Ce a găsit Daniel Băluță după era Piedone și cum vede gestionarea eficientă a sectorului

-

primar-baluta-1-decembrieA preluat un sector în care se credea că este numai lapte și miere. După ce a făcut un inventar al problemelor, interimarul sectorului 4 al Capitalei, Daniel Băluță a constat că doar irigarea gazonului din Parcul Copilului costa peste un million de euro pe an, sub zece la sută din blocuri au fost anvelopate, iar sistemul de învățământ a fost văduvit. Singura parte bună a sectorului- spațiile verzi și parcurile. Edilul spune că sunt probleme cu care se lovesc toți bucureștenii, nu numai locuitorii sectorului 4 al Capitalei și că vrea normalitate pentru locuitorii sectorului unde acesta este primar interimar.

Spațiile verzi din sectorul 4 al Capitalei arată bine. Cât a costat amenajarea lor? Ne permitem întreținerea lor?

Avem spații verzi, așa este. Am analizat costurile de întreținere și am sesizat că ele sunt foarte mari- tuns iarbă, schimbat plante de sezon, irigat. De exemplu, în trei ani se cheltuie pe întreținere aproximativ aceeași sumă care s-a alocat pentru amenajarea spațiului. Trebuie găsită o soluție pentru a reduce cheltuieile. Una dintre acestea este folosirea de plante perene. Dar o să analizăm, pentru că nu am pretenția că le știu pe toate, așa că o să consult specialiștii. De exemplu, numai pentru parcul Lumea Copiilor, apa cu care se udă gazonul costă un million de euro pe an.

De când sunteți viceprimarul sectorului 4 al Capitalei? Se spune că sunteți băiatul lui Piedone. Cum comentați?

Sunt viceprimar de doi ani și jumătate. Cu certitudine, nu sunt „băiatul lui Piedone”. Fostul primar este o persoană extrem de cunoscută în Sectorul 4, este o persoană respectată, care a făcut multe lucruri bune pentru cetăţenii Sectorului 4.

Ce probleme sunt în sector, cum a fost era Piedone și ce moștenire a lăsat?

Facem audit și evaluăm fiecare direcție. Pentru a fi dincolo de orice suspiciune, pentru a nu plana asupra instituţiei noastre semne de îndoială şi asupra persoanei mele, am decis că este un lucru extrem de important ca, în regim de urgenţă, să întreprind aceste măsuri. Legat de probleme, sunt cele comune cu ale bucureștenilor din toate sectoarele. Unele au suferit o ameliorare, de exemplu spațiile verzi. Dar, din punct de vedere al regenerării urbane, consider că nu stăm bine. Cred că avem deficențe mari acolo unde este viața reală, în cartiere, pe străduțe, unde sunt părculețele pentru copii. Avem nevoie de trotuare, străzi și parcuri. Altă problemă este reabilitarea termică a blocurilor. Au fost anvelopate sub 10 la sută din blocuri. Este o cerință europeană.

De ce s-a reabilitat așa de puțin?

Pentru că până într-un punct au fost bani, obţinuţi printr+un credit de la Banca Europeană de Investiții. Primul lot s-a făcut, dar apoi a trebuit organizată o nouă licitație, care a durat enorm de mult.  S-a terminat procedura, dar au apărut oarece suspiciuni legate de această licitație-  că ar exista conflict de interes legat de un angajat din Primărie și firma care a câștigat licitația.

Și este adevărat? Există probleme legate de această licitație?

Știți ce se întâmplă? Am început prin a vă spune la început că îmi e frică de oamenii care cred că le știu pe toate. Însă, abordarea pe care o am – este de a transparentiza toate aspectele procedural, și în general activitatea legată de banul public. Și anume: măsura inițială și urgență pe care am luat-o a fost de a crea un grup de lucru, o comisie care a analizat și urmează să tragă concluziile legate de această procedură. Acel angajat spune că nu are nicio problemă. Eu plec de la prezumția de nevinovăție. Vom analiza concluziile comisiei.  Această comisie a stabilit, pe baza documentelor analizate de către membrii comisiei,  că nu se poate pune problema că există suspiciuni. Dar, ca să fim siguri, procedura a fost trimisă spre reverificare ANRMAP-ului, chiar dacă a fost semnată fără obiecțiuni această procedură, chiar dacă nu a fost nicio contestație. Mai mult, Banca Europeană de Investiții lucrează cu Primăria Sectorului 4 prin intermediul unui cabinet de avocatură, care îi reprezintă și face toate diligențele. Aceasta s-a autosesizat și analizează procedura de licitație.

Cât de corect este faptul că unii au beneficiat de reabilitare termică gratuită, iar acum nu se mai poate face decât prin cofinanțare? Aţi fost viceprimar mai bine de doi ani, de ce nu s-au anveloptat mai multe blocuri?

Nu este corect, întradevăr.  Din nefericire. Eu însă nu am avut în atribuții partea de reabilitare a blocurilor, de când sunt viceprimar.

Ce atribuții ați avut ca viceprimar?

Până în iulie 2015, am avut atribuții de coordonare, dar fără putere administrativă. Astfel, chiar dacă am avut în administrare  Direcția de Învățământ și Tineret, primarul era gestionarul de fapt.

Copiii din sectorul 4 al Capitalei nu au mobilier de joacă în curțiile școlilor, toaletele sunt destul de precare, iar cursuri și dotări în clase, finanțate de la primăria nu există. Se zugrăvesc clasele de către părinți, se cumpără perdele și materiale didactice. Cam așa arată învățământul din sectorul 4 al Capitalei. Dvs cum îl vedeți?

De când sunt primar interimar al sectorului am vizitat peste 100 de şcoli. Știți ce au zis cei de acolo? Este prima oară când văd la faţă un primar. Cei care au condus administrația scolilor în ultimii ani nu aveau niciun interes. Ultimul director, Șerban Stelian, păstra un munte de adrese la care nu răspundea, eu personal îi făceam în calitate de viceprimar adrese. Știu că WC-urile  sunt jalnice, curțile multor școli la fel – nu au nimic pentru elevi. Eu ştiu foarte bine problemele din sistem. Am crescut şi învăţat numai în sectorul 4. Mama mea, fost director de școală în sectorul 4 al Capitalei și cadru didactic, este cel mai bun consilier al meu. Regret că nu am avut putere de decizie cât am fost viceprimar.

Sunt oameni care nu își mai permit grădinița, din păcate. Cea de stat. Listele celor care sunt restanțieri și sunt afișate pe ușile acestor unități de învățământ cresc de la o zi la alta. Nu se poate găsi o soluție pentru cei care au un venit mic? Ca părinții să aibă unde să ducă copiii și să își păatreze locul de muncă. Mulți nu mai sunt primiți la grădiniță dacă nu au achitat masa și grădinița.

Îi voi ajuta pe acești oameni. Am făcut-o déjà pentru 10.000 de cetățeni ai sectorului. Am soluție și pentru această problemă, voi solicita Consiliului Local acordarea unei subvenții.

Veți candida la Primăria Sectorului 4 al Capitalei?

Da. Cu susținerea partidului, dacă se va dori. Nu s-a stabilit încă.

Legat de tragedia de la Colectiv, erați viceprimar. Cum ar trebui să se împartă vina pentru ceea ce s-a întâmplat?

De când am preluat interimatul, am dispus schimbarea modalității de autorizare a spațiilor comerciale și a celor în care se desfășoară evenimente. În rest, nu mă pot pronunța în acest moment, fiind un process în curs.

Dacă eu vin astăzi să depun  hârtiile, conform legii?

La ora asta nu vă putem elibera nimic, pentru că se lucrează la formularele de avizare. Până acum au fost deficențe majore legate de procedura care se aplică de către Primăria Sectorului 4 pentru avizare. Noi am elaborat un ghid de autorizare pentru fiecare profil de activitate. Așa încît, fiecare va ști cu ce acte trebuie să se prezinte. De aici încolo trebuie avizul PSI pentru autorizare. Dacă aveți o hală și schimbați destinația, trebuie certificate de urbanism, aviz ISC, aviz de la juridic. Fiind de profesie medic, ştiu importanţa prevenţiei.

Sectorul 4 al Capitalei a devenit raiul imobiliarelor, pentru că sunt terenuri libere și prețul terenului este mai mic decât în nord. Multe immobile construite în ultimii opt ani nu respectă normele de construire minime: parcări si distanța de la imobilele existente. De ce nu sunt trași de mâneă cei care construiesc? Exemplu este pe Alexandru Obregia, la stația Mladinovici, E un bloc unde panoul de autorizație este ținut la secret, blocul ajunge în stradă, aproape.

Este El Dorado în sectorul 4. O să verific construcția de pe Alexandru Obregia. Cine a construit sau construiește și este în neregulă va fi sancționat. Nu aș vrea să mă transform în tipul de primar care vorbește despre proiectele mărețe pe care le are, aș prefera să vorbesc despre ce am făcut. Am creat cadrul legal pentru a închiria 240 de unități locative pentru persoanele evacuate, oameni care au nevoie de locuință social şi care sunt în număr mare. Am ajutat copii – nu doar pe cei care au nevoie de burse sociale. Noi ca primărie am acordat burse de studiu, burse de merit și, mai mult, ne-am ocupat de cei care au performanță – atât de elevi, cât și de profesorii care au contribuit la obținerea acestor performanțe.

Ce meserie aveți și de ce ați ales să intrați în politică?

 Eu şi soţia mea suntem medici, avem o fetiță de 7 ani. Pentru ea voi încerca să schimb viitorul. Atat al învăţămantului, cât şi al aspectului sectorului. De aceea fac politică, pentru că eu cred că pot să schimb ceva. Nădăjduiesc că vor apărea în politică din ce în ce mai mulţi oameni de calitate, fie de stînga, fie de dreapta. Administraţia are nevoie de oameni profesionişti.

Cetățeanul TV

2 COMENTARII

  1. Da am săpat eu foarte adânc și o spun din suflet nu are nici o șansă avem locuințe sociale în aleia nehoiu sect 4 iar acest așa zis primar ne ia la mișto nici o șansă plătim întreținere la un conf 3 ca la un apartament de 2 camere rușine demisia huooooo

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Poliţişti condamnaţi pentru tortură

0
Nouă agenţi de poliție de la Secţia 16 din Capitală au fost condamnaţi vineri de Tribunalul Bucureşti, fiind găsiţi vinovaţi pentru că au sechestrat şi torturat doi tineri în timpul pandemiei de COVID-19. CITEŞTE ŞI: A crescut de 7...