vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăMediuProiect de 2,5 milioane de euro pentru reconstrucția ecologică a terenurilor din...

Proiect de 2,5 milioane de euro pentru reconstrucția ecologică a terenurilor din Deltă

-

Delta Dunării
Delta Dunării

Lucrările de reconstrucţie ecologică din zona Carasuhat Mahmudia au început joi, după doi ani de la demararea proiectului finanţat din fonduri europene ”Reconstrucţia ecologică a terenurilor aparţinând domeniului public al Consiliului Local Mahmudia în cadrul incintei agricole Carasuhat din Delta Dunării”, potrivit Agerpres.

În cadrul acestui proiect, peste 900 de hectare de terenuri neproductive din incintele îndiguite din Delta Dunării urmează să fie inundate în vederea refacerii capitalului natural pierdut al comunei.

În urma acestor lucrări de renaturare, care se ridică la 2,5 milioane de euro, fără TVA, se va obţine reducerea cu 2,3% a suprafeţelor îndiguite din Delta Dunării. „Este o încercare de renaturare a unei zone umede de către o comunitate locală. Acest proiect pentru comuna Mahmudia înseamnă foarte mult. În primul rând, o deschidere extraordinară pentru că se ridica problema accesului în Delta Dunării. În cazul unei comune pe limita Deltei Dunării, care nu avea acces în Delta Dunării, în sensul de a intra şi a arăta turiştilor adevăratele frumuseţi ale Deltei, era aproape imposibil fiindcă trebuia să facă un ocol de peste 20 de kilometri. Odată cu renaturarea, se vor deschide şi câteva canale care vor face legătura cu interiorul Deltei. Sunt sigur că va genera un efect pozitiv în zona turistică. Este unul dintre avantajele foarte mari ale acestui proiect pentru comună”, a declarat prefectul judeţului Tulcea, Lucian Simion Eduard, într-o conferinţă de presă.

Vor fi refăcute 924 de hectare la Mahmudia

Delta Dunării
Mahmudia, poarta de intrare în Delta Dunării

Potrivit acestuia, un alt efect al proiectului de renaturare este punerea în valoare a biodiversităţii zonei, a habitatelor naturale, a conectivităţii dintre aceste habitate.

„De remarcat este şi resursa piscicolă asupra căreia va interveni natura şi o va pune la dispoziţia atât a celor care practică această meserie tradiţională de pescuit, cât şi a celor care se ocupă cu studierea acestor resurse. Este un proiect generos care a meritat acest efort de a insista şi de a-l pune în valoare. Nu era normal să aşteptăm atâta timp ca să realizăm acest proiect. Este clar că undeva în legislaţia noastră va trebui să mai umblăm – sunt astfel de intenţii, mai ales pe zona de achiziţii – pentru că acest gen de proiecte trebuie să aibă o prioritate, după părerea mea. Cu cât întindem mai mult timpul de punere în aplicare, mai ales dacă avem şi fondurile necesare, avem de pierdut cu toţii, comunitatea în primul rând”, a adăugat prefectul.

Practic, 924 ha vor fi reconectate la circuitul natural al Deltei în următorul an, va fi refăcut complexul de japşe, bălţi, gârle şi canale care ofereau, înaintea desecării şi îndiguirii din anii ’80, hrană, adăpost şi loc de reproducere pentru toate speciile de plante, păsări şi peşti caracteristice deltei, astăzi ameninţate cu dispariţia.

Realizarea acestor lucrări vizează asigurarea condiţiilor de refacere şi conservare a 18 tipuri de habitate, ţinând cont de nevoile socio-economice ale comunităţii locale, iar 10 hectare vor fi împădurite cu specii native de salcie albă şi plop alb.

„Investiţia de bază, respectiv valoarea contractului, cu TVA, este de 6.764.557,12 lei. Valoarea totală a proiectului se ridică acum la 10.499.667,33 lei, pentru că mai avem două licitaţii în desfăşurare, adică 2.493.508,91 milioane de euro, fără TVA”, a precizat, joi, Gheorghe Demidov, managerul de proiect. Lucrările vor fi asigurate de Asocierea Hidrotehnica Brăila – Metal Trade. „Data de 30 august 2015 este data la care obligatoriu trebuie finalizat proiectul, cu posibilitatea de trei luni de prelungire a acestuia. Urmează ca în 3-5 ani să aibă loc refacerea zonei, dar depinde foarte mult de condiţiile naturale, de câte viituri vor fi, de cum va lucra natura. Noi vom încerca să recreăm aceste canale, practic să refacem lanţul trofic care, prin aceste îndiguiri, a fost scurtat, iar oamenii din Deltă au pierdut accesul la resurse (…) Dacă nu vor păstra aceste procese naturale, sunt şanse mari ca în 20 – 50 de ani Delta să dispară”, a explicat, la rândul său, Cristian Tetelea, manager proiect ape WWF România.

Proiectul a fost demarat de Consiliul Local din Mahmudia, în parteneriat cu WWF România şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi este prima acţiune de reconstrucţie ecologică din Delta Dunării implementată de o comunitate locală.

Obiectivul principal al proiectului este de a adăuga o valoare naturală zonei prin asigurarea statutului favorabil de conservare a habitatelor prioritare din situl Natura 2000 Delta Dunării – zona pilot Carasuhat, contribuind, astfel, în mod direct, la atingerea obiectivelor Axei Prioritare 4 POS Mediu. Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi se derulează în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007 – 2013. Beneficiarul proiectului este Consiliul Local al comunei Mahmudia.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...