În cadrul unei conferințe de presă, președintele Klaus Iohannis ne transmitea că Visa Waiver, care permite intrarea românilor în SUA, nu îi interesează pe foarte mulți români și arăta că este greu de crezut că țara noastră va obține această facilitate.
În schimb, în mesajul prin care salută Parteneriatul Strategic dintre România și SUA, Klaus Iohannis susține că se lucrează la obținerea vizelor pentru SUA și se declară optimist.
„În ce privește Visa Waiver sau vizele pentru America nu cred că este o problemă care îi preocupă pe foarte mulți români. Dar cei care sunt preocupați, evident, sunt și foarte interesați, este un interes legitim. Din păcate, regulile pentru Visa Waiver sunt destul de clare și destul de stricte și momentan România nu le îndeplinește. În speță, rata de refuz la vize este mult mai mare decât limita la care poate să înceapă discuția politică pe renunțarea la aceste vize. Ministerul de Externe lucrează pe această speță. Se caută o nouă abordare prin care se poate reduce rata de refuz. Sunt foarte multe probleme tehnice aici. Avem un nou ambasador al României în Statele Unite, care este foarte preocupat și lucrează intens pe această speță. Am avut multe discuții cu Ministerul Afacerilor Externe, cu domnul ministru, mai recent, și acolo preocuparea este intensă. Însă nu cred că putem să ne așteptăm ca într-un viitor foarte apropiat să avem o soluție pe această temă. Preocupări din partea noastră există, însă este nevoie de încă foarte multă muncă.”, spunea Klaus Iohannis, în conferința de presă.
„Parteneriatul Strategic este despre oameni, despre legăturile interumane care ne aduc mai aproape. Un obiectiv comun asumat de țările noastre ca parte a acestei dimensiuni de cooperare este includerea României în Programul Visa Waiver, iar ambele părți depun eforturi pentru îndeplinirea sa.”.
Mesaj pentru SUA
Vă prezentăm în continuare textul mesajului la 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.
Parteneriatul Strategic cu SUA a avut un rol determinant în transformarea democratică a țării noastre și a condus la extinderea cooperării bilaterale și în plan internațional, la consolidarea relației transatlantice și la întărirea legăturilor dintre popoarele noastre.
La un sfert de secol de la lansare, România și SUA sunt angajate în extinderea și aprofundarea tuturor dimensiunilor Parteneriatului Strategic, de la cooperarea excelentă dintre țările noastre în domeniul securității și apărării, până la cea în domeniul economic, al securității energetice, educației, cercetării și relațiilor interumane.
Soliditatea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii a fost demonstrată constant în decursul ultimelor ani, și cel mai recent prin anunțul făcut de Președintele Joseph R. Biden în contextul Summitului NATO de la Madrid, referitor la suplimentarea prezenței trupelor americane în România. Această soliditate este, de asemenea, completată de o cooperare tot mai dinamică în multiple domenii, un exemplu fiind sectorul energetic, inclusiv cel nuclear civil, prin proiectul fanion care vizează dezvoltarea în România a unei centrale bazate pe tehnologia Reactoarelor Modulare Mici (SMR).
În ultimii 25 de ani, România a demonstrat voința și capacitatea de a contribui semnificativ la obiectivele comune de pe agenda bilaterală româno-americană, devenind cel mai constant și de încredere aliat al Statelor Unite în regiune. Războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, situația de securitate din regiunea noastră și consecințele grave ale acestui război la nivel global și în sectoare cheie ne determină să acționăm împreună, mai uniți ca niciodată, pentru a găsi soluții, în plan bilateral sau euroatlantic, pentru a consolida și proteja valorile, securitatea și reziliența societăților noastre.
Parteneriat strategic
Parteneriatul Strategic este despre oameni, despre legăturile interumane care ne aduc mai aproape. Un obiectiv comun asumat de țările noastre ca parte a acestei dimensiuni de cooperare este includerea României în Programul Visa Waiver, iar ambele părți depun eforturi pentru îndeplinirea sa.
Vreau să salut cu această ocazie comunitatea de români care trăiește, muncește sau studiază în Statele Unite și, de asemenea, pe partenerii noștri americani care trăiesc în România. Un mesaj special de mulțumire transmit militarilor americani prezenți în țara noastră.
Am convingerea că Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite este și va continua să rămână unul dintre fundamentele politicii externe și de securitate ale României.”, scrie Klaus Iohannis.
Cetățeanul TV