Sorin Chiriță, fostul city manager al Bucureștiului, a dezvăluit că Pasajul Unirii din centrul Bucureștiului are mari probleme de rezistență, punând zilnic în pericol viața a sute de mii de bucureșteni.
„Noi țineam sub supraveghere planșeul pasajului pentru că bucureștenii se află în pericol. Este o eroare de proiectare și de construcție. Practic una dintre grinzi se erodează permanent. Urma să se facă intervenția prin canalele colectoare.
Eram pregătiți să intervenim în toamna-iarna anului 2020, pentru punerea în siguranță. Nu numai că a trecut un an și jumătate și nu s-a făcut nimic, dar vulnerabilitățile Bucureștiului pe infrastructuri critice nu mai sunt controlate de nimeni, iar acel planșeu și tot ce înseamnă Pasajul de la Unirii pun în pericol bucureștenii, fiind sute de mii de oameni care trec pe acolo zilnic”, a declarat Sorin Chiriță în cadrul emisiunii Starea de Veghe (vezi dezvăluirea la finalul articolului).
Practic, de când Nicușor Dan a ajuns primar general nu s-a făcut nimic pentru punerea în siguranță a Pasajului Unirea, dacă nu punem la socoteală că, în noiembrie anul trecut, traficul rutier a fost restricționat în pasaj pentru că o parte din peretele lateral dinspre bulevardul Cantemir către strada Colțea începuse să se prăbușească.
Administrația Străzilor a intervenit atunci în regim de urgență, după ce mai multe panouri de granit s-au desprins.
Salvarea vine de la Sectorul 4
În aceste condiții, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, s-a oferit să preia lucrarea de reabilitare a Pasajului Unirea.
Astfel, abia miercuri, un proiect care vizează realizarea, în parteneriat cu Consiliul Local al Sectorului 4, a unor lucrări de consolidare şi modernizare a Pasajului Unirii şi a planşeului şi zonelor conexe şi adiacente care asigură funcţionalitatea şi exploatarea în siguranţă a acestuia a fost adoptat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
Potrivit hotărârii adoptate cu 52 de voturi „pentru” şi o abţinere, Consiliul Local al Sectorului 4 este împuternicit ca, în numele şi pentru Municipiul Bucureşti, să efectueze toate procedurile, achiziţiile şi operaţiunile, precum documentaţii, contractare, obţinere de finanţări, derulare a contractelor sau proceduri de licitaţie, în vederea realizării lucrărilor la Pasajul Unirii.
„În anii trecuţi, Administraţia Străzilor a expertizat atât Pasajul Unirii, cât şi planşeul din zona Unirii, respectiv zonele conexe şi adiacente care împreună asigură funcţionalitatea şi exploatarea în siguranţă a acestui pasaj, constatându-se grave probleme structurale, care necesită ample lucrări de consolidare şi reabilitare, motiv pentru care proiectul de hotărâre propus are un caracter urgent, ce nu poate fi amânat”, arată hotărârea.
Piaţa Unirii şi Pasajul Unirii nu se află în administrarea Consiliului Local Sector 4, motiv pentru care s-a ajuns la soluția realizării în parteneriat a proiectului.
Cetățeanul TV