miercuri, ianuarie 15, 2025

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalNoul primar general al Capitalei, ales ilegal! Orice act semnat de Marin...

Noul primar general al Capitalei, ales ilegal! Orice act semnat de Marin Ștefănel poate fi atacat în instanță pentru nulitate absolută

-

Numirea, în pripă, ca primar general, a consilierului Marin Ștefănel a fost făcută prin grava încălcare a prevederilor legale. Consecința acestora este gravă – orice document, orice act administrativ semnat sau inițiat de noul primar general poate fi atacat în instanță pe motiv de nulitate absolută.

Marin Ștefănel
Marin Ștefănel a fost votat primar general interimar cu incălcarea gravă a legii

Deși mult așteptată, mai ales de miile de salariați care așteptau salariile restante, suspendarea lui Sorin Oprescu și numirea unui primar interimar al Capitalei poate produce uriașe probleme tuturor bucureștenilor. Procesul verbal, dar și minuta ședinței deîndată a consiliului general al Municipiului București arată încă o dată, că amatorismul și interpretarea în batjocură a legilor României au ajuns un obicei pentru majoritatea covârșitoare a „aleșilor” Capitalei.

Primul scenariu – Pesedistul Dan Darabonț, singurul primar legal

Legea este clară în cazul suspendării unui primar – atribuţiile primarului general „vor fi exercitate de drept de viceprimar sau, după caz, de unul dintre viceprimari, desemnat de consiliul local cu votul secret al majorităţii consilierilor locali în funcţie” (art. 72 din Legea administrației publice locale).

În momentul în care contestația lui Sorin Oprescu la măsura arestării preventive a fost respinsă iar prefectul Paul Petrovan a semnat ordinal de suspendare a primarului general ales, Bucureștiul avea doi viceprimari – liberalul Cornel Pieptea și pesedistul Dan Darabonț. Potrivit legii de mai sus, primarul general interimar trebuia ales, dintre cei doi, prin vot secret, de către consilierii generali. Simplu, nu? Numai că liberalul Cornel Pieptea și-a dat demisia din funcția de viceprimar.

Marin Ștefănel
Dan Darabonț, prea laș sau doar obedient?

În acel moment, Dan Darabonț era singurul viceprimar legal al Capitalei și, potrivit legii, era primar general interimar, fără să mai fie nevoie de un vot al consilierilor.

Al doilea scenariu – Marin Ștefănel viceprimarul surogat

Alte voci susțin însă că Bucureștiul trebuie să aibă, obligatoriu, doi viceprimari, astfel că trebuia ales un viceprimar înainte de a se stabili cine preia interimatul în locul lui Oprescu! Toate bune și frumoase ! Astfel, consilierii au votat numirea lui Marin Ștefănel ca viceprimar general! Apoi s-au grăbit să-l voteze primar! STOP!, spun avocații consultați de noi: Marin Ștefănel nu era, legal, viceprimar, decât după redactarea hotărârii de consiliu, semnarea de către secretarul Tudor Toma și de președintele de ședință și avizarea legalității acesteia, de către prefectul Paul Petrovan. Până nu se respectau aceste proceduri legale, Marin Ștefănel nu era, legal, viceprimar!

Legea a fost însă încălcată , iar consilierii au votat primar general interimar un consilier care nu era viceprimar! (vezi mai sus, prevederea legală)! Este momentul în care doar câțiva dintre consilieri, între care Cristinel Diaconescu și Julia Zorkoczy, au reclamat ilegalitatea și au părăsit sala, refuzând să voteze!

Buletine de vot ilegale

Marin Ștefănel
Julia Zorkoczy, unul dintre consilierii care a denunțat ilegalitatea și a refuzat să voteze pentru numirea lui Marin Ștefănel, ca primar interimar

Imediat s-a ajuns la o nouă ilegalitate – buletinele pe care au votat consilierii! Pe buletine a fost trecut un singur candidat – vicepreședintele ilegal Marin Ștefănel (ca pe vremea Marelui Cârmaci!), nu și cel al viceprimarului Dan Darabonț, cum obligă legea: „unul dintre viceprimari, desemnat de consiliul local cu votul secret al majorităţii consilierilor locali în funcţie”.
Faptul că Dan Darabonț ar fi spus cumva că nu vrea primar interimar nu stă în picioare, spun sursele juridice. Dacă nu vroia să fie primar, era o singură soluție – demisia din funcția de viceprimar! Dealtfel, atitudinea pasivă a lui Dan Darabonț, lașitatea de a prelua interimatul, nedenunțarea ilegalităților de mai sus și agățarea de fotoliul de viceprimar ar putea fi „spălată” doar printr-o demisie!

Bilanțul ilegalităților zilei de 15 septembrie

Recapitulăm cele de mai sus:
1.     După suspendarea lui Oprescu și demisia viceprimarului Pieptea, un singur om putea fi, legal, primar general interimar – viceprimarul Dan Darabonț. Laș sau poate doar obedient, acesta nu și-a reclamat dreptul!
2.     Marin Ștefănel a fost ales, corect, prin vot secret, pentru postul de viceprimar general. El nu putea deveni, legal, viceprimar, decât după redactarea hotărârii de consiliu, votarea acesteia și avizarea de către prefect, ceea ce nu s-a țntâmplat pe 15 septembrie!
3.     Nefiind viceprimar legal, Marin Ștefănel nu putea candida la postul de primar general interimar, dar totuși a făcut-o și a fost lăsat să o facă (demisia!, domnule secretar Tudor Toma, sunteți pus acolo să asigurați respectarea legii, dar nu e prima oară când…)!
4.     Buletinele de vot pentru alegerea primarului general interimar au avut înscrise doar numele lui Marin Ștefănel, nu și pe cel al celuilalt viceprimar, încă o încălcare a legii!
Juriștii consultați de noi spun că ilegalitățile comise la numirea lui Marin Ștefănel drept primar general interimar duc la ilegalitatea acestuia și posibilitatea deschiderii unei avalanșe de procese împotriva oricărui act semnat de acesta, de acum înainte. „Orice document, orice act administrative semnat sau inițiat de noul primar general poate fi atacat în instanță pe motiv de nulitate absolută, ca fiind semnat de o persoană care nu are, legal, această calitate”.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Ce pedeapsă DEFINITIVĂ a primit elevul care şi-a înjunghiat profesoara de japoneză

0
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv marţi, 14 ianuarie, pe elevul care şi-a înjunghiat în aprilie 2023 profesoara de japoneză într-un liceu din Capitală, după ce cadrul didactic a anunţat pe neaşteptate un test. CITEŞTE ŞI: Spitalul Cantacuzino, primele...