DOCUMENT Judecătorii îl desființează pe Cătălin Tolontan: Jurnalistul de investigații „a uitat” să investigheze

Tolontan

Magistrații Judecătoriei Sectorului 2 au motivat decizia prin care au obligat ziarul Libertatea să șteargă de pe internet articolele scrise de Cătălin Tolontan și de colegii săi cu referire la primarul sectorului 4 Daniel Băluță.

Judecătorii au reținut în esență că, în ciuda reputației sale de jurnalist de investigație, Tolontan n-a făcut nicio verificare a informațiilor publicate, n-a reușit să facă dovada niciunei presupuse conexiuni între edilul din Berceni și clanurile interlope la care a făcut referire de zeci de ori în articolele la adresa lui Băluță, relatează ziarul Național.

Tolontan nu a verificat informațiile

„Raportat la probele administrate, instanța reține că în cauză, pârâții nu au făcut dovada existenței unei minime baze factuale cu privire la veridicitatea faptelor menționate în articolele indicate de reclamant în cererea de chemare în judecată”, au motivat judecătorii, care mai precizează: „deși articolele publicate vizează subiecte de interes general, iar pârâților le revenea obligația de a informa publicul privind existența unor presupuse ilegalități, se reține totodată că acestora le incumbă și obligatia de a furniza o baza factuală suficientă.

În lipsa unor dovezi privind caracterul adevărat al informațiilor, nu se justifică publicarea de către pârâți a unei fotografii realizată prin suprapunerea în prim plan a imaginii reclamantului peste o imagine privind alte persoane în scopul justificării titlului articolului, respectiv ,,Gruparea Goleac – primarul PSD Băluță se afișează cu mafia. Șef din Poliția Locală Sector 4, la piscina din curtea casei liderului Clanului Sportivilor”, se arată în motivarea judecătorilor, citată de Evenimentul Zilei.

Tolontan

Judecători: Informațiile „pe surse” nu-i scutește pe jurnaliști de verificarea acestora

Conform judecătorilor, jurnaliștii de la „Libertatea” s-au apărat în timpul procesului și au susținut că nu pot face dovada adevărului informațiilor publicate pentru că astfel și-ar dezvălui sursele confidențiale. „Deși este recunoscută importanța confidentialității surselor jurnalistice, totuși aceasta nu scutește partea de efectuarea oricărei dovezi privind adevărul faptelor publicate”, au afirmat magistrații.

„Nu justifică preluarea acestora de către pârăți în propriile articole, în absența efectuării unor verificări proprii cu privire la veridicitatea lor (…) nu justifică preluarea acestora de către pârăți în propriile articole, în absența efectuării unor verificări proprii cu privire la veridicitatea lor”, se mai spune în motivare.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.