vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalDOCUMENTE Rețeaua Murfatlar, 250 milioane euro datorii la stat

DOCUMENTE Rețeaua Murfatlar, 250 milioane euro datorii la stat

-

Cea mai mare datorie la bugetul de stat, de 1.115,6 de milioane de lei (aproximativ 251 de milioane de euro, la cursul la zi), una ascunsă publicului, cel puțin ca dimensiune, pare „construită” şi după regulile sportului minţii de patru oameni de afaceri, printre care se află şi vicepreşedintele Federaţiei Europene de Şah, Ion Șerban Dobronăuțeanu.

Tabla de șah care a „turmentat” Fiscul

Murfatlar
Ion Șerban Dobronăuțeanu

Acesta, fratele său Emanuel Corneliu Dobronăuțeanu, George Ivănescu și Cătălin Bucura controlează o reţea de zeci de societăți autohtone şi offshore-uri poziţionate în jurul mărcii Murfatlar, grup care a acumulat o datorie la bugetul public ce trece de 1,1 miliarde de lei. Această restanță de plată record este ascunsă în spatele unor prin cedări de datorii rezultate în urma unor fuziuni și absorții de srl-uri.

Murfatlar România, Fermele Murfatlar, Biborțeni, Principal Company, Vitivinicola Basarabi, Hansa Distribution, Euroavipo, United Euro Distribution, Signus Romania Distribution sunt cele mai cunoscute firme controlate de cei patru oameni de afaceri. Toate se află în insolvență sau în faliment şi au ca obiect de activitate producerea, comercializarea şi distribuţia de: băuturi alcoolice, sucuri, apă minerală, mezeluri şi ţigări.

Perla rețelei este Murfatlar România SA, compania care deține viile, crama istorică și mărcile Murfatlar. Acționariatul societății este alcătuit din firmele Euroavipo, Euro Trade Invest și Vitivinicola Basarabi.

Acționariatul Murfatlar România SA în momentul de fața, conform planului de reorganizare aprobat de judecător
Acționariatul Murfatlar România SA în momentul de fața, conform planului de reorganizare aprobat de judecător

În spatele celor trei societăți sunt tot Ivănescu, Bucura și frații Dobronăuțeanu. Astfel, Euroavipo este reprezentată de George Ivănescu, Euro Trade Invest de Ion Dobronăuțeanu, iar Vitivinicola Basarabi este fosta fermă de cercetare viticolă de la Murfatlar privatizată către o asociație agricolă condusă de Ivănescu în care sunt implicați toți cei patru afaceriști.

Sursa, MOF70/2010
Sursa, MOF70/2010

Puterea acestui grup de afacerişti, puţin cunoscuţi publicului, reiese cel mai bine din enumerarea pe scurt a mărcilor deţinute de societăţile pe care le controlează sau le-au deţinut: Murfatlar (vin), Babanul (vin de masă), Cetera (vin), Hanul Ars (spirtoasă albă), Unirea (spirtoasă), Sankt-Petersburg (vodka), Patriot (spirtoasă albă), Minard (spirtoasă colorat), Bitter Mamaia, Zaraza Vinars, Bartender’s (gin), Biborțeni (apă minerală), Valea Brazilor (apă minerală), Frizzi (suc), Răcorel (suc), Frutta (suc), Bibo (suc), Limo (suc), Salonta (mezeluri) și Matache Măcelaru (vândut între timp, în 2011, la Cris-Tim, dar mărcile au rămas tot la cei patru afaceriști).

 Caracatița datoriilor

Mare parte dintre societăţile cu restanțe la bugetul de stat își au sediul social sau puncte de lucru pe platforma Euroavipo, fostul Vinalcool Buzău, din comuna Poşta Câlnău, la 125 de km de centrul Bucureştiului.

Din totalul datoriilor de 1.115,6 de milioane de lei, statul riscă să nu recupereze prea mult, din cauza unui păienjeniş de firme şi mutări luate parcă din șah.

„Cetăţeanul” vă prezintă lista datoriilor acumulate de principalele firme din reţea, după ce a consultat peste 300 de numere din Buletinul Insolvenței, dar și documente trimise către instanțele de judecată, asta după ce Administrația Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a refuzat să răspundă timp de aproape patru luni la orice fel de solicitare legată de datoriile Murfatlar. Între ANAF și compania amintită sunt în acest moment zeci de procese prin care grupul de firme din jurul mărcii de vin Murfatlar încearcă să înghețe și chiar să anuleze restanțele de plată consemnate de inspectorii fiscali. Datoriile provin din neplata contribuțiilor sociale, impozitelor anuale, forme de evaziune, dar în special din neplata accizelor pe alcool.

Cum s-au manevrat datorii de peste 250 de milioane de euro, 1.15 miliarde de lei, în rețeaua firmelor controlate de Ion Șerban Dobronăuţeanu, Emanuel Corneliu Dobronăuțeanu, George Ivănescu și Cătălin Bucura
Cum s-au manevrat datorii de peste 250 de milioane de euro, 1.15 miliarde de lei, în rețeaua firmelor controlate de Ion Șerban Dobronăuţeanu, Emanuel Corneliu Dobronăuțeanu, George Ivănescu și Cătălin Bucura

Lista sumelor solicitate de stat de la firmele din grupul Murfatlar

Murfatlar
Sursa: Plan de reorganizare Murfatlar, pag 6

Murfatlar România SA – 10 milioane de lei, recunoscute în procesul de insolvenţă

Acţionari: Murfatlar: Euroavipo Poşta Câlnău (41,9%) – reprezentata de Cătălin Bucura, Euro Trade Invest Poșta Calnau (0,13%) – reprezentata de Ion Şerban Dobronăuţeanu, Vitinicola Basarabi SA (19,04%).

Murfatlar Compania de Supraveghere IG srlCompania de Supraveghere IG srl – 208 milioane de lei

Acţionarul unic al firmei la data cererii insolvenței: George Ivănescu.

 

Vitivinicola Basarabi SA – 95 milioane de lei

Murfatlar
Sursa: Vitivinicola, Buletinul de Insolvență, datorii de 95 de milioane la anaf, pag 20

Acţionarii firmei: George Ivănescu, Cătălin Bucura, fraţii Dobronăuţeanu, European Wine Enterprise SA, Asociaţia Agricolă Isagri şi SIF Transilvania. Prin firmă au mai trecut Bighouse Management Limited din Insulele Virgine şi Cogan Overseas Limited tot din Insulele Virgine (reprezentate de avocata Rodica Galiceanu), dar şi firma Animalex, din care a făcut parte şi Mihaela Maria Ciuciureanu împreună cu soţul său, Claudiu. Aceasta este secretar general în Ministerul Agriculturii, iar între martie şi aprilie a fost chiar demnitar cu funcția de secretar general în minister. Din averea sa, conform declaraţiei publicate, amintim de: vila în Florida, casele de locuit în Prahova, conturile de 250.000 de dolari în Statele Unite şi bijuteriile de 75.000 de euro. Soţul secretarului general adjunct în Ministerul Agriculturii este un vechi partener de afaceri al grupului Murfatlar.

Euro Trade Invest SA– 2,3 milioane de lei, recunoscute la procedura de insolvenţă

Acţionari: George Ivănescu, Cătălin Bucura, fraţii Dobronăuţeanu, Nicolae Mermeze şi Gheorghe Zlotea.

Oana Management – cu 336 milioane de lei

Sursa: lista mari datornici ANAF, Oana Managment
Sursa: lista mari datornici ANAF, Oana Management

Acţionari: Cătălin Vasilescu (95%) și George Vrînceanu (5%). Cei doi sunt interpuşi ai afaceriştilor de la Murfatlar, aceştia apărând şi în alte firme ale grupului în funcții de conducere sau de administrare. Spre exemplu, Vasilescu apare la Biborţeni, Hansa, Global Engineering şi Romdrinks Eurotrade.

Murfatlar
Platforma Euravipo este localizată pe locul fostei fabrici de alcool din comuna Poșta Câlnău

Visteria Industries – 18 milioane de lei, recunoscute în procedura de insolvență

Acţionari: Viorel Potîrniche şi Cătălin Bucura. Viorel Potîrniche este și director la Murfatlar.

Sped Productie Grup – 0,8 milioane de lei, recunscute în procedura de insolvenţă

Acţionarul este offshore-ul Lopas Ansvalt din Liechtenstein, iar sediul firmei este tot în Poşta Câlnău.

Signus România Distribution – 1,5 milioane de lei

Acţionari: Vitivinicola Basarabi, Animalex srl, Jura International Corp, Bighouse Management ltd, Evanston Industries ltd, Cogan Overseas ltd (offshore-uri din Insule Virgine Britanice sunt reprezentate de Rodica Galiceanu, avocata celor patru oameni de afaceri). Consiliul de administraţie este condus de Dante’s Management (firmă reprezentată de Cătălin Bucura), Ruxandra Toader şi Liliana Ionescu, ultima fiind angajată la Murfatlar România SA.

Biborţeni (rebotezată Aqua-Nat Prod&Distrib SA) – 1 milion de lei, recunoscute în procedura de insolvenţă

Acţionari: European Land Investments, Racemosum Associated SA, Cătălin Vasilescu, Gheorghe Zoltea și Nicolae Marcel Mermeze. Cele trei persoane fizice sunt angagajați sau administratori în mai multe firme din grupul Murfatlar.

Murfatlar
Sursa: Murfatlar, Buletinul Insolventei

United Euro Distribution SA – 24 milioane de lei: 10 milioane recunoscute la insolvenţă şi 14 milioane de lei, suspiciune evaziune prin neplata TVA la un contract cu o firmă din Bulgaria.

Acţionarii sunt Signus România Distribution şi cei patru oameni de afaceri: Ivănescu, Bucura şi fraţii Dobronăuţeanu.

Euroavipo SA – 235 milioane de lei: 2 milioane de lei recunoscute în procesul de insolvenţă, 27 milioane de lei solicitate de Direcţia Judeţeană de Finanţe Buzău şi 206 milioane de lei ca TVA cerut de Direcţia Finanţelor Publice Galaţi.

Acţionari: Emanuel Dobronăuţeanu – 31,89%, Maria Ivănescu – 33,53% și alte persoane fizice – 34,58%. Administratorul special este Cătălin Bucura.

Murfatlar
Sursa: Hecta Viticol, Buletinul Insolvenței, datorii de 184 milioane de lei, pag 7

Hecta Viticol – 184 milioane de lei, descoperite de controalele ANAF.

Acţionari: sunt Cornel Potîrniche, directorul Murfatlar, şi Fănel Anghelescu. Administratorul unic al firmei, a fost până anul trecut Georges Ivănescu, sediul firmei fiind tot în Poşta Câlnău.

Am încercat să-l contactăm pe Dobronăuţeanu prin intermediul companiei Murfatlar şi cu ajutorul emailului de la Federaţia Internaţională de Şah. Nu a binevoit să ne explice situaţiile pe care i le-am sesizat. Nici George Ivănescu nu a dorit să răspundă la mesaje sau apeluri.

Rodica Găliceanu, avocata celor patru afaceriști de la Murfatlar, tot o pasionată de șah – fiind arbitru federal, ne-a transmis că nu are nicio implicare în eventuala acumulare de datorii. “Eu mă ocup de alte probleme, nu am tangenţă cu astfel de situaţii”, ne-a declarat avocată. Rugată să ne pună în legătură cu clienţii săi, aceasta ne-a spus doar “Să văd ce pot face, o să le trimit numărul dumneavoastră şi apoi dumnealor vor decide dacă vă vor contacta”.

Pe data de 1 iulie, „Cetățeanul” a trimis o ultimă solicitare de presă către doi oficiali ai companiei Murfatlar România SA, Laura Mușat și Alexandra Roșca. Un alt angajat, Mihai Stan, ne-a comunicat de pe emailul de serviciu al Laurei Mușat, că aceasta urma să se întoarcă din concediul medical pe 6 iulie și că ne va răspunde la întrebări. De atunci, am revenit de două ori, pe 12 iulie, respectiv pe 29 iulie, dar reprezentanții companiei nu au vrut să răspundă la întrebările trimise.

„Frica” autorităţilor

În legătură cu această gaură la bugetul de stat, procurorii DIICOT au făcut între 2013 şi 2014 două percheziţii la Poşta Câlnău fără a se lua vreo măsură. Dosarul este „ascuns”. Conducerea DIICOT chiar a refuzat să răspundă timp de trei luni la solicitările legate de posibila evaziune de peste un miliard de lei de la Murfatlar și despre umările descinderilor de la Poșta Câlnău.

La fel, reprezentanţii ANAF nu au dorit să ofere informaţii despre grupul de firme. “Am trimis solicitarea dumneavoastră, când o să primesc răspunsurile o să vi le trimit”, a fost singurul răspuns primit de la purtătorul de cuvânt al Administrației Fiscale. În perioada în care se realizau de două săptămâni solicitări insistente pentru a primi răspuns de la ANAF în legătură cu datoria grupului Murfatlar, portalul Hotnews a publicat o ştire pe surse de la ANAF prin care anunţa că Fisc-ul a făcut plângeri penale la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pe numele unor funcţionari ai instituţiei care ar fi ajutat Murfatlar să facă o evaziune de 700 de milioane de lei. Nici procurorii Anticorupţie nu au răspuns la solicitările legate de Murfatlar și funcționarii ANAF. Inițial ni s-a cerut lista firmelor și persoanelor la care facem referire pentru a ni se răspunde exact. După ce am trimis lista, ni s-a transmis rapid că informațiile cerute nu pot fi oferite.

Studiu de caz

336 de milioane de lei, pasate la o firmă cu un birou din comuna buzoiană Poșta Câlnău

Cea mai mare datorie din grupul de firme din jurul vinului Murfatlar vine de la o obscură firmă din Buzău. Pe 11 septembrie 2013, Oana Management era încă o firmă de contabilitate şi consultanţă necunoscută, cu taxele platătite la zi la o cifră anuală de afaceri de 15.000 de lei. De a doua zi și până în martie 2015, s-au acumulat datorii de 336 de milioane de lei fără ca statul să aibă posibilitatea să recupereze ceva din acest debit. Asta pentru că societatea nu are active, ci doar are închiriat un mic birou. În comuna buzoiană Poșta Câlnău, la numărul 479, în camăruța cu nota perfectă – 10, de pe platforma Euroavipo, își are sediu social această societate.

“Da, aici își are sediul Oana Management, dar nu vine nimeni aici, e închis”, ni se spune de la poarta fostei fabrici de alcool

Oana Management s-a strecurat în ultimul an pe locul patru în topul datornicilor la bugetul de stat, conform datelor oferite de ANAF, după Electrocentrale București (803 milioane de lei), Benz Oil (701 milioane de lei) și Televiziunea Română (cu 402 milioane de lei). Dacă Electrocentrale și Televiziunea Română au acumulat datoriile în ultimele două decenii și au proprietăți care pot fi executate, iar administratorul de la Benz Oil, Ioan Ovidiu Moldovan, a fost trimis în judecată de DNA pentru evaziune cu produse petroliere, şi are bunurile societății sechestrate, la Oana Management bate vântul. Societatea nu deține nici măcar un sediu, împarte camera 10 de pe platforma de la Poşta Câlnău cu o altă firmă a reţelei din jurul Murfatlar. Este vorba de All Drinks, ai cărei acţionari sunt interpuşii Emil Ion Chiorpec şi Constantin Cîrciumaru, administratorul de la Euroavipo, companie controlată de aceeași Ion Șerban Dobronăuţeanu, Emanuel Corneliu Dobronăuțeanu, George Ivănescu și Cătălin Bucura.

“Da, aici își are sediul Oana Management, dar nu vine nimeni aici, e închis”, ni se spune de la poarta fostei fabrici de alcool. De la numărul fix al firmei ni se dă un număr de contact al Stanei Ungureanu. După ce află că vrem să cunoaștem cum a făcut datoriile de milioane, răspunde cu o voce speriată. “Am ieșit din firmă, nu mai am nicio treabă cu aceasta, am vândut-o. Nu pot să vă spun nimic sau dacă știu pe cineva de la Murfatlar”. După aceste propoziții, închide. Stana Ungureanu este un interpus al grupului de afacerişti, aceasta având contracte cu mai multe firme din cadrul reţelei Murfatlar.

În acte, firma Oana Management este deținută de Cătălin Vasilescu (95%) și George Vrînceanu (5%) care este și administrator.

Operațiunea „fuziune prin absorbție”

Murfatlar
Deși miza este de sute de milioane de euro, Fiscul nu s-a prezentat încă la partida cu frații Dobronăuțeanu și asociații

Explicatia „hărniciei” în acumularea de restanțe la bugetul public stă într-un tertip. Mai exact, este vorba de o fuziune în care a fost implicată Oana Management pe 12 septembrie 2013. Atunci, această micuță companie, cu o cifră anuală de afaceri de doar 15.000 de lei a absorbit două societăți – Hansa Distribution din București și Global Engineering tot din București. În cadrul acțiunii, Oana Management s-a ales cu datoriile pe care le avea la acel moment Hansa, fostă Signus Drinks.

Hansa era deținută, până la absorție, conform datelor publicate în Monitorul Oficial,  de George Ivănescu, Cătălin Bucura și frații Ion Șerban Dobronăuțeanu și Emanuel-Corneliu Dobronăuțeanu, cei care controlează şi reţeaua de firme din jurul mărcii Murfatlar. Unul dintre administratorii acestei firme a fost chiar Cătălin Vasilescu, principalul „acționar” din Oana Management. În urma absorbției, cei patru afaceriști de la Hansa nu au primit nicio acțiune în noua firmă cu datorii la stat, și prin urmare nicio responsabilitate în plata datoriei. Motivarea: Hansa a intrat cu un pasiv, deci nu avea dreptul la părți din srl-ul de contabilitate din Poșta Câlnău.

De unde provin datoriile

Datoriile trecute acum în dreptul Oana Management sunt de fapt ale societăților Biborțeni și Euroavipo, firmă prin care este controlată compania Murfatlar România SA.

Mai exact, s-au pasat datoriile la bugetul de stat până au ajuns la Oana Management. Acest micuț srl a preluat, prin fuziune, datoriile pe care le avea Hansa (fosta Signus Drinks) care la rândul său preluase restanțele de la Signus România Distribution. În această firmă apare în acționariat un  offshore Signus Establishment, dar și trei dintre perlele coroanei de alcool deținute de Bucura, Ivănescu și frații Dobronăunescu. Este vorba chiar de Murfatlar România SA, Fermele Murfatlar și Vitinicola Basarabi (fosta Vie-Vin Murtfatlar).

O altă direcție dintre care vin datoriile trecute în dreptul Oana Management este chiar Murfatlar. Conform raportul de insolvență al Euroavipo din martie 2015 reiese că această societate are încheiate mai multe contracte de achiziții alcool, asta deși Oana Management este o firmă doar de contabilitate și consultanță. “În această perioadă, societatea încearcă să suplinească lipsa activității de producție băuturi alcoolice prin încheierea unor acorduri de licenețe a mărcilor proprii și de preluare a activității de distribuție a acestora”, scrie executorul Euroavipo, SP Bălescu și Asociați IPURL. În continuare, se precizează și numele societății care a preluat activitatea firmei care controlează Murfatlar. “În vederea derulării contractelor încheiate în special cu Oana Management srl, pentru aprovizionarea activității de producție”.

Buletinul procedurilor de Insolvență nr 4292/5 martie 2015
Buletinul procedurilor de Insolvență nr 4292/5 martie 2015

Conexiunile

Legăturile dintre Cătălin Vasilescu și George Vrînceanu, acţionarii din acte de la Oana Management, şi grupul Murfatlar sunt vechi și se întâlnesc în mai multe societăți din cadrul grupului.

  1. Prima conexiune cu grupul celor patru afaceriști începe chiar din firma Global Engineering, unde Vasilescu a deținut 0,46%, iar Vrînceanu a fost administrator. Societatea este deținută de două offshore-uri: European Land Investments SA din Insulele Virgine cu 24,8și Racemosum Associated SA cu 74,6%, tot din Insulele Virgine, reprezentata de Bogdana Rodica Galiceanu, avocata celor patru afaceriști.
  2. Vasilescu a fost acționar minoritar și în Biborțeni (redenumită acum Aqua-Nat Prod & Distrib), societate controlată de grupul celor patru afaceriști prin aceleași Racemosum și European Land Investment. De altfel, Vasilescu și deține marca Biborțeni.
  3. Romdrinks Eurotrade este o firmă deținută doar de Vasilescu care își are sediul în Complexul Euroavipo din Poșta Câlnău, acolo unde își are sediul și Euroavipo, societatea care face parte dintre acționarii Murfatlar și controlată de aceeași patru oameni de afaceri.

Șah la Fisc!

PRIMA MUTARE: Privatizarea stațiunii de la Murfatlar

Istoria capitalistă a brandului Murfatlar se poate spune că începe în în urmă cu 15 ani, când stațiunea de cercetare a statului este privatizată. De atunci, s-a țesut păienjenisul datoriilor de 250 de milioane de euro pe care statul pare incapabil să-l recupereze, iar autoritățile fac un joc la alibi în fața celor patru afaceriști iubitori de șah.

Deschiderea partidei dintre stat și Murfatlar a avut loc în noiembrie 2000. Asociația Agricolă Isagri din comuna Poșta Câlnău cumpăra atunci, în cadrul procesului de privatizare, Vie Vin Murfatlar, cu 2.150 de hectare de vie, de la Ministerul Agriculturii condus atunci de ministrul Ioan Avram Mureșan. Suma oferită de Isagri a fost de 30 de milioane de lei (altfel spus 14,34 milioane de euro la cursul BNR din acel an). Asociația agricolă era condusă de președintele consiliului de administrație, George Ivănescu. Acum, Murfatlar deține în jur de 3.100 de hectare de vie în Murfatlar, diferența fiind cumpărată de la localnici.

Murfatlar
Murfatlar deține în jur de 3.100 de hectare de vie

A DOUA MUTARE: Se înființează noul Murfatlar

În anul următor, apare compania rege a rețelei,  se înființează Murfatlar România SA. Aceasta primește primește de la Vie-Vin Murfatlar, redenumită apoi Vitivinicola Basarabi, viile luate de la Ministerul Agriculturii. La acel moment, datoriile fostei Vie-Vie Murfatlar erau de doar 26 milioane de lei, iar Murfatlar România avea doar doi angajați.

A TREIA MUTARE: Se „construiește” rețeaua de firme

Cei patru afacerişti – Ion Șerban Dobronăuţeanu, Emanuel Corneliu Dobronăuțeanu, George Ivănescu și Cătălin Bucura – înființează zeci de firme, unele controlate de ei, altele de „interpuși” ca: Gheorghe Zlotea, Cătălin Florian Vasilescu, Nicolae Mermeze, Mihai Ștefan Frumosu, Viorel Potîrnache, Cornel Potîrnache sau Mihai Ștefan Frumosu.
Între societățile mari din rețea – gen Murfatlar, Euroavipo, Signus Romania Distribution si Principal Company – și firmele mici se încheie contracte comerciale, chirii sau prestări servicii. Societățile mici devin, uneori, furnizorii companiilor mari.

Murfatlar
Euro Trade Invest deține un imobil în care își au sediul social sau puncte de lucru alte firme controlate de cei patru oameni de afaceri

Spre exemplu, Euro Trade Invest deține un imobil în București pe strada Pajura, aici își au sediu social sau puncte de lucru alte firme controlate de frații Dobronăuțeanu, George Ivănescu și Bucura: Euro Bit, Gemarco Industry, Hansa Distribution, Signus România Distributions.

Murfatlar
Sursa: Buletinul Insolvenței

Mai mult, firmele noi înființate devin furnizorii societăților mari. De pildă Gemarco Industry este furnizor pentru Murfatlar, iar Oana Management pentru Euroavipo. „În perioada de reorganizare a unei firme, ea trebuie să-și continuie activitatea. Acest lucru este posibil doar prin plata furnizorilor. Dacă ai o sumă de bani în cont, se duce la furnizori și nu la creditori. În plus, furnizorii fac parte de obicei și din comitetul de reorganizare a societăților aflate în insolvență”, explică un practician în insolvență pe care l-am contactat.

A PATRA MUTARE: Firmele mici din rețea fac împrumuturi de milioane de euro

Murfatlar

Srl-urile mici din rețea fac împrumuturi de milioane de euro la bănci. Pentru a primi creditele, companiile mari din grup vin și garantează împrumutul motivând legăturile comerciale. Explicaţia oferită băncilor: sprijinirea unor parteneri de afaceri, furnizori. În acest sens, sunt aduse ca probă contractele încheiate între aceste mici firme și Murfatlar sau Euroavipo, spre exemplu.
Astfel, United Euro Distribution face un împrumut de 2,5 milioane de euro la OTP Bank care este garantat de Murfatlar cu crama istorică de 4,3 milioane de sticle de vin, evalaută la 10,3 milioane de euro.

Și OTZ Central face un împrumut bancar de un milion de euro garantat de Murfatlar cu 67 hectare de vie.

Rezultatul acestor garantări? „Bunurile nu mai pot fi executate de terți, fiind deja puse gaj într-un împrumut sau contract anterior”, așa cum ne-a explicat expert în insolvență.

A CINCEA MUTARE: Insolvența – este mișcat calul troian

Din 2009, societățile importante din grup cer să intre în insolvență. Murfatlar, Fermele Murfatlar, Vitinicola, Euroavipo, Signus România Distribution, Biborțeni, Principal Company, Asociația Agricolă Isagri intră în această procedură.
MurfatlarAplicarea unui plan de plată a datoriilor este întârziat de solicitările repetate ale unor firme controlate de aceeaşi afacerişti care cer şi ele înscrierea unor datorii la masa credală. În cazul Murfatlar, Gemarco Industry și Omnilogic srl Unipersonal Bulgaria au ajuns să ceară înscrierea unei creanțe de 74 de milioane de lei, pe care a luat-o de la altă firmă din grup, United Euro Distribution.
Firma din Bulgaria face parte din schema Laszlo Kiss, avocatul care se consideră regele firmelor de tip offshore și care a fost condamnat pe fond la cinci ani de închisoare în Dosarul Petromservice. Adresa societății Omnilogic srl Unipersonal este în Ruse pe strada Stefan Caradja. Aici este biroul avocatul Ivo Kutov, partenerul lui Kiss.

Murfatlar
Sursa: Murfatlar, Buletinul Insolvenței, Comitetul de creditori, pag.9

Monica Vasile, unul dintre colaboratorii români ai lui Ivo Kutov ne-a declarat că nu mai colaborează cu această societate și să sunăm la biroul din Bulgaria. Aici, în momentul când am precizat numele firmei Omnilogic srl Unipersonal ni s-a spus imediat “Îmi pare rău, nu vă pot ajuta”, după care ni s-a închis telefonul.

În procedura de insolvență își face efectul şi mișcarea anterioară de garantare a unor credite pentru alte firme mici din reţea. Bunurile valoroase din grup nu pot fi executate de creditori (printre care și statul) pentru că acestea sunt garanții bancare pentru alte societăți controlate tot de cei patru afaceriști. Rezultatul? „Activele gajate la o bancă pot fi valorificate în cazul falimentului doar de bănci. Statul nu poate dispune vânzarea acestora pentru a recupera debitele”, ne-a mai precizat practicianul în insolvențe pe care l-am consultat.

Mai mult, contractele dintre o societate aflată în insolvență și alte firme din grup face ca acestea din urmă să aibă, cel puțin teoretic, cele mai mari sume de recuperat și prin urmare ele conduc reorganizarea.

La Murfatlar România, comitetul de creditori este formar din Omnilogic srl Unipersonală Bulgaria (compania din Bulgaria controlată de grupul de afaceriști de la Murfatlar), Compania de Supraveghere IG srl (control deținut de Ivănescu), BRD, Gemarco Industry (reprezentată fie de Ivănescu, fie de interpusul Mihai Ștefan Frumosu) și Primăria Orașului Murfatlar. Trei din cinci voturi sunt practic ale acelorași oameni care controlează Murfatlar.

O mare parte dintre insolvențele firmelor din grup sunt administrate de aceeași firmă de lichidatori

În dosarul insolvenței Visteria Industries, Direcția Județeană de Finanțe Buzău sesizează că lichidatorul firmei a acceptat mai multe înțelegeri cu alte companii din grupul Murfatlar aflate și ele în insolvență și administrate de rude ale lichidatorului. Mai mult, pentru reorganizarea Visteria au fost depuse trei oferte de la case de insolvență: SP Bălescu&Asociații (Dumitru Bălescu), Expert Cont Insolvency (Ionuț Bălescu) și SP BFJ Consulting Grup SPRL (Florin Bălescu). Dumitru Bălescu este tatăl lui Ionuț și Florin, iar cei doi sunt prin urmare frați.

Murfatlar
Cererea Direcției de Finanțe din Buzău de anulare a masei credale de la Visteria. Sursa: Buletinul Insolvenței

Astfel, la masa credală a Visteria (administrator judiciar Florin Bălescu, dar cu ședințe conduse de fratele Ionuț) este înscrisă și Principal Company (administrată chiar de Ionuț Bălescu), dar și Signus România Distribution (aceasta din urmă primește dreptul de creanță de la Principal Company). Mai departe, Principal dă în plată Fabrica de Alcool Ploiești tot către Visteria (în ianuarie 2012), care apoi, în luna septembrie o vinde către Euroavipo (a cărei insolvență este condusă de tatăl său, Dumitru Bălescu). Plățile urmează să se realizeze însă în viitor, între 2018-2022.

Cu acest contract din viitor, Dumitru Bălescu și Euroavipo soclită în prezent o returnare de TVA de la Ministerul de Finanțe în valoarea de 166 de milioane de lei.
Rezultă că ne aflăm în situația unor administratori judiciari în familie, calitatea de creditoare și de debitoate schimbindu-se cu repeziciunea între aceste societăți comerciale și ca urmare a actelor întocmite de practicienii în insolvență”, scriu reprezentanții Direcției de Finanțe din Buzău în solicitarea de anulare a masei credale de la Visteria.

Cu toate acestea, Curtea de Apel Ploiești respinge ca nefondat solicitarea, deși Legea 85/2006 interzice practicienilor în insolvență să aibă calitatea de administrator judiciar ai unui debitor și ai creditorului acestuia.

Membrii familiei de executori Bălescu nu au vrut să comunice cu reporterul în legătură cu insolvențele în care sunt implicați în firme deținute de afaceriștii de la Murfatlar.

Statul român, ținut la respect

Statul nu poate intra în comitetul creditorilor din cauza votului împotrivă realizat de toate firmele din grupul Murfatlar. Astfel, chiar dacă 40% (majoritatea) din datoriile Hecta Viticol sunt către stat, sunt alese în comitetul de creditori cu peste 50% de voturi Murfatlar România, Gemarco Industry și Compania de Supraveghere. Asta pentru că, pe lista creditorilor se acceptă datorii ale acelorași firme din rețea.

A ȘASEA MUTARE: Se cere un schimb cu statul

Murfatlar
Sursa: Euroavipo, Buletinul Insolventei, contracte cu Visteria cu plata 2018-2022, pag 5-6

Pentru a scăpa de datoriile la bugetul public, societățile din grup propun un troc cu statul, „un schimb de ture”, cum ar putea spune amatorii de șah, o ștergere a sumelor restante în contul unor returnări de TVA la care ar fi avut dreptul.

Revenit la solicitarea Euroavipo de returnare de TVA de 166 milioane de lei, taxa ar trebui plătită, în opinia societății, de Finanțe în baza unei contract prin care Euroavipo susținea că a acumpărat Fabrica de Alcool Ploiești de la Visteria Industries. În baza sumei de cumpărare trecută în contract, Euroavipo solictat returnarea a 24% din totalul de plată către Visteria. Doar că banii nu erau plătiți în momentul încheierii contractului, ci după octombrie 2018.

De ce acceptă Visteria să renunțe la o fabrică de alcool și să primească banii peste cinci ani? Poate și pentru că – pe lângă legăturile din familia practicienilor în insolvență Bălescu – acționarii firmei sunt Cătălin Bucura și Viorel Potîrniche, un apropiat al grupului, fratele directorului Murfatlar. Practic, fabrica de alcool a fost transferată de pe o firmă pe alta a aceleiași rețele, iar pentru asta se solicită o returnare de TVA de la sta.

Murfatlar
Sursa: Euroavipo, Buletinul Insolventei, pag.9, TVA de 206 de milioane de lei si 27 milioane de lei

În baza cererii de returnare de TVA a Euroavipo de la Direcția de Finanțe Publice Buzău, firma cere să nu mai plătească obligațiile fiscale restante de 206 milioane de lei şi solicită să se facă o compensare. Direcția de Finanțe refuză, dar cauza se judecă în instanță și, pe motivul diferendului, nu se face plata accizelor, iar statul este trecut doar cu o creanță de 40 de milioane de lei în tabloul creditorilor Euroavipo.

A ȘAPTEA MUTARE: Datoriile, transferate pe firmele mici

Murfatlar
Dobronăuțeanu Ion Șerban, vicepreședinte al federației române de Șah

Restanțele de plată importante ale grupul de firme Murfatlar au fost concentrate în trei firme mici controlate, conform datelor de la Registrul Comerțului și din Buletinul Insolvenței, de acceași afaceriști sau de interpușii lor. Aceste srl-uri își au sediul în Poșta Câlnău. Iată care ar fi „pionii”:
Pionul Oana Management Poșta Câlnău
Astfel, datoriile la stat adunate de Biborțeni, Signus România Distribuțion, Hansa ajung în contul unei firme de contabilitate. Este vorba de Oana Mangement din Poșta Câlnău.

Pionul Compania de Supraveghere IG srl Poșta Câlnău

O altă mare parte a datoriilor la stat de 1,115 miliarde de lei provin de la Fermele Murfatlar, societatea care a dețin până la intarea în isolvență a bună parte din viile din Murfatlar, și ajung în final la Compania de Supraveghere IG srl, normal tot din Poșta Câlnău. Fondatorul firmei a fost, în 2008, George Ivănescu.
După ce se aprobă fuziunea prin absorție a Euroavipo Grup și Fermele Murfatlar în Compania de Supraveghere și preluarea datoriilor acestora de noua firmă, Ivănescu iese din acționariat, unde este trecut Sorin Săvoiu. Acesta este un interpus cu care grupul afaceriștilor a fost asociat, cu acțiuni sub 1%, și la Fermele Murfatlar.
Conform datelor din buletinul de insolvență, Direcția de Finanțe Buzău a cerut înregistrarea unei creanțe de 208 de milioane de lei pentru Compania de Supraveghere IG. Doar că, la fel ca și în cazul Oana Management, acest srl nu deține niciun activ.
Pe numerele de contact ale firmei Compania de Supraveghere IG srl suntem direcționați spre Murfatlar și ni se comunică că nu ni se pot da alte informații legate de societatea respectivă. Numărul de telefon aparține firmei Euroteam Cont deținută de Mariana și Valentin Strinutu. Firma se ocupă de toate serviciile de comunicare pentru Murfatlar, iar sediul este într-o clădire a grupului, de pe strada Matei Millo din Capitală.

Pionul Hecta Viticol Poșta Câlnău

Murfatlar
Sursa: declarația de venit a Mariei Potirniche, Direcția Județeană de Statistică Buzău

În acest srl, cu sediul social într-o altă cămăruță a aceleași platforme a fostei Vinalcool Buzău, au fost concentrate datoriile Principal Company SA, societatea care producea salamurile de Sibiu Salonta. Hecta Vitinicol este deținută de interpușii celor patru oameni de afaceri, Cornel (n. 1971) și Radu-Mihai (n.1988) Potîrniche din comuna Murfatlar. Aceștia sunt rude cu Viorel Potîrniche, director al Murfatlar.

Și această firmă are aceleași date de contact de la Murfatlar via Euroteam Cont. Chiar și adresa de email de contact este una de tipul euro.ro, ca la producătorul de vin cu vii în județul Constanța.

A OPTA MUTARE: Încercarea de salvare a „regelui” Murfatlar – Miza jocului, controlul viilor și a cramei istorice

Murfatlar
Crama istorică Murfatlar

În mijlocul acestor zeci de firme și mutări se află societatea-rege Murfatlar România SA, cea care deține acum toate cele 3.000 de hectare de vie din Dobrogea, dar și crama istorică evaluată de minimum 10 milioane de euro. Acționarii acestei firme pe acțiuni sunt, reamintim, alte trei societăți – Euroavipo (41,943%), Euro Trade Invest (39,013%) și Vitivinicola (19,044%). Prin mișcările de șah, s-a ajuns ca Murfatla România să aibă de de returnat „doar” zece milioane de lei la stat, mai puțin de 1% din datoriile totale ale grupului, iar bunurile sale sunt în siguranță.

Actorii și firmele

Ion Șerban Dobronăuțeanu (n. 1968) este unul dintre jucătorii de șah importanți din România, fost președinte al Federației Române de Șah (între 2006-2010) și vicepreședinte al federației europene de specialitate.

Câteva funcții și poziții ocupate de acesta de-a lungul timpului în principalele firme din grupul Murfatlar. Reaminti că am încercat să-l contactăm direct pe Dobronăuțeanu, prin intermediul companiei Murfatlar și cu ajutorul emailului de la Federația Internațională de Șah. Nu a binevoit să ne răspundă la niciun mesaj.

  • Euro Trade Invest, președinte și director general, reprezentantul firmei în adunarea acționarilor de la Murfatlar
  • Fermele Murfatlar, acționar
  • Signus România Distribution, acționar
  • Euroavipo, acționar minoritar
  • Duvigneau Murfatlar, Poarta Albă, acționar
  • Vitivinicola, acționar
  • Principal Food Industries – acționar
  • Hansa Distribution, acționar
  • Principal Company, acționar

Emanuel Corneliu Dobronăuțeanu (n.1965), fratele lui Ion, este și el un jucător împătimit al șahului.

  • Vitivinicola, membru Consiliul de administrație și acționar
  • Fermele Murfatlar, acționar
  • Signus România Distribution, acționar
  • Euroavipo, acționar
  • Principal Food Industries – acționar
  • Principal Company, acționar
  • Hansa Distribution, acționar
Foto: Emanuel Dobronăuțeanu
Foto: Emanuel Dobronăuțeanu

Cătălin Bucura (n.1967), pasionat de sportul minții.

Funcții și poziții în firmele din rețea:

  • Hansa Distribution, acționar
  • Principal Company, acționar
  • Fermele Murfatlar, acționar
  • Signus Establishment Lichenstein, reprezentatul firmei în adunarea acționarilor de la Signus România Distribution
  • Signus România Distribution, acționar
  • OTZ Central, acționar
  • Euroavipo, acționar
  • Vitivinicola, acționar

George Ivănescu (n. 1964), pasionat de șah, dar și de jocurile de noroc. Am încercat să-l contactăm pe numărul său personal, însă nu ne-a răspuns.

Funcții și poziții în firmele din rețea:

  • Hansa Distribution, acționar
  • Euroavipo, reprezentantul firmei în adunarea acționarilor de la Murfatlar
  • Fermele Murfatlar, acționar
  • Signus România Distribution, acționar
  • OTZ Central, acționar majoritar
  • Euroavipo, acționar și administrator
  • Signus Establishment Lichenstein, reprezentantul offshore-ului în adunarea acționarilor de la Euroavipo Grup SA Ploiești
  • Vitivinicola, președintele Consiliului de Administrație
  • Dante’s Management, reprezentant al firmei în cadrul adunării acționarilor a societății Signus România Distribution
  • Compania de Supraveghere IG srl – fondator și acționar unic
  • Visteria Industries, acționar
  • Gemarco Industry srl, acționar majoritar
George Ivanescu
George Ivănescu (stânga) este un apropiat al Adrianei Săftoiu, foto revista Ciao

Euroavipo (fosta Eurocafe)

În 2003, Euroavipo intră în Murfatlar care vine cu un aport de 7,7 milioane de lei

În 2004 acționarii sunt: Ion Șerban Dobronăuțeanu, Emanuel Corneliu Dobronăuțeanu, Cătălin Bucura, George Ivănescu, International Distilliers Ltd Insulele Virgine, și apropiații Gheorghe Zoltea, Nicolae Mermeze. Cătălin Bucura este administrator.

International Distilliers Ltd Insulele Virgine

reprezentată de avocata Bogdana Gâlceanu

Visteria Industries (fosta Euroavipo Exim și fosta Homee ADP srl)

Primii acționari au fost Doina Buzuianu și Gheorghe Puiu Buzuianu care vând apoi lui Euroavipo. Firma este controlată de Viorel Potârniche (99%) și Cătălin Bucura (0,01%)

Euroavipo Grup Ploiești

Signus Establishment Lichenstein, asociat unic În 2006 intră și Euroavipo cu mărcile Unirea și Hanul Ars, evaluate la 2,7 milioane de euro

Signus Etablishment Liechtenstein

Reprezentată de Cătălin Bucura

Hansa Distribution

Acționari: Ion Șerban Dobronauțeanu, Emanuel Corneliu Dobronățeanu, Cătălin Bucura, George Ivănescu și Signus România Distribution

Signus Romania Distribution, 1998

Acționari: Signus Establishment din Lichensteind – reprezentată de Catalin Bucura, Murfatlar Romania SA – reprezentata de Viorel Potîrniche și Fermele Murfatlar

Signus preia Biborțeni, Signus face parte din Euroavipo

În 2005, Signus România Distribution cumpără 90% din Principal Construct SA (fosta Principal Construct srl), sat Minier, comuna Filipești de Pădure

În 2006, ies din acționariat Ivănescu, Bucura și Dobronăuțeanu și vând lui Signus Etablishment.

Vitivinicola Basarabi

Acționari: Cătălin Bucura, fratii Dobronăuțeanu, George Ivănescu

În 2005, Signus România Distribution cumpără 90% din Principal Construct SA (fosta Principal Construct srl), sat Minier, comuna Filipești de Pădure

În 2006, ies Ivănescu, Bucura și Dobronăuțeanu care vând lui Signus Etablishment

Signus fuzionează, în 2006, cu Romdrinks Eurotrade

House Management Limited

Reprezentată de Rodica Găliceanu

Principal Construct SA

Deținută de Signus România Distribution

Global Engineering
– a fost adminstrator la Biborteni srl
Acționarii inițiali European Land Investments SA (24,8%) – reprezentată de Mihai Stefan Frumosu, Racemosum Associated SA Insulele Virgine (74,6%) reprezentata de Bogdana Rodica Galiceanu și Catalin-Florian Vasilescu cu 0,46%.
Acționarii finali înainte de a fi absorbită de Oana Management, Elis-Geneveve Codruta Pirsoaga (n. 1976) și Vasilescu.

European Land Investments SA

Reprezentată de Mihai Ștefan Frumosu

Racemosum Associated SA

Rodica Galiceanu

Aqua-Nat Prod&Distrib srl, (fosta Biborteni)

Acționari: European Land Investments, Racemosum Associated SA, Cătălin Vasilescu, Gheorghe Zoltea și Nicolae Marcel Mermeze.

În 2010 se mută sediul din Covasnă în localitatea Sudiți, comuna Poșta Câlnău, clădirea 15

Principal Company

Acționari: Ion Șerban Dobronăuțeanu, Corneliu Emanuel Dobronăuțeanu, Cătalin Bucura, Gheorghe Zoltea și Marcel Nicolae Mermeze.
Branduri detinute: Murfatlar, Biborțeni, Salonta mezeluri și Matache Macelaru (vandut la CrisTim), Sankt Petersburg, Unirea

Murfatlar

Acționari înainte de intrarea în insolvență: Euroavipo Posta Calnau (41,9%) – reprezentata de Cătălin Bucura, Euro Trade Invest Poșta Calnau (0,13%) – reprezentata de Ion Şerban Dobronăuţeanu, Vitinicola Basarabi SA (19,04%).

Fermele Murfatlar

Acţionari iniţiali: Cătălin Bucura – 2,1%, Ion Şerban Dobronăuţeanu – 2,6%, Nicolae Marcel Mermeze – 2,1%, Ghorghe Zlotea – 2,1%, Euroavipo – 46,58%, Vitinicola Basarabi – 42,7%,

Vitinicola (fosta Vie Vin Murfatlar)

A intrat în insolventa in 2009.

În 2001 acţionarii sunt Agricola Isagri (69%) şi SIF Transilvania. Este administrată de Intraeuro Ltd reprez de Mihai Ştefan Frumosu

United Euro Distribution

Face un credit de 2,5 milioane de euro care e garantat de Murfatlar

OTZ Central

Controlată de: Cătălin Bucura și George Ivănescu

Romdrinks Eurotrade

Vasilescu este asociat unic în 2000. Punct de lucru în Complex Euroavipo hala 33, Poşta Câlnău.

Eurodelta Travel

Euroavipo, aociat unic

Euro Trade Invest

Deţine imobilul din strada Pecetei, București, unde grupul are birourile.

Acţionari: George Ivănescu, Emanuel Dobronăuțeanu, Ion Șerban Dobronăuţeanu.

Eurobit

Din firmă au facut parte: Gabriel Breahnă, Signus Distributions – reprezentată de Cătălin Bucura, Euro Trade Invest – reprezentată de Ion Șerban Dobronăuțeanu, Euroavipo Poșta Câlnău – reprezentată de Cătălin Bucura.

Duvugneau Murfatlar

Acționar este Casco Distributions din Filipelşti de Pădure, Prahova

Isagri

Societatea este condusă de un Consiliul de Administrație, iar George Ivănescu este preşedinte CA.

Jura International Corp Insulele Virgine

Reprezentată de Găliceanu

Principal Distribution 14 srl

Asociat unic Signus Distributions. Principal Distribution vinde 26.000 de acțiuni la Casco Distribution srl.

Animalex

A fost acţionar în Signus Distribution.

Casco Distribution din Sat Minier, Filipești de Pădure Prahova

Are acţiuni la Animalex

Euroavipo Grup Ploieşti

Cumpără proprietăţi, în 2008, de la Signus.

Dante’s Management srl Voluntari

Reprezentată prin Cătălin Bucura

Este administrator la Signus Romania Distribution

Lemeiros SA Panama

Reprez de Mihai Ştefan Frumosu

Evanston Limited Insulele Virgine

Bighouse Insulele Vitgine

Reprezentată de Rodica Găliceanu

Garland Industries Ltd Insulele Virgine

Reprezentată de Rodica Găliceanu

Zingrid Grup

Gheorghe Zlotea asociat şi administrator

All Drinks Poșta Câlnău

Constantin Cîrciumaru

Murfatlar păstrează tăcerea

Cetățeanul.net a documentat în ultima perioadă un material jurnalistic despre datoriile la bugetul de stat ale unor firme ca Oana Management, Hecta Vitinicol, Euroavipo SA, Compania de Supraveghere IG care dețin împreună datorii, sub diverse forme, de peste 1.000 de milioane de lei la bugetul de stat, conform datelor obtinute din documentele oficiale.
Toate aceste firme sunt controlate de persoane care au legătura cu Murfatlar România, dar și cu alte zeci de societăți de genul, Fermele Murfatlar, Vitinicola Basarabi, Signus Romania Distribution, Euroavipo, Hansa, etc. Aceste societăți par a fi controlate de către domnii Cătălin Bucura, George Ivănescu, Ion Șerban Dobronăuțeanu și Emanuel-Corneliu Dobranăuțeanu, cei care detin și Murfatlar Romania SA.

Ca atare, prezentăm întrebările pe care le-am adresat oficialilor grupului de firme, cu precizarea că vom consemna și răspunsurile companiei, atunci când ne vor fi comunicate:

1. Care este datoria pe care acest grup de firme o are la bugetul de stat, potrivit datelor dumneavoastră?

2. O mare parte din datoriile societăților Oana Management și Hecta Vitinicol au fost acumulate după transferul unor restanțe de plată de la o firmă la alta în urma unor fuziuni. De ce s-au realizat aceste acțiuni în urma cărora datorii de sute de milioane au ajuns la firme de la care nu se poate recupera mai nimic de către stat?

3. Potrivit datelor publice pe care le dețin reporterii noștri, comitetul de creditori al Murfatlar este format din firme controlate de persoane care controleaza și Murfatlar. Cum comentați?

4. Grupul de firme din jurul Murfatlar sau Cătălin Bucura, George Ivănescu, Ion Șerban Dobronăuțeanu și Emanuel-Corneliu Dobrănăuțeanu au vreo calitate procesuala sau au dat declarații la DIICOT și/sau DNA în cauze care vizează activitatea grupului de societăți?

5. DIICOT a realizat cel puțin două percheziții la sediile grupului denumit Murfatlar în ultimii ani, care a fost scopul și rezultatul acestora? V-au comunicat anchetatorii ceva?

6. Direcțiile de Finanțe și ANAF (structura centrală) au depistat nereguli în legatură cu grupul de firme denumit Murfatlar: cerere de returnare de TVA de 166 de milioane de lei fără scop, suspiciuni de evaziune la transferul unor debite în cadrul grupului care nu erau și înregistrate fiscal, faptul că insolvențele firmelor ar fi controlate de aceeași familie de lichidatori, etc. Cum explicați aceste acuzatii ale autorităților fiscale consemnate în documente trimise în instanțe sau în Buletinul Insolvenței?

7. Care este returnarea de TVA de care s-a bucurat grupul de firme Murfatlar sau numai Murfatlar Romania SA in ultimul deceniu?

8. Omnilogic Unipersonala srl Bulgaria face parte din grupul de societăți din jurul Murfatlar? Este această firmă controlată de Cătălin Bucura, George Ivănescu, Ion Șerban Dobronăuțeanu sau Emanuel-Corneliu Dobrănăuțeanu?”

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...