Numărul cetățenilor români din Spania este de aproape 1,1 milioane de persoane. Din cei peste 5,8 milioane de străini, românii reprezintă cea mai mare pondere, potrivit Ministerului Incluziunii, Securității Sociale și Migrației de la Madrid.
Pe următorul loc, după români, sunt marocanii, cu 811.530 de persoane, iar pe al treilea loc sunt britanicii, cu 381.448 de persoane.
În urmă cu doi ani, Ministerul Românilor de Pretutindeni, din guvernarea PSD-ALDE, estima că în afara granițelor s-ar afla 9,7 milioane de români. Datele oficiale anunțate făceai distincția între românii din comunitățile istorice, cum ar fi cei din Republica Moldova, Serbia, Ucraina, și, într-o categorie separată, sunt incluși românii care au emigrat și care constituie diaspora. Astfel, din totalul de 9,7 milioane de români de peste granițe, 5,6 milioane sunt în diaspora. Sursa acestor date este reprezentată de misiunile diplomatice ale României.
OECD a făcut un studiu finanțat de Ministerul român de Externe, care a relevat că numărul emigranților români din spațiul Europei Occidentale plasează România pe locul al cincilea în lume, raportat la numărul total al populației.
Raportul OECD compară două perioade de migrație a românilor. Primul val, din 2001 și 2002 (premergător ridicării vizelor) și cel de-al doilea, care a avut loc între 2015 și 2016. În intervalul cuprins între cele două perioade comparate, numărul emigranților români a crescut cu 2,3 milioane, de la 1,1 milioane, la 3,4 milioane.
În 2015–2016, cel puțin 17% din totalul populației născute în România trăia în țările membre OECD.
Același studiu OECD mai arată că aproape un sfert dintre românii care trăiesc în țară și-au exprimat dorința de a emigra permanent, dacă s-ar ivi ocazia să se mute în alt stat. De asemenea, jumătate dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani au arătat pe parcursul cercetării că intenționează să părăsească țara.
Cetățeanul TV