EXCLUSIV GALERIE FOTO Străpungerea Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu va fi gata abia după zece ani

Străpungerea Nicolae Grigorescu
Firele de înaltă tensiune sunt mult prea aproape

În cel mai optimist scenariu, pe Străpungerea Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu se va putea circula abia după zece ani de la începerea proiectului, așa cum reiese dintr-un răspuns al Transelectrica la solicitarea ”Cetățeanul”.

Începute în 2010 de fostul primar Sorin Oprescu, lucrările se vor finaliza abia la anul, pentru că Primăria Capitalei nu a realizat de la bun început că trebuie mutate firele de înaltă tensiune din zonă. Altfel, podul de 400 de metri peste Dâmbovița este aproape gata, însă dacă treci cu mașina pe el riști să se formeze un arc electric și ”să faci ca Dorel”.

În noiembrie 2016, reprezentanții Primăriei Capitalei, condusă (deja) de Gabriela Firea, spuneau că podul este aproape gata și lucrările se vor finaliza în șase luni. Optimismul debordant de la acea vreme s-a topit însă între timp, iar Firea s-a ferit să mai avanseze un termen pentru punerea în funcțiune. Cu toate acestea, în varii ocazii edilul-șef a lăsat să se înțeleagă că lucrările ar putea fi gata în acest an. E bine, nici poveste!

”Conform reglementărilor în vigoare, în urma avizării favorabile de către CNTEE Transelectrica SA a documentației, faza <Studiu de coexistenţă>, și a solicitării Primăriei Municipiului București, în ultimul trimestru al anului 2018, între cele două părți a fost încheiat contractul pentru eliberarea amplasamentului şi realizarea condiţiilor de coexistenţă. Titularul lucrărilor este CNTEE Transelectrica SA, urmând ca în perioada imediat următoare să fie demarată o procedură de achiziție publică pentru proiectarea și executarea lucrărilor. Estimăm că procedura de achiziție menționată va fi finalizată cel târziu la sfârșitul lunii iunie 2019.  Primăria Municipiului București a achitat tariful pentru eliberarea amplasamentului la valoarea stabilită în studiul de coexistență. Contravaloarea proiectării și execuției lucrărilor va fi actualizată în conformitate cu oferta câștigătoare din procedura de achiziție publică. Durata lucrărilor este estimată la șapte luni”, se arată în răspunsul Transelectrica la solicitarea ”Cetățeanul”.

Oprescu a ”uitat” de firele de înaltă tensiune de pe Străpungerea Nicolae Grigorescu

Oficialii companiei de stat explică faptul că obiectivul de infrastructură rutieră Străpungerea „Bulevardul Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu”, realizat de către Primăria Municipiului București, se află în apropierea Stației Electrice 400/220/110 kV București Sud (la ieșirea din CET Sud), gestionată de CNTEE Transelectrica SA, respectiv în zonele de protecție și siguranță a mai multor linii electrice aeriene de 400 kV, 220 kV și 110 kV, aparținând atât CNTEE Transelectrica SA, cât și operatorului de distribuție E-Distribuție Muntenia SA.

”Având în vedere că există elemente comune ale rețelelor electrice ale CNTEE Transelectrica SA și ale E-Distribuție Muntenia SA, care vor fi relocate, procedura va include lucrările din instalațiile ambilor operatori de rețea. (…) Terenurile care vor fi ocupate definitiv de instalațiile CNTEE Transelectrica SA urmează să fie transferate în proprietatea publică a statului și în administrarea CNTEE Transelectrica SA, conform prevederilor contractuale”, au mai spus oficialii citați.

Transelectrica precizează că primăria Capitalei nu a cerut de la bun început acordul companiei pentru a construi pasajul în aces loc. Întrucât construirea pasajului nu îndeplinea ”condiţiile de coexistenţă” cu liniile de înaltă tensiune existente în zonă, a fost elaborat un studiu în care au fost identificate soluţiile. Acest studiu a fost avizat de Transelectrica în septembrie 2014.

În avizul respectiv au fost menţionate principalele etape necesare realizării lucrărilor incluse în studiul de coexistenţă, printre care: încheierea contractului pentru realizarea condiţiilor de coexistenţă, achitarea costului lucrărilor conform devizului inclus în studiu, punerea la dispoziţia Transelectrica a terenurilor necesare reamplasării instalaţiilor electrice și obţinerea avizului de amplasament.

”Etapele menţionate mai sus au fost realizate de beneficiarul investiţiei în anul 2018”, se mai arată în documentul menționat, adică abia după patru ani de zile.

Străpungerea Nicolae Grigorescu. Enel așteaptă prima mutare de la Transelectrica

În zonă au cabluri de înaltă tensiune și italienii de la Enel, care însă așteaptă ca prima mutare să fie făcută de Transelectrica. “Referitor la lucrările care vizează obiectivul rutier Străpungere B-dul Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu, menţionăm că E-Distribuţie Muntenia deţine patru circuite de înaltă tensiune aflate pe rigle comune cu liniile de înaltă tensiune ale operatorului de transport Transelectrica. Supraînălţarea circuitelor E-Distribuţie Muntenia, necesară pentru asigurarea gabaritului de siguranţă pe rampa de urcare a pasajului, se poate face doar concomitent cu supraînălţarea circuitelor operatorului de transport. Compania E-Distribuţie Muntenia a realizat toate demersurile tehnice necesare, inclusiv avizarea studiului de soluție comun, și va susține în continuare realizarea proiectului, astfel încât să fie asigurată siguranța persoanelor și rețelelor de distribuție precum și respectarea tuturor aspectelor legale necesare implementării proiectului”, se arată în răspunsul companiei la solicitarea ”Cetățeanul”.

Străpungerea Nicolae Grigorescu trebuia să fie gata în 2012

Podul peste Dâmbovița face parte din Străpungerea Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu, care constă în lărgirea Bulevardului Nicolae Grigorescu la trei benzi pe sens, realizarea unui scuar median de 7-12 metri și lărgirea trotuarelor la cinci metri, construirea unui pasaj peste Dâmbovița.

Proiectul a fost început în martie 2010 și ar fi trebuit încheiat la sfârșitul anului 2012. Lucrarea a fost însă blocată circa patru ani deoarece Consiliul General al Municipiului București nu a aprobat exproprierile, estimate la o valoare de 35 milioane de lei (opt milioane de euro), iar apoi au fost reluate în luna martie 2014.

Străpungerea Nicolae Grigorescu. Podul se termină în câmp

Chiar dacă ar fi gata, podul peste Dâmbovița se termină în câmp. Asta pentru că abia recent CGMB a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru etapa a doua a proiectului, astfel încât străpungerea să ajungă în Șoseaua Olteniței. Este vorba de construcția unei șosele de 1,3 km, cu trei benzi pe sens, precum şi amenajrea trotuarelor şi  a staţiilor de autobuz.

“Prin acest proiect, dorim să demarăm etapa a doua, având în vedere că etapa I a proiectului este în curs de finalizare. Proiectul se află înscris în Programul de investiţii al municipiului Bucureşti pe anul 2019. Finanţarea proiectului se va asigura din bugetul propriu al Municipiului Bucureşti, valoarea totală a investiţiei este de 13,5 milioane de euro”, a declarat Gabriela Firea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.