Pesta porcină africană lovește la Jegălia. Primarul și prefectul au decis să suspende Zilele Comunei

focar de pestă porcină africană

Primarul din Jegălia şi prefectul judeţului Călăraşi au decis să suspende Zilele Comunei, pentru a preveni răspândirea virusului de pesta porcină africană în zonă, a transmis duminică pe Facebook primarul Vasile Aurel.

„Dragi cetăţeni ai Comunei Jegălia, vă informez că în urma discuţiilor purtate cu prefectul judeţului Călăraşi şi cu consilierii locali ai Comunei Jegălia, s-a stabilit suspendarea evenimentelor programate cu ocazia Zilelor Comunei Jegălia. Motivul principal al acestei decizii este dorinţa de a nu răspândi virusul pestei africane şi în comuna noastră, ferită până în acest moment de această boală. S-a stabilit, de asemenea, că cea mai mare parte a activităţilor programate cu ocazia Zilelor Comunei, să fie reprogramate a se defăşura cu ocazia Centenarului Unirii, pe data de 1 Decembrie. În speranţa că toată lumea va înţelege că s-a luat această decizie pentru binele tuturor locuitorilor comunei Jegalia, vă mulţumesc”, a scris primarul comunei Jegălia, Vasile Aurel, pe Facebook.

Duminică, ANSVSA a anunţat că pesta porcină africană a fost confirmată la 15 porci dintr-o anexă gospodărească a unei stâne, la 4 km de localitatea Tunari, din judeţul Ilfov, iar pe 15 august a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane la porcii din două gospodării din comuna Borcea, judeţul Călăraşi, situată la limita cu judeţul Ialomiţa, preciza, joi într-un comunicat ANSVSA.

În prealabil, ANSVA anunţa că în perioada 1 ianuarie – 10 august a acestui an, au fost confirmate în România 645 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii domestici, răspândite în 9 judeţe, Potrivit Autorităţii, din totalul focarelor, 640 au fost identificate în gospodăriile populaţiei, unul într-o exploataţie de tip A şi alte 3 în exploataţii comerciale şi într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale. De asemenea, tot în aceeaşi perioadă, au fost confirmate 30 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreţi.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.