Bacalaureat 2017. În plină caniculă, încep probele scrise, cu examenul la Limba și literatura română

Probele scrise de la Bacalaureat 2017 încep luni, în plină avertizare de caniculă, cu examenul de Limba şi literatura română. Peste 135.000 de candidaţi din toate promoţiile sunt înregistraţi la examenele care vor fi organizate în 439 de centre.

UPDATE. SUBIECTELE. La proba scrisă la Limba şi literatura română, profilul real, elevii au avut primit un fragment din poezia „Alt cântec” de Adrian Maniu, având de răspuns la nouă întrebări referitoare la elemente ale textului, precum rolul cratimei, elemente care conturează dimensiunea temporală a imaginarului poetic, precizarea a două motive literare, prezentarea semnificaţiei a două figuri de stil sau ilustrarea a două trăsături ale genului liric.

La al doilea subiect, candidaţii au avut de redactat un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul comunicării în reuşita unui proiect de echipă.
Subiecte la Bacalaureat – Relaţia dintre două personaje dintr-un roman de Marin Preda şi un text argumentativ despre utilitatea activităţilor extraşcolare în educaţia cinematografică

La al treilea subiect, elevii au avut de scris un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text aparţinând lui Ioan Slavici sau lui Liviu Rebreanu.

ȘTIREA INIȚIALĂ. Marţi se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă, iar miercuri va avea loc proba obligatorie a profilului (Istorie sau Matematică). Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului şi specializării, este programată pentru vineri.

La proba de Limba şi literatura maternă sunt înscrişi peste 6.300 de candidaţi care-şi vor redacta tezele într-una din următoarele limbi: maghiară, germană, ucraineană, sârbă, slovacă, turcă, italiană şi croată. Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 16,00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 16,00-20,00. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 10 iulie.

Accesul candidaţilor în centrele de Bacalaureat 2017 la probele scrise se face în intervalul 7,30 – 8,30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen.

La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi. Toate sălile de examen trebuie să aibă în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

Ministerul Educaţiei atenţionează că este interzis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, ori cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea, precum şi obţinerea mediei 6, cel puţin, la probele scrise.

Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit. Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a solicitat, duminică, la videoconferinţa cu membrii comisiilor judeţene, cu preşedinţii centrelor de examen şi cu cei ai centrelor zonale de evaluare, organizată la sediul MEN, asigurarea condiţiilor optime în raport cu prognozele meteorologice pentru fiecare zi în parte.

În acest sens, în sălile de examen trebuie asigurată o climatizare corespunzătoare, în funcţie de posibilităţile şi dotările spaţiilor respective, dar şi apă potabilă atât pentru profesorii din comisii, cât şi pentru candidaţi.

De asemenea, în toate centrele de examen trebuie să existe asistenţă medicală permanentă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.