Primăria dă eco-tichete pentru că „e aerul poluat în București”

eco-tichete

După ce a ajuns la concluzia ca presa i-a înțeles greșit intenția cu eco-tichete pentru mașini, Primăria iese public să justifice alegerea făcută.

Măsura privind reînnoirea parcului auto al Municipiului București a fost prevăzută în Planul Integrat de Calitate a Aerului încă din faza de elaborare a acestuia și, împreună cu celelalte măsuri identificate în vederea îmbunătățirea calității aerului din Capitală, au fost postate pe site-ul PMB încă din luna octombrie 2016.

Această măsură a fost inclusă în Planul final de Calitate a Aerului, care a fost supus dezbaterii publice în luna februarie 2018.

Măsurile, analizate și avizate de autoritățile pentru protecția mediului, au intrat în vigoare odată cu aprobarea PICA de către Consiliul General al Municipiului București în luna iunie 2018.

În vederea reducerii concentrațiilor de poluanți generați de autovehiculele cu norme de poluare inferioare, încă din stadiul de elaborare a Planului s-a discutat împreună cu Autoritatea centrală pentru protecția mediului posibilitatea creșterii numărului de autovehicule uzate scoase din traficul bucureștean prin instituirea unui program propriu al Primăriei Capitalei, alături de cel derulat de către Administrația Fondului de Mediu. Această măsură va duce în mod real la creșterea numărului de autovehicule vechi scoase din circulație comparativ cu numărul asigurat prin programul guvernamental.

Astfel, prin Direcția de Mediu este propus un ‘Program de stimulare a eliminării din traficul bucureștean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere’ care să permită cetățenilor să opteze după casarea autovehiculului vechi, fie pentru achiziția unui autoturism nou, non diesel, cu clasa de poluare minim Euro 6, fie a altui tip de mijloc de locomoție ‘prietenos cu mediul’.

Inițiativa de care vorbește dl. consilier general se referă la acordarea unei prime de casare suplimentară celei de la Administrația Fondului de Mediu în cadrul programului Rabla, neaducând nici un beneficiu real pentru îmbunătățirea calității aerului în capitala întrucât alocând aceleiași persoane fizice sau juridice un stimulent financiar mai mare, numărul de autovehicule vechi scoase din circulație rămâne practic neschimbat.

Și celelalte inițiative ale dlui consilier general care vizează: interzicerea autovehiculelor non euro, euro 1,2,3 și 4 de a tranzita Capitala pe timpul zilei și interzicerea circulației tuturor autovehiculelor într-un wekend, pe toată raza teritorială a Municipiului București cu excepția celor de intervenție, poliție, salvare, etc, denotă o abordare care nu ține cont de opinia bucureștenilor, de realitățile cu care ne confruntăm legate în principal de structura parcului auto, majoritatea autovehiculelor având norme de poluare inferioare Euro 5 și 6, și, nu în ultimul rând, de necesitățile social-economice ale Capitalei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.