City break în Atena. Te întorci în timp și te pui la masă cu zeii

City break în Atena

Dacă ți-ai făcut plan pentru un city break la Atena pregătește-te pentru un real festin, în primul rând, cultural, și de abia în al doilea rând culinar. Capitala Greciei este la o distanță de mai puțin de o oră și jumătate de București, cu avionul, sau, dacă vrei, faci mai puțin de la București la Aterna decât ai făcut din Drumul Taberei până la Otopeni.

Boon, acum că ai trecut cu bine de durata drumului, și ai ajuns pe tărâmurile zeilor greci, pregătește-te pentru o minivacanță care te va face să vrei să te întorci. Primul lucru pe care trebuie să-l vizitezi atunci când ești în Atena este Acropole. Costă 20 de euro, dar în momentul în care ai ajuns în cetate îți vei da seama de ce grecii sunt atât de apreciați.

Acropole trebuie vizitat neapărat cu un ghid pentru că altfel ai risca să ratezi una dintre cele mai interesante povești care este legată de leagănul civilizației ateniene și care are la baza soldați români. Pe scurt sună cam așa: În timpul războiului de independență a Greciei una dintre aceste bătălii s-a dus chiar pe Acropole. Turcii fuseseră înconjurați pe Acropole iar grecii și românii, care la acea vreme le erau aliați, dominau bătălia. Rămânând fără gloanțe, turcii au început să dărâme coloanele templelor care erau pline cu plumb pentru a face gloanțe din el. Așa că românii și grecii s-au oferit să pună pe pauză luptele și să le aducă gloanțe, gloanțe ce aveau să-i omoare, numai pentru a nu mai distruge istoria de milenii a Acropolei. Războiul de independență al grecilor s-a dus între 1821 și 1829.

Trecând peste acest scurt moment istoric, va trebui să vizitezi Muzeul Național de Istorie dar și Muzeul Acorpoei care este chiar la poalele cetății. Din muzeu vei afla că grecii umblau goi acum câteva mii de ani, cel puțin tinerii. Și nu puneau mare accent pe mărimea (hmm, hmm) „dotărilor”, din acest motiv, toate statuile bărbătești grecești au penisuri mici. Dar trecem si peste acest aspect, pentru că noi românii suntem mai dotați decât africanii și nu are rost să râdem de „cei mici”.

Tot de la muzeu vei afla că fiecare așezare grecească avea în agora (n.r. – piață) un stâlp imens din piatră pe care erau scrise legile locului. Astfel oricine vedea acolo sau locuia în zonă să nu poate spună că nu cunoștea legea… și nu… nu au fost scrise de strămoșii lui Florin Iordache și implementate de cei ai lui Tudorel Toader.

Plaka, satul vechi de la poalele Acropole

Plaka este cea mai veche parte a Atenei. Aceasta este, de fapt, satul în care locuiau atenieni, partea centrală.Acum, este, de la primele ore ale dimineţii şi până când noaptea linişteşte spiritele, un furnicar unde curioşii dau nas în nas cu localnicii dornici să le vândă o bucăţică din tradiţia locală.

Pe străduţele înghesuite, turiştii fac loc scuterelor şi taxiurilor care au răbdare cu fiecare pas făcut greşit de turiştii gură cască. Viu colorate şi animate străduţele pietrite sau de marmură văd în fiecare zi milioane de paşi ce au luat praful din întreaga lume şi l-au adus aici măcar sub forma unui firicel.

Tot în această pitorească regiune stau laolaltă cu noul clădiri vechi ce aparţin civilizaţiei romane dar şi celei bizantine, biserici cu cărămizi tocite de trecerea vremii ce s-au împrietenit de-a lungul timpului cu tavernele din care mirosurile de mâncare gătită atacă fără milă fiecare suflet înfometat şi obosit de atâta mers.

Piața de pește din Atena

După ce ai ieși din Plaka ai două variante, fie mergi în piața de pește, fie mergi în Piața de nimicuri (Flea Market) care face parte oarecum din Plaka. Daaar, la piața de pește, sau peste drum de ea, ai parte de o piață agroalimentară cu toate produsele tradiționale grecești și de localuri de familie unde poți să îți intinzi pe față un gyros în încercarea de a-l mânca repede, de cât de delicios este. Pentru un gyros peste drum de piața de pește, „spargi” 2 euro, și dacă te simți „în bani”, mai dai încă 2 pe o bere, că doar nu oi comite păcatul de a mânca gyrosul ajutor. Acum că te-ai îndestulat, e timpul să te rostogolești și în piața de nimicuri.

Flea market

Aici găsești tot ce vrei, dar absolut tot ce vrei, chiar și virginitatea sau mințile pierdute la bautură. Aici sunt toate și de toate. Flea market este străduţă la fel de înghesuită ca şi restul. Asta este genul de loc unde cu 10 auro te simți rege, dar nu sunt numai produse de genul asta. Spre exemplu, după ce ai mers toată ziua, te poți băga într-un salon de beauty, unde să faci peeling cu peștisori. În principiu, îți bagi picioarele într-un acvariu și niște peștișori (fără pic de mândrie, după părerea mea) îți curăță pielea moartă de pe picioare.

Dar la fel de bine, poți să dai vreo 5 euro pe o înghețată mare cât capul tău pe care să o personalizezi cu tot felul de gusturi și bombonele mai multe decât punea mă-ta mare pe colivă.

Te simți fiță? Strada Ermou

Strada Ermou, principala atracţie a turiştilor avizi de shopping, are o arhitectură ruptă din trecutul recent, ce aduce cu magazinele universale ale anilor 1990 din România, ce se lasă cotropită încet, dar sigur, de clădiri viu colorate ce răsună zgomotos în marea de oameni că mişună haotic. Aici sunt toate magazinele cu ștaif de unde poți cumpăra „țoale dă firmă”, cu care să te întorci înapoi în România și să le scoți ochii la prietenii tăi mai săraci.

După ce ai bănănăit pe strada Ermou, ajungi în capătul ei, și vei da de Piaţa Syntagma, în faţa căreia se înalţă maiestous Palatul Parlamentului din Grecia. Știi unde să băt grecii când nu le convine câte ceva? Aia e! Piața Syntagma!

Dar dacă vrei ceva mai neconvențional, poți merge să vizitezi primul stadion unde s-au ținut Jocurile Olimpice. Un ghid îți va spune și că maratonul este unul dintre jocurile olimpice originale din 1896, concurs ce se ține în comemorarea soldatului Fidipide, cel care a alergat de la Marathon la Atena, 42,195 km pentru a anunța victoria împotriva perșilor, în 490 î.Ch.

În schimb, dacă vrei să vezi Atena, în toată splendoarea ei, ai la dispoziție dealul Lycabethus, unde poți merge pentru o panoramă de vis.

Ce poți face în afara Atenei

Aici ar fi două recomandări mari și late pe care trebuie neapărat să le bifezi. În primul rând, trebuie să mergi la templul lui Poseidon. Mitul legat de acest templu are o poveste tristăCu toții am auzit de Tezeu și luptele pe care acesta le-a purtat, dar poate una dintre cele mai triste este cea legată de tatăl său, regele Aegeas. Se spune că acesta i-a cerut fiului său și marinarilor, înainte să plece în Creta pentru a se lupta cu Minotaurul, ca dacă se întoarce victorios să pună pânze albe vapoarelor, iar dacă pierde să pună unele negre. Tezeu a câștigat lupta, dar a uitat să schimbe pânzele celor două vapoare cu care plecase, așa că tatăl său când a văzut de pe marginea stâncilor că se întorc două vase cu pânze întunecate, din cauza suferinței, s-a aruncat de pe stânci. De aici și numele mării Egee, de la numele Aegeas.

Al doilea lucru pe care-l poți face din Atena este o excursie de o zi în insulele Poros, Hydra și Aegina. Aegina este capitala fisticului, aici se face cel mai bun fistic din lume, iar dacă mergi prin septembrie, dai de festivalul fisticului. În Hydra este insula unde a locuit o perioadă de timp Nikos Kazantzakis autorul cărții „Zorba Grecul”.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.