S-a reluat circulația troleibuzelor între Berceni și Piața Unirii. În anii 80 ajungeau în Piața Victoriei

După șase ani de întrerupere și după ce a fost finalizată rețeaua electrică de contact din zona Piața Sudului, troleibuzele circulă din nou, începând de duminică, între cartierul Berceni și Piața Unirii.

Regia Autonomă de Transport București a anunțat că vor fi luate următoarele măsuri:

Linia 73 va funcționa între terminalele Turnu Măgurele şi Piața Unirii, pe Bd. Alexandru Obregia, Str. Serg. Nițu Vasile, Cal. Văcăreşti, Bd. Tineretului și Bd. Dimitrie Cantemir.

Linia 74 va fi reînființată și va funcționa între terminalele Bd. Alexandru Obregia şi Piața Unirii, pe următorul traseu: Str. Turnu Măgurele, Str. Emil Racoviță, Str. Serg. Nițu Vasile, Cal. Văcăreşti, Bd. Tineretului, Bd. Dimitrie Cantemir.Troleibuz 73

Linia 76 va fi reînființată și va funcționa între terminalele Piața Reşița şi Piața Unirii, pe următorul traseu: Str. Reşița, Str. Izvorul Rece, Str. Serg. Nițu Vasile, Cal. Văcăreşti, Bd. Tineretului, Bd. Dimitrie Cantemir.

Troleibuzele liniilor 73, 74 și 76 opresc în stațiile corespunzătoare autobuzelor liniilor 312, 313 şi 381, precum şi în stația capăt de linie Piața Unirii, amplasată pe Bd. Dimitrie Cantemir, după Str. Bibescu Vodă, sens Piața Sudului (în dreptul hotelului-restaurant Horoscop). Tot de duminică, linia 77 de troleibuze a fost desființată.

Troleibuzele nu mai ajung la Piața Unirii de șapte ani

Circulația troleibuzelor înntre cartierul Berceni și Piața Unirii a fost întreruptă în 2011, când au început lucrările la Pasajul Mihai Bravu, care face legătura între Calea Văcărești și Șoseaua Mihai Bravu, peste râul Dâmbovița.

Apoi, lucrările au fost oprite un an mai târziu, după ce firma Romstrade, deţinută de afaceristul Nelu Iordache, a intrat în insolvenţă. Astfel, în decembrie 2012, contractul cu Romstrade a fost reziliat, după ce municipalitatea plătise deja 37 milioane de lei. Timp de peste un an lucrările au fost îngheţate, deoarece a fost necesară organizarea unei noi licitaţii. În urma acesteia, lucrările au fost atribuite unui nou constructor, reprezentat de asocierea italiană Astaldi Spa – Astalrom SA.

Într-un final, Pasajul Mihai Bravu a fost ianugurat în 2014, dar între timp începuseră lucrările la Pasajul Piața Sudului, care aveau ca termen de finalizare 31 decembrie 2015. Lucrurile nu au stat așa și abia în acest an pasajul subteran de la Piața Sudului a fost inaugurat, iar din septembrie s-a reluat pe aici circulația tramvaielor 1, 11 și 34.

În anii 80, troleibuzele circulau pe Bulevardul Magheru

Troleibuzele din Berceni au o istorie interesantă. Până la finele anilor 80, acestea făceau legătura cu Gara de Nord și cu Piața Victoriei, străbătând tot centrul Capitalei, pe Bulevardul Dimitrie Cantemir și Bulevardul Magheru. De exemplu, linia 95 făcea legătura între Piața Reșița și Gara de Nord.

În 1986, când a fost inaugurată Magistrala 2 a metroului bucureștean, circulația troleibuzelor a fost limitată la Piața Sudului. Traseele troleibuzelor 73, 74 și 76 erau extrem de scurte, de numai cinci stații între cele două capete de linie. Abia la începutul anilor 2000 circulația lor a fost prelungită până la Piața Unirii.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.