Autostrada Ploiești-Brașov, gaură neagră pentru banii publici. Dăncilă vrea ce n-au reușit Năstase, Boc și Ponta

autostrada Ploiești-Brașov

În condițiile în care Comisia Europeană se roagă să ne dea bani nerambursabili pentru conectarea Moldovei de Transilvania, Guvernul Dăncilă vrea să îndatoreze România pentru deceniile viitoare și reia licitația pentru autostrada Ploiești-Brașov.

Licitaţia pentru realizarea autostrăzii Ploieşti – Braşov, în parteneriat public-privat, va fi lansată luni, conform anunţului făcut săptămâna trecută de premierul Viorica Dăncilă.

„Mă bucur să anunţ că luni se va lansa licitaţia pentru realizarea autostrăzii Ploieşti – Braşov, în parteneriat public-privat, un proiect aşteptat de mult timp şi pentru care Guvernul a făcut eforturi în ultimele luni. În termen de 30 de zile, investitori români şi străini pot depune ofertele, iar tipul licitaţiei va fi selecţia competitivă. Vor urma negocieri cu investitorii selectaţi, astfel încât în luna decembrie estimăm semnarea acordului de parteneriat public-privat pentru realizarea acestei autostrăzi”, a declarat Viorica Dăncilă.

Studiul de fundamentare privind construirea segmentului de autostradă a fost aprobat la sfârşitul lunii august. Premierul Dăncilă afirma atunci că durata de execuţie a autostrăzii este de maximum patru ani, iar costul estimat este de 1,36 miliarde de euro. De asemenea, a precizat că sunt prevăzute şi bonusuri din partea statului dacă lucrările sunt finalizate înainte de termen, dar şi penalităţi în cazul unor întârzieri.

Autostrada Ploiești-Brașov, gaură neagră pentru România

Ce ”uită” însă să spună primul ministru este că nicio companie de construcții, nici chiar un consorțiu internațional puternic, nu va ”aduce de acasă” 1,3 miliarde de euro.

Așa cum s-a văzut și la încercările anterioare de a construi autostrada Ploiești-Brașov în parteneriat piublic-privat, constructorii vor încerca să se împrumute la bănci pentru a face rost de această sumă. În atari condiții, adăugând și dobânzile percepute de instituțiile de credit, suma alocată proiectului va crește exponențial.

Potrivit proiectului de concesiune publicat în ianuarie 2015 de Minsterul Transporturilor, Autostrada Comarnic-Brașov (adică fără porțiunea Ploiești-Comarnic) ar fi urmat să coste statul român 8,5 miliarde de euro, adică 160 milioane de euro pe kilometru. Acest preţ record urma să fie plătit de statul român în cei 26 de ani cât urma să dureze concesiunea. Documentul cu informațiile legate de proiectul de concesiune a autostrăzii Comarnic-Brașov a fost făcut public la acea vreme de Ministerul Transporturilor. În document erau informațiile prezentate în 2014, când fusese semnat memorandumul între Guvern și concesionarul Vinci-Aktor-Strabag – lungimea de 53 de km, costul de 1,8 miliarde de euro pentru construcție și poiectare şi valoarea taxei de 7 lei pe autoturism. În plus, apărea suma pe care statul român ar fi urmat s-o plătească firmei concesionare: 325,2 milioane euro anual. În cei 26 de ani cât ar urma să dureze concesiunea, statul român ar fi trebuit să plătească în total 8,45 miliarde de euro pentru cei 53 de km de autostradă.

Concesiunea a fost atribuită în decembrie 2013 asocierii Vinci-Strabag-Aktor, iar în ianuarie 2014 Guvernul României a semnat cu asocierea un memorandum. Apoi, în iunie 2015, ministrul Transporturilor de la acea vreme, Ioan Rus, anunța că se renunță la proiect: ”Am chemat reprezentanții firmei franceze și i-am anunțat că nu mai așteptăm să facă rost de bani. Au avut la dispoziție aproximativ 18 luni să ne prezinte sursa de finanțare. Francezii au plecat acasă”.

În 2013, premierul Victor Ponta declara categoric că în 2016 nu va mai candida la nicio funcţie politică dacă până atunci nu va fi gata autostrada. Drumul de viteză nu a fost gata, dar Ponta a candidat din nou.

Încercările precedente au eșuat

Concesiunea denunțată în 2015 a fost a treia de acest fel ratată pentru Autostrada Comarnic-Brașov, care acum s-a transformat în autostrada Ploiești-Brașov. Primele două fuseseră semnate de miniștrii Miron Mitrea (prim ministru Adrian Năstase) și Radu Berceanu (premier Emil Boc).

Acum, premierul Viorica Dăncilă încearcă să facă ce n-au reușit predecesorii ei de mult mai mare anvergură Adrian Năstase și Emil Boc. Pe banii noștri și ai copiilor noștri. Problema acestei autostrăzi este, dincolo de costurile de construcție uriașe, faptul că transportatorii rutieri de mărfuri, cei care ar trebui de fapt să amortizeze banii investiți de statul român, nu vor utiliza niciodată ruta de pe Valea Prahovei. Și asta din cauza diferenței mari de nivel, de peste 1.000 de metri, care va genera costuri foarte mari cu combustibilul.

Studiile de trafic nu justifică autostrada Ploiești-Brașov

Pe de altă parte, niciun studiu de trafic nu indică tronsonul Ploiești-Brașov din DN1 ca fiind în topul celor mai aglomerate din România, din punctul de vedere al valorilor multianuale.

Valori foarte mari de trafic se înregistrează doar la sfârșit de săptămână (și nu tot timpul) și în perioadele de sărbători sau de vacanțe și minivacanțe. În atari condiții, problema putea fi rezolvată mult mai ușor, prin construcția a două centuri ocolitoare – una la Comarnic și una la Bușteni. Mai ușor și mult mai ieftin.

CITEȘTE și Oare chiar ne permitem? Autostrada Comarnic-Braşov va costa statul român 8,5 miliarde de euro

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.