Judecătorii Înaltei Curți au casat Justiția! Firmă păgubită, pusă să se judece cu Guvernul „acasă” la cei care i-au spart digul pe ascuns

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis joi, 18 aprile, ca o firmă pe care Guvernul, ministerele subordonate și autoritățile locale o tratează cu sictir, de șapte ani, de când cere despăgubiri pentru că în 2010 i-au fost inundate culturile la ordin, să se judece chiar la Tulcea, în fieful „călăilor” care au decis inundarea terenului!

Decizia judecătorilor Înaltei Curți pare a încălca flagrant mai multe articole din Legea contenciosului administrativ!

Inundații la ordin!

judecătorii
Agrodelta Sireasa a fost inundată ilegal, la ordinul Prefecturii Tulcea

Pe 23 iunie 2010 apele Dunării au năvălit, la propriu și au inundat o suprafață de 4362 hectare pe care erau înființate culturi agricole în incinta agricolă a Agrodelta Sireasa S.A, din județul Tulcea, lângă brațul Chilia. Cultura a fost compromisă iar terenurile nu au putut fi utilizate încă doi ani.

Autoritățile au susținut atunci, în mod mincinos – după cum veți vedea în continare, că inundarea a avut loc din cauze naturale, ca urmare a revărsării fluviului Dunărea, iar Agrodelta Sireasa S.A. a solicitat acordarea de despăgubiri în consecința unei calamități naturale.
Ulterior, responsabilii firmei au aflat că autoritățile mint și au sesizat Parchetul. Așa s-a aflat că în dimineaţa zilei de 23 iunie 2010, au fost făcute cinci breșe, cu diametrul de trei metri fiecare, în deigul care străjuia terenul agricol. Astfel s-au dus, pe Apa Sâmbetei (adică a Dunării),  1.050 hectare cultivate cu orzoaică de toamnă, 2.150 hectare cultivate cu floarea-soarelui și 1200 hectare cultivate cu porumb.

Secretariatul General a recunoscut paguba. Apoi, tăcere!

După ce a s-a confirmat că inundarea terenului a fost făcută la ordinul oficialităților, Agrodelta Sireasa S.A. s-a adresat autorităților centrale (Guvernul, ministerele responsabile și instituțiile publice subordonate acestora, cărora le-a solicitat să îi recunoască dreptul la despăgubire pentru daune produse prin inundarea controlată, așa cum prevede legea apelor (art. 75, alin. 3): „Pentru prejudiciile suferite prin inundarea temporară a terenurilor, proprietarii acestora vor fi despăgubiţi conform legii”.

În acest sens, firma păgubită a făcut mai multe solicitări către Guvernul României, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrația Națională Apele Române, Instituția Prefectului județului Tulcea, Consiliul Județean Tulcea dar și altor autorităție locale. Deși Guvernul României a recunoscut încă din 2010, prin Secretariatul General, că firma trebuie despăgubită și a înaintat memoriul acesteia cătrea Ministerul de Interne și către cel al Agriculturii, autoritățile au rămas oarbe și surde la pagubele produse și la memoriile firmei prin care aceasta solicita să i se acorde despăgubirile legale.

În cele din urmă, după șapte ani de umblat cu jalba pe la autorități, Agrodelta a reclamat  în contencios judecătorilor de la Curtea de Apel București abuzurile Guvernului și ale autorităților subordonate și acerut ca acestea să îl despăgubească.

„Comanda la baron” sau orbul găinilor?

judecătorii
Judecătorii de la Instanța de contencios din Tulcea au recunoscut că nu au competența să judece acte ale Guvernului României

Judecătorii de la București au vrut să scape de cartoful fierbinte, pe care l-au „pasat” la Tribunalul Tulcea. Judecătorii din Tulcea au declinat la rândul lor cauza, nefiind de competența lor să judece acte emise de Guvern și autorități centrale. Cum era legal, conflictul de competență a fost sesizat, legal, Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Să recapitulăm:

  • litigiul privește acte ale administrației publice centrale (Guvernul României și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
  • daunele solicitate depășesc cu mult, cu tot cu majorări, suma de 1 milion de lei.

Legea contenciosului (554/2004) prevede imperativ: „Litigiile privind actele administrative (…) emise sau încheiate de autorităţile publice centrale, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale, precum şi accesorii ale acestora mai mari de 1.000.000 de lei se soluţionează în fond de secţiile de contencios administrativ şi fiscal ale curţilor de apel, dacă prin lege organică specială nu se prevede altfel” (art. 10., alin. 1)

judecătorii
Care este miza ca procesul să se judece la Tulcea, așa cum a hotărât ICCJ, în ciuda prevederilor legale?

Cu toate acestea judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis joi, 18 aprilie, fără prea multe deliberări, ca dosarul să se judece la Tribunalul Tulcea, în fieful „baronului” Horia Teodorescu președintele Consiliului Județean Tulcea, chemat și el, ca pârâtîn dosar! Hotărârea este scandaloasă, nu doar pentru motivele arătate mai sus!

Dacă tot au hotărât judecătorii Înaltei Curți  să nesocotească articolul 10 alin. 1 din Legea contenciosului, este la fel de ciudat că nu au constatat că instanța competentă este cea la care este arondat reclamantul (în speță – Tribunalul București). Cauza poate fi judecată la domiciliul pârâtului (Tulcea) doar dacă reclamantul ar fi solicitat acest lucru – art. 10 alin. 3 din aceeași lege!

Vrea oare cineva ca dosarul să fie judecat chiar în fieful „baronului Teo” cel care cere acum păgubitului să plătească și redevența pentru anul 2010, când lui Agrodelta Sireasa i-au fost inundate, la ordin, terenul și compromise culturile?

Citește mai multe detalii – Baronii PSD de Tulcea folosesc inundațiile ca pretext și metodă de a falimenta agricultorii privați din Delta Dunării

 

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.