Contestații la executare în 2019: cum le formulăm să ne apărăm de executări silite

stare de urgență, executare silită, Biroul ce Credit , Casa de Ajutor Reciproc, executare silită, contestații la executare în 2019 executari silite

Noile contestații la executare în 2019 vor urma o altă procedură. Cei care sunt urmăriți de către bănci, IFN-uri sau recuperatori de creanțe își vor putea face dreptate în fața instanței de judecată și vor putea solicita anularea executărilor silite mai ușor.

„Modificările constau în faptul că toți cei vizați de executarea silită, fie ea imobiliară sau mobiliară, sau cei cu probleme la restituirea ratelor ori care au ajuns deja pe mâna recuperatorilor, vor trebui începând cu 2019 să își modifice strategia prin care vor contesta executarea silită. Potrivit noului text de lege, în cazul în care executarea silită se face în temeiul unui alt titlu executoriu decât o hotărâre judecătorească, se pot invocă în contestaţia la executare şi motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins în titlul executoriu, numai dacă legea nu prevede în legătură cu acel titlu executoriu o cale procesuală pentru desfiinţarea lui, inclusiv o acţiune de drept comun”, a explicat avocatul Adrian Cuculis.

„Observăm diferența, în sensul că textul modificat face trimitere – în cazul în care executarea silită este pornită în baza altui titlu executoriu decât o hotărâre judecătorească, respectiv în baza unui contract de credit, cu banca, IFN sau cesionat la recuperator ori contract de împrumut la notar cu un cămătar – la faptul că debitorul să poată invocă motive de fapt sau de drept doar dacă pentru anularea acelui titlu executoriu nu există o cale procesuală specifica sau o acțiune de drept comun”, mai spune avocatul Adrian Cuculis.

Contestații la executare în 2019: pași de urmat

Astfel, cei care vor dori să invoce caracterul abuziv al unor clauze din contractul de credit sau să solicite instanței de judecată să anuleze dobânda contractuală abuzivă, ori dobânda penalizatoare sau orice altă clauză de natură să debalanseze contractul-titlu executoriu vor trebui să urmeze procedura de mai jos:

1. Ce fac dacă primesc actele de executare silită de la executor după ce Banca, IFN-ul, recuperatorul de creanțe sau cămătarul mi-a deschis dosar de executare silită?

În termen de 17 zile, ia legătura cu un avocat specializat în executari silite și formulează ceea ce se numește generic o contestație la executare.

2. Cum contest executarea silită și ce metode de apărare am împotriva executărilor silite pentru 2019?

Având în vedere modificările operate, debitorul contestator trebuie să formuleze o contestație la executarea cu privire la ACTELE de executare – somație, înștiințare de începere a executării silite, proces verbal de cheltuieli de executare, încuviințare de executare silită dată de către instanță, proces verbal de sechestru etc.

Primul pas – debitorul formulează contestația la executare unde poate invoca neregularități cu privire la actele de executare STRICT și anume: nementionarea sumei executate și/sau modalitățile de executare ilegală menționate; lipsa de reprezentant în cazul punerii în executare cu privire la recuperatorii de creanțe; necertitudinea sumei; incompleta întocmire a actelor de executare etc.

Al doilea pas – debitorul va trebui să deschidă o acțiune suplimentară față de contestația la executare prin care să invoce toate aspectele de nulitate absolută cu privire la titlul executoriu, și anume contractul de credit sau de împrumut pe persoană fizică, precum invocarea clauzelor abuzive, înghețarea cursului, reechilibrarea graficului de rambursare, etc.

Al treilea pas – după ce a deschis contestația la executare dublată de acțiunea pe drept comun prin care solicită anularea parțială a clauzelor contractuale, debitorul trebuie să solicite instanței de judecată suspendarea executării silite și, ulterior, suspendarea dosarului de contestație la executare silită până când dosarul deschis pe dreptul comun de anulare a tuturor clauzelor abuzive – înghețare curs sau chiar reechilibrare contractuală, rămâne definitiv, iar ulterior acestui moment se va putea duce cu hotărârea din dosarul pe drept comun și o va putea folosi în vederea anulării executării silite având în vedere LIPSA CERTITUDINII TITLULUI EXECUTORIU.

„Concluzia – debitorii vor fi nevoiți să deschidă două acțiuni prin care să dovedească de fapt abuzurile la care au fost supuși prin inserarea unor clauze ce fac imposibilă desfășurarea în condiții normale a unui contract de credit sau de împrumut și una prin care să conteste de fapt executarea silită pe baza necertitudinii creanței puse în executare silită. Inclusiv retractul litigios va putea fi pus în discuție pe marginea motivelor de anulare a executărilor silite”, a concluzionat avocatul Adrian Cuculis.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.