Primele ordine de protecţie provizorii s-au emis deja

Primele ordine de protecţie provizorii ordin de protecţie provizoriu

Primele ordine de protecţie provizorii au fost emise, în primele zile ale anului acesta. Ele sunt menite să protejeze victimele violenţei domestice printr-o intervenţie rapidă pentru îndepărtarea agresorilor.

„Acest instrument este disponibil datorită recentei intrări în vigoare a Legii 174/2018 privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, care transpune în legislaţia internă Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul), ratificată de România încă din 2016”, a declarat deputata USR Cristina Iurişniţi.
În ţara noastră, conform statisticilor oficiale, la fiecare 5 zile o femeie este ucisă de fostul sau actualul partener.
Legislaţia modificată recent permite poliţiştilor să îndepărteze imediat agresorul din locuinţă, dacă victima, copiii sau / şi alţi membri ai familiei expuşi violenţei se află în pericol.

Cum au ajutat primele ordine de protecţie provizorii

Ordinul provizoriu se emite pe loc de către poliţist şi dă victimei acea protecţie necesară până când ordinul de protecţie este emis de către o instanţă de judecată.Documentul provizoriu este valabil 5 zile şi poate fi prelungit, iar dacă este încălcat, pedeapsa este închisoarea.
Prin aplicarea ordinului de protecţie provizoriu, poliţistul îl duce pe agresor la o distanţă suficientă faţă de locuinţa unde au rămas victimele şi poate dispune ca acesta să păstreze o distanţă minimă determinate faţă de victimă şi de familia acesteia, faţă de domiciliul ei, de locul de muncă sau unitatea de învăţământ etc.
„Conform estimărilor autorităţilor şi ale organizaţiilor nonguvernamentale din domeniu, în România sunt agresate două femei în fiecare oră. Numărul victimelor violenţei domestice este însă mult mai mare, întrucât nu toate ştiu că pot cere ajutor sau nu îndrăznesc să o facă, de teama represaliilor din partea agresorului. Este de datoria noastră să promovăm aceste informaţii care efectiv pot duce la salvarea unor vieţi!”, îndeamnă Cristina Iurişniţi, preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.
Informaţiile furnizate către media relevă că în 2018, Poliţia Română a avut de soluţionat cca 40.000 de infracţiuni din sfera violenţei domestice, în creştere faţă de anii trecuţi.
Tendinţa ascendentă se datorează atât numărului mai mare de agresiuni, cât şi informării crescute în rândul populaţiei, crede preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse, Cristina Iurişniţi.În acest context, doamna Iurişniţi aminteşte că violenţa domestică este un comportament învăţat.
„Totul porneşte de la educaţie – cât timp şcoala nu va promova constant şi eficient egalitatea de şanse şi de gen, vom perpetua comportamente abuzive şi violente. Susţin încă de la debutul mandatului meu parlamentar revizuirea urgentă a manualelor şcolare pentru eliminarea stereotipurilor de gen şi etnice şi includerea educaţiei pentru sănătate ca materie obligatorie în şcoli. Doar aşa vom reuşi să prevenim violenţa domestică în rândul generaţiilor viitoare”, a mai spus deputata USR.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.